Hva er antioksidant

0
183
Hva er antioksidant
Artikkelen fortsetter under annonsen fra X-LIFE

HØSTSALG!

Antioksidanter er stoffer som kan forhindre eller bremse skade på celler forårsaket av frie radikaler. Lær mer om hva antioksidanter er.

Hva er antioksidant?

Antioksidanter er stoffer som kan forhindre eller bremse skade på celler forårsaket av frie radikaler, ustabile molekyler som kroppen produserer som en reaksjon på miljø- og andre trykk. Kildene til antioksidanter kan være naturlige eller kunstige. Enkelte plantebaserte matvarer antas å være rike på antioksidanter. Plantebaserte antioksidanter er et slags fyto-næringsstoff, eller plantebasert næringsstoff. Kroppen produserer også noen antioksidanter, kjent som endogene antioksidanter. Antioksidanter som kommer utenfra kroppen kalles eksogene.

Hva er frie radikaler?

Frie radikaler er avfallsstoffer som produseres av celler når kroppen behandler mat og reagerer på miljøet. Hvis kroppen ikke kan behandle og fjerne frie radikaler effektivt, kan det føre til oksidativt stress. Dette kan skade celler og kroppsfunksjon. Frie radikaler er også kjent som reaktive oksygenarter. Faktorer som øker produksjonen av frie radikaler i kroppen kan være indre, som betennelse, eller ekstern, for eksempel forurensning, UV-eksponering og sigarettrøyk. Oksidativt stress har vært knyttet til hjertesykdommer, kreft, leddgikt, hjerneslag, luftveissykdommer, immunsvikt, emfysem, Parkinsons sykdom og andre inflammatoriske eller iskemiske tilstander. Antioksidanter antas å hjelpe til å nøytralisere frie radikaler i kroppene våre, og dette antas å bedre den generelle helsen.

Typer antioksidanter

Det antas å være hundrevis og muligens tusenvis av stoffer som kan fungere som antioksidanter. Hver har sin egen rolle og kan samhandle med andre for å hjelpe kroppen til å fungere effektivt. «Antioksidant» er egentlig ikke navnet på et stoff, men beskriver heller hva en rekke stoffer kan gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen fra X-LIFE

Eksempler på antioksidanter som kommer utenfor kroppen inkluderer:

  • vitamin A
  • vitamin C
  • vitamin E
  • betakaroten
  • lykopen
  • lutein
  • selen
  • mangan
  • zeaxanthin

Flavonoider, flavoner, katekiner, polyfenoler og fytoøstrogener er alle typer antioksidanter og phytonutrients, og de finnes alle i plantebaserte matvarer. Hver antioksidant har en annen funksjon og kan ikke byttes ut med en annen. Dette er grunnen til at det er viktig å ha et variert kosthold.

Matkilder til antioksidanter

De beste kildene til antioksidanter er plantebaserte matvarer, spesielt frukt og grønnsaker. Mat som er spesielt rik på antioksidanter, blir ofte referert til som «supermat» eller «funksjonell mat.»

For å få noen spesifikke antioksidanter, prøv å inkludere følgende i kostholdet ditt:

  • A-vitamin: Meieriprodukter, egg og lever
  • C-vitamin: De fleste frukt og grønnsaker, spesielt bær, appelsiner og paprika
  • E-vitamin: nøtter og frø, solsikke og andre vegetabilske oljer og grønne, grønne grønnsaker
  • Betakaroten: Fargerike frukt og grønnsaker, for eksempel gulrøtter, erter, spinat og mango
  • Lykopen: Rosa og rød frukt og grønnsaker, inkludert tomater og vannmelon
  • Lutein: Grønne, bladgrønnsaker, mais, papaya og appelsiner
  • Selen: Ris, mais, hvete og andre fullkorn, samt nøtter, egg, ost og belgfrukter

Andre matvarer som antas å være gode kilder til antioksidanter inkluderer:

  • auberginer
  • belgfrukter som svarte bønner eller nyrebønner
  • grønne og svarte teer
  • røde druer
  • mørk sjokolade
  • granatepler
  • goji-bær

Mat med rike, livlige farger inneholder ofte de fleste antioksidanter. Følgende matvarer er gode kilder til antioksidanter:

  • blåbær
  • epler
  • brokkoli
  • spinat
  • linser

Relaterte artikler:

Bær med mest antioksidanter

Hvilke næringsstoffer gir oss energi

Annonse fra X-LIFE

HØSTSALG!