Hva er anaerob utholdenhet

0
74
Hva er anaerob utholdenhet
Foto: Adobe Stock
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB.NOGARMIN SOLAR - Oppdag de nye modellene!

Anaerobt arbeid krever mer oksygen og drivstoff enn det som blir tilført. Lær mer om hva anaerob utholdenhet er og faser.

Hva er anaerob utholdenhet?

Anaerob utholdenhet refererer til evnen til å opprettholde intens, kortvarig aktivitet som vektløfting eller sprint. Anaerob betyr «uten oksygen». Under anaerobt arbeid, som involverer maksimal anstrengelse, legger kroppen ned så mye krefter at kravene til oksygen og drivstoff overstiger tilførselshastigheten. Musklene må stole på lagrede drivstoffreserver. Musklene blir fratatt oksygen og går inn i det som er kjent som oksygengjeld. Kroppens lagrede drivstoff går snart tom og aktiviteten opphører – smertefullt. Dette kalles laktaterskel eller anaerob terskel, eller begynnelse av blodlaktatakkumulering (OBLA). Aktiviteten vil ikke bli gjenopptatt før melkesyren er fjernet og oksygengjelden er borte. Heldigvis kan kroppen gjenoppta begrenset aktivitet etter at bare en liten del av oksygengjelden er blitt tilbakeført. Siden melkesyre produseres, er den riktige betegnelsen for denne fasen melkesyke-anaerob energibane, også kalt den glyokolytiske banen.

Den alaktiske anaerobe fasen er den der kroppen jobber anaerobt, men uten produksjon av melkesyre. Denne fasen kan bare eksistere så lenge drivstoffet som faktisk er lagret i muskelen varer, omtrent 4 sekunder ved maksimal innsats.

Anaerob utholdenhet kan deles opp som følger:

Artikkelen fortsetter under annonsen fra X-lifeX-LIFE.NO har alt du trenger til hjemmetrening!
  • Kort anaerobt – mindre enn 25 sekunder (hovedsakelig alaktisk)
  • Middels anaerobt – 25 sekunder til 60 sekunder (hovedsakelig melkesyre)
  • Lang anaerobt – 60 sekunder til 120 sekunder (laktisk + aerobt)

Relaterte artikler:

Hva er aerob utholdenhet

Aerob og anaerob utholdenhet

Annonse fra X-LIFESchwinn IC7 spinningsykkel er en tøff spinningsykkel fra en av verdens største merkevarer, kjent for sin kvalitet og unike design!