HØSTTURER!

OPPTIL 40%

RABATT!


OPPTIL 40% PÅ KONDISJONS-

APPARATER!

DU SPARER

KR 6000,-

Hva bruker kroppen karbohydrater til

Karbohydrater er sukker, stivelse og fibre som finnes i frukt, korn, grønnsaker og melkeprodukter. Lær mer om hva kroppen bruker dem til.

Selv om ofte karbohydrater ofte er uglesett i trendy dietter, er karbohydrater et av de grunnleggende makronæringsstoffene, og viktige i et sunt kosthold.

Karbohydrater

Karbohydrater er et makronæringsstoff, noe som betyr at de er en av de tre viktigste måtene kroppen får energi eller kalorier på. Karbohydrater er kroppens viktigste energikilde. De kalles karbohydrater fordi de på det kjemiske nivået inneholder karbon, hydrogen og oksygen. Det er tre makronæringsstoffer: karbohydrater, protein og fett. Makronæringsstoffer er viktige for at kroppen skal fungere bra, og kroppen krever store mengder av dem. Alle makronæringsstoffer må skaffes gjennom kostholdet; kroppen kan ikke produsere makronæringsstoffer på egen hånd.

Karbohydraters funksjon

Karbohydrater gir drivstoff til sentralnervesystemet og energi til arbeidsmusklene. De forhindrer også at protein brukes som energikilde og muliggjør fettmetabolisme. Dessuten er karbohydrater viktige for hjernens funksjon. De har en innflytelse på humør, hukommelse, og er en rask energikilde.

Hva bruker kroppen karbohydrater til?

I kroppen brytes karbohydrater ned i mindre sukkerenheter, som glukose og fruktosey. Tynntarmen tar opp disse mindre enhetene, som deretter kommer inn i blodomløpet og transporteres til leveren. Leveren konverterer sukkeret til glukose, som føres gjennom blodomløpet – ledsaget av insulin – og omdannes til energi for grunnleggende kroppsfunksjon og fysisk aktivitet.

Hvis glukosen ikke umiddelbart trengs for energi, kan kroppen lagre opptil 2000 kalorier av den i leveren og skjelettmusklene i form av glykogen. Når glykogenlagrene er fulle, lagres karbohydrater som fett. Hvis du ikke har nok karbohydrater, vil kroppen konsumere protein for drivstoff. Dette er problematisk fordi kroppen trenger protein for å lage muskler. Bruk av protein i stedet for karbohydrater som drivstoff gir også stress på nyrene, noe som fører til overgang av smertefulle biprodukter i urinen.

Fiber er viktig for fordøyelsen. Fibre fremmer sunne avføring og reduserer risikoen for kroniske sykdommer som koronar hjertesykdom og diabetes. I motsetning til sukker og stivelse blir fibrene ikke absorbert i tynntarmen, og konverteres ikke til glukose. I stedet passerer de relativt ufordøyd til tykktarmen, hvor de blir omdannet til hydrogen og karbondioksid og fettsyrer. Det er anbefalt at folk inntar 14 gram fiber for hver 1000 kalorier. Kilder til fiber inkluderer frukt, korn og grønnsaker, spesielt belgfrukter.

Relaterte artikler:

Hvor finner vi karbohydrater

Hvorfor trenger vi karbohydrater

Om forfatteren

Av Spurt

HØSTTURER!

OPPTIL 40% RABATT!