Hva bruker kroppen energi til

Mengden energi i en matvare eller drikke er målt i kalorier. Lær mer om hva kroppen bruker energi til, og hvordan opprettholde energibalanse i kroppen.

Hva bruker kroppen energi til

Når vi spiser og drikker mer kalorier enn vi forbrenner, lagrer kroppene våre overskuddet som kroppsfett. Hvis dette fortsetter, kan vi over tid legge på oss vekt. Generelt trenger en gjennomsnittlig mann rundt 2500 kcal (10 500 kJ) om dagen for å opprettholde en sunn kroppsvekt. For en gjennomsnittlig kvinne er dette tallet rundt 2000 kcal (8 400 kJ) om dagen. Disse verdiene kan variere avhengig av alder, størrelse og nivåer av fysisk aktivitet, blant andre faktorer.

Kalorier og energibalanse

Kroppene våre trenger energi for å holde oss i live og for at organene våre skal fungere normalt. Når vi spiser og drikker, gir vi kroppen vår energi. Kroppene våre bruker denne energien gjennom aktivitet i hverdagen, som inkluderer alt fra pust til løping. For å opprettholde en stabil kroppsvekt, må energien vi har i kroppene våre være den samme som energien vi bruker gjennom normale kroppslige funksjoner og fysisk aktivitet. En viktig del av et sunt kosthold er å balansere energien du får i deg gjennom mat med energien du forbruker. Jo mer fysisk aktivitet vi gjennomfører, jo mer energi forbruker vi.

Sjekk kaloriinnholdet i maten

Å vite kaloriinnholdet i mat og drikke kan bidra til å du ikke inntar mer kalorier enn du forbrenner. Kaloriinnholdet i mange kjøpte matvarer er angitt på emballasjen som en del av ernæringsetiketten. Denne informasjonen vil vises under overskriften «Energi». Kaloriinnholdet er ofte gitt i kcal, som er forkortelse for kilokalorier, og også i kJ, som er forkortet for kilojoules. Kilojoules er den metriske målingen av kalorier. Multipliser kaloritallet med 4.2 for å finne energiinnholdet i kilojoules. Etiketten vil vanligvis fortelle deg hvor mange kalorier som er i 100 gram eller 100 ml mat eller drikke, slik at du kan sammenligne kaloriinnholdet i forskjellige produkter. Mange etiketter vil også oppgi antall kalorier i en del av maten. Men husk at produsentens idé om 1 porsjon kanskje ikke er den samme som din, så det kan være flere kalorier i den delen du spiser. Du kan bruke informasjonen om kalorier for å vurdere hvordan en bestemt mat passer inn i det daglige kaloriinntaket i ditt kosthold.

Forbrenning av kalorier

Mengden kalorier folk bruker ved å utføre en viss fysisk aktivitet, varierer, avhengig av en rekke faktorer, inkludert kroppsvekt og alder. Jo høyere intensitet på en aktivitet, desto flere kalorier bruker du. For eksempel vil rask gange forbrenne flere kalorier enn å gå i moderat tempo.

Relaterte artikler:

Hvilken trening forbrenner mest kalorier

Hvor mange kalorier bør man forbrenne på trening

Om forfatteren

Legg inn kommentar