Hva bør man spise når man er kvalm

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Selv om det er utfordrende å spise når du er kvalm, er mat og drikke viktig for å være hydrert og få i seg nok næringsstoffer.

Hva bør man spise når man er kvalm?

Kvalme er den ubehagelige og til tider ille følelsen av å måtte kaste opp. Det er overraskende vanlig, med 50% av voksne som opplever det på et eller annet tidspunkt hvert år. Kvalme begynner i hjernen, der emosjonelle, kognitive eller kjemiske triggere kan stimulere nervesystemet ditt, noe som får magemusklene til å fungere og får deg til å føle deg kvalm. Mange ting kan utløse denne prosessen, for eksempel infeksjoner, kirurgi, tarmsykdommer, medisiner, kreftbehandling, hormonforstyrrelser, graviditet eller matallergier og intoleranser. Selv om det kan være utfordrende å spise når du føler deg syk, er mat og drikke viktig for fuktighet, erstatte tapte elektrolytter og hjelpe magen til å sette seg.

Relatert: Kjerringråd mot kvalme

Her er de 14 beste matvarene og drikkene du bør prøve å innta når du føler deg kvalm.

Ingefær

Forbruk av 0,5–1,5 gram ingefærrot per dag har vist seg å være effektivt for behandling av kvalme på grunn av bevegelsessyke, kirurgi, cellegift og graviditet. Studieresultatene er imidlertid varierende.

Vann og kalde drikker

Det er viktig å holde seg hydrert, spesielt når du er syk. Klare, kalde drikker som vann, iste, juice, sportsdrikker og kokosnøttvann kan drikkes hele dagen når du er kvalm.

Kjeks

Tom mage og sterkt luktende mat kan utløse eller forverre kvalme. Crackers og andre vanlige, tørre matvarer kan hjelpe deg med å sette deg ned i magen.

Kald mat

Matlukt kan utløse kvalme. Derfor tolereres kald mat som produserer mindre lukt.

Buljong og supper

Buljonger og supper gir fuktighet og elektrolytter. De er et første skritt mot å spise mer fast føde igjen når du er kvalm eller har oppkast.

Relatert: Akutt svimmel og kvalm

Bananer

Bananer er en god kilde til energi og vitaminer når du er kvalm og kan bidra til å erstatte kalium som går tapt på grunn av oppkast eller diaré.

Eplesaus

Eplesaus brukes ofte av mennesker med kvalme og diaré. Det er en god kilde til energi og karbohydrater og tolereres vanligvis godt selv når du føler deg syk.

Ris, poteter og nudler

Stivelsesholdig mat er gode valg når du er kvalm, ettersom de er milde i smak og lukt og gir en god kilde til kalorier.

Proteinrike måltider

Proteinrike måltider er overlegne måltider med høyt karbohydrat- eller fettinnhold for å redusere kvalme. Protein kan bidra til å normalisere mageinnholdet ved å øke gastrinsekresjonen.

Urtete

Selv om peppermynte og kamille er funnet å redusere kvalme i kapsel- eller aromaterapiform, er det ingen vitenskapelige bevis for at urtete reduserer kvalme. Likevel er det mange som synes de er beroligende, og de gir fuktighet.

Andre tips for behandling av kvalme

I tillegg til å innta visse matvarer og drikkevarer, kan du ta andre skritt for å lindre kvalmen:

 • Spis litt hver 1-2 time: Unngå å hoppe over måltider, da tom mage kan forverre kvalmen.
 • Spis og drikk sakte og i små mengder: Dette lar deg slappe av under måltidene og gir deg tid til å nyte maten. Det kan også være lurt å unngå å konsumere væsker og faste føde samtidig.
 • Ikke ligg flatt etter å ha spist: Unngå å ligge i minst 30 minutter etter å ha spist, da dette kan legge press på magen og gjøre kvalmen verre.
 • Unngå tilberedning av maten: Lukten mens du lager mat kan forverre kvalmen. Unngå eller forkorte tiden på kjøkkenet hvis mulig.
 • Hold munnen ren: Kvalme og oppkast kan etterlate en ubehagelig smak i munnen, noe som kan forhindre at du spiser. Skyll og puss tennene regelmessig og bruk sukkerfrie peppermyntepastiller for å fortsette å føle deg frisk.
 • I tillegg bør du unngå følgende typer mat når du føler deg kvalm:
 • Fet eller stekt mat
 • Veldig søt mat
 • Krydret mat
 • Matvarer med sterk lukt
 • Alkohol
 • Koffein

Relatert: Kvalmestillende kjerringråd

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar