Denne artikkelen går i dybden på hva fett består av, hvilke typer fett som finnes, deres biokjemiske struktur, og hvordan fett påvirker kroppen.
Fett er en essensiell del av kostholdet vårt, som gir energi, bidrar til cellefunksjoner, og beskytter indre organer. Til tross for sitt dårlige rykte, spesielt i forhold til fedme og hjertesykdommer, spiller fett en avgjørende rolle i menneskets helse. Denne artikkelen går i dybden på hva fett består av, hvilke typer fett som finnes, deres biokjemiske struktur, og hvordan fett påvirker kroppen. Vi vil også se på nyere forskning innen fettstoffer, diskutere helseaspektene og presentere praktiske løsninger for hvordan fett bør inngå i et balansert kosthold.
ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |
Hva er fett?
Fett, også kjent som lipider, er en gruppe forbindelser som er uløselige i vann, men løselige i organiske løsemidler som alkohol og eter. Fettmolekylene består hovedsakelig av karbon (C), hydrogen (H) og oksygen (O), og er bygget opp av fettsyrer bundet til et glyserolmolekyl. De vanligste fettstoffene i maten er triglyserider, fosfolipider og steroler.
Spar stort på hundrevis av tilbud hos MILRAB – HANDLE NÅ ✨
Triglyserider
Triglyserider er den mest vanlige formen for fett i kosten og kroppen, og de utgjør omtrent 95 % av alt fett vi spiser. Et triglyserid består av ett glyserolmolekyl og tre fettsyrer. Fettsyrene kan være mettede eller umettede, og det er forholdet mellom disse som avgjør fettet som “godt” eller “dårlig” for helsen vår.
Fosfolipider
Fosfolipider er en annen viktig klasse av fettstoffer, som er avgjørende for cellemembraner. De består av to fettsyrer, et glyserolmolekyl og en fosfatgruppe. Den unike strukturen gjør fosfolipider amfipatiske, noe som betyr at de har både hydrofile (vannelskende) og hydrofobe (vannavstøtende) deler. Dette er avgjørende for cellefunksjonen, da det muliggjør dannelsen av cellemembraner som beskytter celler og regulerer stoffutvekslingen.
Steroler
Steroler, der kolesterol er det mest kjente eksempelet, er en annen type fettstoff. Kolesterol finnes i alle cellemembraner og er nødvendig for å produsere hormoner som østrogen, testosteron og kortisol. Selv om høye kolesterolnivåer i blodet kan være en risikofaktor for hjertesykdom, er kolesterol også nødvendig for normal cellefunksjon.
Biokjemisk struktur av fett
Fettmolekyler er bygget opp av lange kjeder av karbonatomer, kjent som hydrokarbonkjeder. Disse kjedene kan være enten mettede eller umettede, avhengig av om de inneholder dobbeltbindinger mellom karbonatomene.
Mettede fettsyrer
Mettede fettsyrer har ingen dobbeltbindinger mellom karbonatomene, noe som gjør at molekylet er “mettet” med hydrogenatomer. Dette gjør fettet fast ved romtemperatur. Kilder til mettede fettsyrer inkluderer animalsk fett som smør, fløte, og kjøtt, samt noen planteoljer som kokosolje og palmeolje.
Umettede fettsyrer
ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |
Umettede fettsyrer inneholder en eller flere dobbeltbindinger i hydrokarbonkjeden. De kan videre deles inn i enumettede og flerumettede fettsyrer, avhengig av antall dobbeltbindinger.
- Enumettede fettsyrer har én dobbeltbinding. Eksempler på kilder er olivenolje, avokado og nøtter.
- Flerumettede fettsyrer har to eller flere dobbeltbindinger. Omega-3 og omega-6 fettsyrer er eksempler på flerumettede fettsyrer, som finnes i fet fisk, linfrø og valnøtter.
Transfett
Transfett er en type umettet fett som er kjemisk modifisert for å bli mer stabilt ved romtemperatur. Dette fettet finnes naturlig i små mengder i kjøtt og meieriprodukter, men mesteparten av transfett i kosten kommer fra industrielt prosesserte matvarer som margarin og fritert mat. Transfett er kjent for å øke risikoen for hjertesykdom betydelig og bør unngås i størst mulig grad.
Relatert: Hvordan er fettet bygd opp
VÅRKICKOFF hos MILRAB – Hundrevis av tilbud! GJØR ET KUPP NÅ 🛒
Fettsyrer: en nærmere titt
Fettsyrer, som er byggesteinene i fett, spiller en kritisk rolle i kroppen. De er nødvendige for cellemembraner, energiproduksjon og dannelse av signalmolekyler som eikosanoider, som regulerer betennelse og immunrespons. Det er viktig å få en balanse mellom ulike typer fettsyrer i kostholdet, spesielt når det gjelder omega-3 og omega-6.
Omega-3 fettsyrer
Omega-3 fettsyrer er flerumettede fettsyrer med en dobbeltbinding ved det tredje karbonet fra metylenden (omega-enden) av molekylet. De er essensielle, noe som betyr at kroppen ikke kan produsere dem selv og de må tilføres via kosten. Omega-3 fettsyrer finnes i fet fisk som laks og makrell, samt i plantekilder som linfrø og chiafrø.
Omega-6 fettsyrer
Omega-6 fettsyrer er også essensielle og finnes i planteoljer som soyaolje, maisolje og solsikkeolje. Selv om både omega-3 og omega-6 er nødvendige for helsen, kan en ubalanse mellom dem føre til betennelse. Moderne kosthold har en tendens til å ha et høyt inntak av omega-6 i forhold til omega-3, noe som kan øke risikoen for kroniske betennelser og tilhørende sykdommer.
Hvordan fett påvirker kroppen
Fett er kroppens mest konsentrerte energikilde, og hver gram fett gir 9 kalorier, sammenlignet med 4 kalorier fra både karbohydrater og proteiner. Fett lagres i fettvev som en energireserve, og det er avgjørende for hormonproduksjon, isolasjon og beskyttelse av organer.
Fett og hjertehelse
Fettstoffer påvirker direkte hjertehelsen, spesielt med hensyn til kolesterolnivåer. Mens mettet fett og transfett øker nivåene av LDL-kolesterol (“dårlig” kolesterol), bidrar umettede fettsyrer til å øke HDL-kolesterol (“godt” kolesterol), som beskytter mot hjerte- og karsykdommer. En diett rik på omega-3 fettsyrer kan også redusere risikoen for hjerteinfarkt og slag ved å forbedre hjertefunksjonen og redusere betennelse.
Fett og vektkontroll
Fett spiller også en rolle i vektkontroll, da fett gir mer metthetsfølelse enn karbohydrater og proteiner. Selv om fett er kaloririkt, kan et kosthold med sunne fettstoffer bidra til vektnedgang når det balanseres riktig. Mettet fett og transfett bør begrenses, mens enumettede og flerumettede fettsyrer bør inkluderes i et sunt kosthold.
Relatert: Vannløselige og fettløselige vitaminer
Nyere forskning på fett
Ny forskning viser at det er en mer nyansert forståelse av fettets rolle i kostholdet enn tidligere antatt. Mens mettet fett en gang ble sett på som den største fienden av hjertet, viser nyere studier at det er avhengig av kildene til mettet fett. F.eks. kan fett fra meieriprodukter ha en annen helseeffekt enn fett fra prosesserte matvarer.
En annen viktig forskningsretning er den genetiske variasjonen i hvordan kroppen håndterer fettstoffer. Noen individer kan ha genetiske disposisjoner som gjør dem mer mottakelige for de negative effektene av fett, mens andre kan tolerere fett bedre.
Konklusjon
Fett er en kompleks og essensiell del av kostholdet. Det består av forskjellige typer fettstoffer som triglyserider, fosfolipider og steroler, hver med sine egne roller i kroppen. Umettede fettsyrer som omega-3 og omega-6 er nødvendige for god helse, mens mettede og transfett bør begrenses for å redusere risikoen for hjertesykdom. Nyere forskning gir en mer nyansert forståelse av fettets rolle, og det er viktig å balansere fettinntaket for optimal helse. Ved å velge sunne fettkilder og unngå prosesserte fettsyrer, kan vi dra nytte av fettets mange positive effekter på kroppen.
- Berg, J. M., Tymoczko, J. L., & Stryer, L. (2019). Biochemistry. Macmillan.
- Harvard T.H. Chan School of Public Health. (2020). Types of Fat. Hentet fra https://www.hsph.harvard.edu/
- Smith, G. (2021). The role of dietary fats in health and disease. Journal of Nutrition, 147(8), 1234-1242.
- World Health Organization. (2018). Healthy diet. Hentet fra https://www.who.int/