Hva alle bør vite om stigningsløp

Ofte kan det være de små som tingene som utgjør den store forskjellen når du trener løping. Stigningsløp er absolutt en av dem. Lær hvorfor.

Hva er stigningsløp?

Stigningsløp er trening som kan forbedre din løpeform og teknikk. Stigningsløp er korte akselerasjoner på noen få sekunder, der du gradvis øker intensiteten i noen sekunder, før du reduserer hastigheten gradvis inntil du går. Tilsvarende korte pauser mellom hvert løp. Stigningsløp bør bli bli løpt med høy intensitet, men du skal ha mer å gå på når du er ferdig med dem. Stigningsløp er en fleksibel måte å gjennomføre raske løp, og er trening du kan legge inn som avslutning på oppvarming, i etterkant av rolige og harde treningsøkter.

Hvorfor bør du trene stigningsløp?

Hensikten med stigningsløp kan være å forberede deg fysisk og mentalt på trening eller løp med høyere intensitet. Stigningsløp kan øke blodgjennomstrømmingen i muskulaturen, noe som kan bidra til at du restituerer raskere. Raske stigningsløp kan også være effektivt trening for å øke stegfrekvensen din. Stigningsløp er ikke komplisert å gjennomføre, og det kan ta bare et par minutter å gjennomføre 5 stigningsløp med korte pauser mellom hvert stigningsløp.

Hvordan trene stigningsløp

Gjennomføre stigningsløp på fast underlag i flatt terreng. Langs vei eller på bane passer fint. Varigheten på stigningsløp kan være alt fra 15-30 sekunder, med tilsvarende pauser mellom hver. Hvis du trener stigningsløp før trening med hardere intensitet eller et løp, vær nøye på å varme opp skikkelig i forkant. Stigningsløp før løp, kan du gjennomføre noen få minutter før du skal starte. Skal du gjennomføre stigningsløp etter rolige løpeturer, gjør det etter at du har gått i noen minutter. Å gjennomføre 5 stigningsløp kan være et passende antall.

Start stigningsløpet rolig, og fokusere på å ha korte løpesteg med høy frekvens. Øk hastigheten gradvis. Ha en rak kroppsholdning og vær avslappet i skuldre. Stigningsløp er mer å løpe kontrollert i høyere hastighet, enn sprint. Når du har løpt tre fjerdedeler av stigningsløpet, kan du redusere farten gradvis inntil du går. Gå i pausene for å holde muskulaturen i gang. Du kan også legge inn noen stigningsløp halvveis i en rolig løpetur, noe som kan være effektiv trening for nybegynnere som vil trene opp evnen til å løpe raskere. Stigningsløp passer for løpere på alle nivå, og er noe du bør gjennomføre 1-2 ganger ukentlig.

Relaterte artikler:

Trene til maraton med stigningsløp

Hurtighetstrening med stigningsløp

Om forfatteren

Legg inn kommentar