Hurtighetstrening med stigningsløp

Hurtighetstrening med stigningsløp. Lær hvordan du kan gjennomføre effektiv hurtighetstrening med stigningsløp.

Trene opp hurtighet med stigningsløp

Stigningsløp kan være en effektiv og skånsom måte å bli en raskere løper på. Intensiteten på stigningsløp er høy, men treningen er likevel skånsom fordi belastningen varer over et såpass kort tidsrom. Denne type trening passer godt for nybegynnere som har liten eller ingen erfaring med intervalltrening eller annen trening med høy intensitet fra før av.

Stigningsløp er motiverende trening

Stigningsløp kan være motiverende fordi du gjennomfører hvert intervall på en måte der du øker intensiteten gradvis. Selv intensiteten er høy og pausene korte, er dette likevel overkommelig trening fordi løpene varer over et såpass kort tidsrom. Stigningsløp er effektiv trening som du kan kombinere sammen med annen trening med lav, moderat intensitet.

Å trene stigningsløp har redusert risiko for skader

Å trene stigningsløp reduserer risikoen for skader, fordi intensiteten varer over et kort tidsrom. På samme tid er effekten god, og du vil på sikt trene opp din aerobe kapasitet.

Hva er stigningsløp

Stigningsløp kan være akselerasjoner på omtrent 100 meter, der du starter opp med rolig jogg og bygger opp farten gradvis til cirka 90 prosent av maks hastighet. Deretter reduserer du farten gradvis før du stopper. Varigheten på et stigningsløp bør være rundt 20-30 sekunder. Husk at stigningsløp skal være korte, og at du løper raskt bare i noen få sekunder. Stigningsløpene skal ikke være for krevende. Det er viktig at du er avslappet når du løper stigningsløp, og ikke anstrenger deg for mye eller spenner deg.

Hvordan trene stigningsløp

Du kan starte med 4 stigningsløp, og deretter øke til 6 etter 3-4 uker. Ha mellom 20-40 sekunder pause mellom hvert stigningsløp for å hente deg inn igjen. Stigningsløp kan også gjennomføres som en del av oppvarmingen, for å øke blodgjennomstrømmingen og få opp pulsen som en forberedelse på treningsøkta du skal gjennomføre.

Hurtighetstrening med stigningsløp

Å gjennomføre hurtighetstrening med stigningsløp kan øke din aerobe kapasitet og gjøre deg til en raskere løper. Stigningsløp kan være en perfekt inngang til løping med høyere intensitet for nybegynnere, og vil være mer motiverende å starte rett på mer tradisjonell intervalltrening. Stigningsløp er skånsomt i og med at løpene blir gjennomført progressivt og belastningen varer over et kort tidsrom.

Relaterte artikler:

Oppvarming med raske stigningsløp

Stigningsløp før intervalltrening

Om forfatteren

Legg inn kommentar