Hurtige karbohydrater

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Raske karbohydrater har høy glykemisk indeks, og kan øke risikoen for hjertesykdommer og diabetes. Lær mer om hurtige karbohydrater.

Raske karbohydrater

Å spise mye raske karbohydrater, eller karbohydrater som fordøyes raskt, kan øke risikoen for hjertesykdommer og diabetes. Disse matvarene har en høy poengsum på den glykemiske indeksen (GI), som måler effekten av matvarer på blodsukkernivået ditt. Mat med en score på 55 eller lavere er mat med lav GI, eller langsomme karbohydrater, mens mat med høy GI, med en score på over 70, er raske karbohydrater, og vil sannsynligvis forårsake topper i blodsukkernivået ditt.

Sukkerholdige drikker

Sukkerholdige drikker inneholder mye raskt fordøyelige sukkerarter, uten fiber, fett eller protein for å begrense blodsukkertoppene. Disse inkluderer energidrikker, sportsdrikker, brus og fruktjuice. En type sportsdrikk har en GI på 89, og brus har noen ganger GI-score på høye 60-tallet. Du vil ha det bedre med vann eller usøtet te eller kaffe. Et glass med 100 prosent fruktjuice har også en tendens til å være relativt lavt på den glykemiske indeksen, med score som varierer fra 37 til 53. Unngå juice og cocktailer.

Raffinert korn

Raffinert korn har fjernet mesteparten av fiberen sin, noe som gjør at de blir raskere fordøyd av kroppen din. Hvit ris har en GI på 87, en engelsk muffin har en GI på 77, en bagel har en GI på 72 og en fransk baguett har en GI på 95. Mange frokostblandinger er laget med raffinerte korn, og mange har også høyt sukkerinnhold, noe som gjør dem til raske karbohydrater med GI-skår som kan gå så høyt som 92 for maisflak.

Godteri, sukkerholdige matvarer og bakevarer

Godteri og sukkerholdig mat har en tendens til å være kalorifattig og har lite næringsstoffer. De raffinerte kornene som ble brukt til å lage dem og det høye sukkerinnholdet, setter dem i kategorien «hurtige karbohydrater». For eksempel har en smultring eller en vaffel en GI på 76, hvetepannekaker har en GI på 102 og gelébønner har en GI på 78.

Sterkt bearbeidede matvarer

Jo mer høyt bearbeidet mat er, jo lettere er det å fordøye og jo høyere GI-score. For eksempel har valset havret en lav GI-score, men lettkokt havre har en middels GI-score. En tofudessert med sjokoladesmak som er laget med maisirup med høy fruktose har en GI på 115, jordbærfruktbarer har en GI på 90, glutenfri maispasta har en GI på 78 og ferdiglaget potetmos har en GI på 85.

Relaterte artikler:

Lavglykemisk kosthold

Mat med lite sukker

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar