Høyt blodtrykk og trening

Risikoen for høyt blodtrykk øker med alderen, men litt trening kan utgjøre en stor forskjell. Lær mer om høyt blodtrykk og trening!

Hvis blodtrykket ditt allerede er høyt, kan trening hjelpe deg med å kontrollere det. Du må ikke løpe maraton eller tegne medlemskap på et treningsstudio. Start heller i stedet gradvis med å få mer fysisk aktivitet inn din daglige rutine.

Hvordan trening kan senke blodtrykket ditt

Hvordan kobles høyt blodtrykk og trening? Regelmessig fysisk aktivitet gjør hjertet ditt sterkere. Et sterkere hjerte kan pumpe mer blod med mindre krefter. Hvis hjertet ditt kan jobbe mindre for å pumpe, reduseres kraften på arteriene og senker blodtrykket. Å bli mer aktiv kan senke ditt systoliske blodtrykk – det øverste tallet i en blodtrykksavlesning – i gjennomsnitt 4 til 9 millimeter kvikksølv (mm Hg). Det er like bra som noen blodtrykksmedisiner. For noen mennesker er det nok å trene for å redusere behovet for medisiner for blodtrykk.

Hvis blodtrykket ditt er på et ønsket nivå – mindre enn 120/80 mm Hg – kan trening bidra til å forhindre at det stiger når du eldes. Regelmessig trening hjelper deg også med å opprettholde en sunn vekt – en annen viktig måte å kontrollere blodtrykket. Men for å holde blodtrykket ditt lavt, må du fortsette å trene regelmessig. Det tar omtrent en til tre måneder med regelmessig trening å påvirke blodtrykket ditt. Fordelene varer bare så lenge du fortsetter å trene.

Hvor mye trening trenger du?

Aerob trening kan være en effektiv måte å kontrollere høyt blodtrykk. Men fleksibilitet og styrkeøvelser som å løfte vekter er også viktige deler av et treningsopplegg. Du trenger ikke å tilbringe timer i treningsstudioet hver dag for å dra nytte av aerob aktivitet. Bare det å legge til moderate fysiske aktivitet inn i din daglige rutine vil hjelpe.

All fysisk aktivitet som øker hjerte- og pustefrekvensene dine regnes som aerob aktivitet, inkludert:

  • Husarbeid, for eksempel å klippe plenen, rake løv, hage eller skrubbe gulvet
  • Gå i trapp
  • Gå tur
  • Joggin
  • Sykling
  • Svømming

Hvis du ikke kan sette av så mye tid på en gang, må du huske at kortere treningsøkter også teller. Du kan dele opp treningen i tre 10-minutters økter med aerob trening og få den samme effekten som en 30-minutters økt.

Relaterte artikler:

Blodtrykk etter trening

Senke blodtrykk uten medisiner

Om forfatteren

Legg inn kommentar