Høyt blodtrykk gravid

Noen kvinner har høyt blodtrykk under graviditeten. Dette kan sette moren og babyen i fare for problemer under svangerskapet.

Høyt blodtrykk kan også forårsake problemer under og etter levering.1,2 Den gode nyheten er at høyt blodtrykk kan forebygges og behandles. Høyt blodtrykk, også kalt hypertensjon, er veldig vanlig. I USA skjer høyt blodtrykk hos 1 av hver 12 til 17 graviditeter blant kvinner i alderen 20 til 44 år. Høyt blodtrykk i svangerskapet har blitt vanligere. Imidlertid, med god blodtrykkskontroll, er det mer sannsynlig at mor og baby holder seg sunne.

Det viktigste du kan gjøre er å snakke med helsepersonellet om eventuelle blodtrykksproblemer, slik at du kan få riktig behandling og kontrollere blodtrykket ditt – før du blir gravid. Å få behandling for høyt blodtrykk er viktig før, under og etter graviditet.

Hva er komplikasjoner med høyt blodtrykk under graviditet?

Komplikasjoner fra høyt blodtrykk hos mor og spedbarn kan omfatte følgende:

  • For moren: preeklampsi, eklampsi, hjerneslag, behovet for fødselsinduksjon (gir medisin for å starte fødsel for å føde), og morkaken (morkaken skiller seg fra livmorveggen).
  • For babyen: for tidlig fødsel (fødsel som skjer før 37 uker med svangerskapet) og lav fødselsvekt (når en baby blir født som veier mindre enn 2,5 kg). Morens høye blodtrykk gjør det vanskeligere for babyen for å få nok oksygen og næringsstoffer til å vokse, så moren må kanskje føde babyen tidligere.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg har høyt blodtrykk før, under eller etter svangerskapet?

Før graviditet

Lag en plan for graviditet og snakk med legen din eller helsepersonell om følgende:

  • Eventuelle helseproblemer du har eller hatt og medisiner du tar. Hvis du planlegger å bli gravid, må du snakke med legen din. Legen din eller helsepersonell kan hjelpe deg med å finne medisiner som er trygge å ta under graviditet.
  • Måter å holde en sunn vekt gjennom sunn mat og regelmessig fysisk aktivitet.

Under graviditet

  • Få tidlig og regelmessig prenatal omsorg. Gå til hver avtale med legen din eller helsepersonell.
  • Snakk med legen din om medisiner du tar og hvilke som er trygge. Ikke stopp eller begynn å ta noen form for medisin, inkludert reseptfrie medisiner, uten å snakke med legen din først
  • Hold oversikt over blodtrykket ditt hjemme. Kontakt legen din hvis blodtrykket er høyere enn vanlig, eller hvis du har symptomer på svangerskapsforgiftning. Snakk med legen din eller forsikringsselskapet om å skaffe deg en hjemmemonitor.
  • Fortsett å velge sunn mat og hold en sunn vekt.

Etter graviditet

Vær oppmerksom på hvordan du har det etter at du har født. Hvis du hadde høyt blodtrykk under graviditeten, har du en høyere risiko for hjerneslag og andre problemer etter fødselen. Fortell legen din eller ring nødnummer med en gang hvis du har symptomer på svangerskapsforgiftning etter fødselen. Du trenger kanskje medisinsk hjelp.

Relaterte artikler:

Hvor høyt blodtrykk er farlig

Trening med høyt blodtrykk

Om forfatteren