20-70% RABATT!

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds


HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40% FØR DET ER FOR SENT

Høyt blodtrykk angst

Angst og høyt blodtrykk kan noen ganger gå hånd i hånd. Angst kan føre til høyt blodtrykk, og høyt blodtrykk kan utløse følelser av angst.

Høy blodtrykk og angst

Leger karakteriserer angst som følelser av intens bekymring eller frykt. Det gir mange fysiske symptomer, inkludert økt hjertefrekvens og grunn pust. Angstperioder kan også øke blodtrykket midlertidig. Det å ha langvarig høyt blodtrykk – som leger omtaler som hypertensjon – kan føre til at folk føler seg engstelige for sin helse og fremtid.

Lære mer om koblingen mellom angst og høyt blodtrykk, samt hvordan du kan behandle begge tilstandene.

Kan angst forårsake høyt blodtrykk?

Blodtrykket kan øke i løpet av en periode med angst. Angst forårsaker frigjøring av stresshormoner i kroppen. Disse hormonene utløser en økning i hjerterytmen og en innsnevring av blodårene. Begge disse endringene får blodtrykket til å stige, noen ganger dramatisk. Angstindusert økning i blodtrykket er midlertidig og vil avta når angsten reduseres. Hvis du ofte har høye nivåer av angst, kan det imidlertid føre til skade på hjerte, nyrer og blodkar, på samme måte som langvarig hypertensjon. En gjennomgang av eksisterende forskning fra 2015 indikerer at personer som har intens angst, har større risiko for hypertensjon enn de med lavere angstnivå. Som et resultat konkluderer forskerne at tidlig påvisning og behandling av angst er spesielt viktig hos personer med hypertensjon.

Å leve med en angstlidelse, der angst oppstår hver dag og forstyrrer dagliglivet, kan også øke sannsynligheten for atferd som bidrar til hypertensjon. Eksempler inkluderer:

  • alkoholbruk
  • Inaktivitet
  • dårlig kosthold
  • tobakksbruk

En studie rapporterer om en kobling mellom angst og usunn livsstedsatferd – inkludert fysisk inaktivitet, røyking og dårlig kosthold – hos personer med risiko for hjerte- og karsykdommer. Hypertensjon er en av de viktigste risikofaktorene. I tillegg kan noen medisiner mot angst øke blodtrykket.

Kan høyt blodtrykk forårsake angst?

Å ha høyt blodtrykk kan utløse angstfølelser hos noen mennesker. De som får diagnosen hypertensjon, kan bekymre seg for helsen og sin fremtid. Noen ganger kan symptomene på hypertensjon, som inkluderer hodepine, uskarpt syn og kortpustethet, være nok til å forårsake panikk eller angst.

Angst og lavt blodtrykk

Noen ganger virker angst på motsatt måte, og forårsaker en reduksjon i blodtrykket. Dette fallet kan oppstå fordi noen mennesker puster veldig grunt i perioder med intens angst. Blodkarene blir deretter bredere, noe som reduserer blodtrykket. En studie fra 2011 identifiserte en sammenheng mellom symptomene på angst og depresjon og en reduksjon i blodtrykk, spesielt hos personer som har opplevd et høyt nivå av angstsymptomer over en lengre periode på flere tiår. Dette forholdet ser også ut til å fungere i begge retninger, ettersom lavt blodtrykk, eller hypotensjon, noen ganger kan forårsake angst og panikk. Dens symptomer kan være lik angstfølgene og inkluderer:

  • tåkesyn
  • svimmelhet
  • besvimelse
  • kvalme
  • svimmelhet

Angst eller blodtrykk endres?

Når symptomer oppstår, kan det være vanskelig å skille mellom angst og endringer i blodtrykk. Enkeltpersoner bør huske på at hypertensjon vanligvis ikke gir symptomer med mindre den er usedvanlig høy. Hvis dette er tilfelle, er akuttbehandling nødvendig. Det er mer sannsynlig at lavt blodtrykk gir symptomer, og disse ligner ofte symptomene på angst. Personer som opplever alvorlige eller tilbakevendende symptomer, bør oppsøke legen sin. En lege vil kunne diagnostisere den underliggende årsaken til symptomene og kan foreskrive behandlinger for både angst og hypertensjon, om nødvendig.

Relaterte artikler:

Trene med høyt blodtrykk

Høy blodtrykk sliten

Om forfatteren

Legg inn kommentar

20-70% RABATT!

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds

HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40%