Høyt blodsukker om morgenen

I denne artikkelen vil vi utforske årsakene til høyt blodsukker om morgenen, identifisere symptomer, og gi noen nyttige tips for håndtering.

Høyt blodsukker om morgenen kan også være forårsaket av såkalt daggryfenomen, som er resultatet av en kombinasjon av naturlige kroppsendringer.

Høyt blodsukker om morgenen er et vanlig problem som kan påvirke både personer med diabetes og de uten. Det kan føre til ubehagelige symptomer og økt risiko for komplikasjoner på lang sikt. I denne artikkelen vil vi utforske årsakene til høyt blodsukker om morgenen, identifisere symptomer, og gi noen nyttige tips for håndtering.

Relatert: Blodsukkerverdier tabell

Hvorfor opplever noen høyt blodsukker om morgenen?

Flere faktorer kan bidra til høyt blodsukker om morgenen. For personer med diabetes kan det skyldes utilstrekkelig insulinproduksjon eller ineffektiv bruk av insulinet i kroppen. Dette kan være spesielt tydelig om morgenen på grunn av naturlige hormonelle endringer i kroppen som skjer i løpet av natten.

I tillegg kan kostholdsfaktorer spille en rolle. Inntak av store mengder karbohydrater sent på kvelden kan føre til høyt blodsukker om morgenen, spesielt hvis kroppen ikke produserer tilstrekkelig med insulin for å håndtere disse karbohydratene.

Symptomer på høyt blodsukker om morgenen

Det er viktig å kunne gjenkjenne symptomer på høyt blodsukker for å kunne håndtere det effektivt. Noen vanlige symptomer inkluderer:

 • Tørste og hyppig vannlating
 • Tretthet og svakhet
 • Konsentrasjonsvansker
 • Kvalme og oppkast
 • Uskarpt syn

Disse symptomene kan variere fra person til person og kan også avhenge av hvor høyt blodsukkernivået er.

Relatert: For høyt blodsukker

Håndtering av høyt blodsukker om morgenen

Det er flere tiltak som kan hjelpe med å håndtere høyt blodsukker om morgenen:

 1. Regelmessig overvåkning av blodsukkernivået: Personer med diabetes bør overvåke blodsukkeret jevnlig, spesielt om morgenen, for å kunne tilpasse behandlingen etter behov.
 2. Balansert kosthold: Å velge matvarer med lav glykemisk indeks kan bidra til å stabilisere blodsukkeret gjennom natten og om morgenen. Det kan også være lurt å begrense inntaket av karbohydrater sent på kvelden.
 3. Fysisk aktivitet: Regelmessig trening kan bidra til å øke kroppens følsomhet for insulin og redusere blodsukkernivået.
 4. Korrekt insulinbehandling: Personer som bruker insulin bør sørge for å følge den foreskrevne behandlingsplanen og justere dosene etter behov i samråd med helsepersonell.
 5. God søvnhygiene: Å opprettholde sunne søvnvaner kan bidra til å regulere hormonnivåer og blodsukkeromsetning i kroppen.
 6. Unngå stress: Stress kan påvirke blodsukkernivåene negativt. Å praktisere avslapningsteknikker som yoga eller meditasjon kan være nyttig.

Hva forårsaker høyt blodsukkernivå om morgenen?

Vanlige kjente årsaker til at blodsukkeret ditt kan være høyt om morgenen inkluderer snacks med mye karbohydrater rett før sengetid og ikke nok medisiner mot diabetes. Likevel kan to mindre kjente årsaker være årsaken til at blodsukkeret ditt er høyt om morgenen: daggryfenomenet og Somogyi-effekten. Disse årsakene til høyt blodsukkernivå om morgenen er et resultat av kroppsendringer og reaksjoner som skjer mens du sover.

Hva er daggryfenomenet?

Kroppen din bruker glukose (sukker) for energi, og det er viktig å ha nok ekstra energi til å kunne våkne om morgenen. Så i en periode i de tidlige morgentimene, vanligvis mellom klokka 03:00 og 08:00, begynner kroppen å bruke lagret glukose for å forberede seg på den kommende dagen. Samtidig frigjør kroppen din hormoner som reduserer følsomheten din for insulin. I tillegg kan disse hendelsene skje mens doser av diabetesmedisiner som tas dagen før brukes opp. Disse hendelsene fører til at kroppens blodsukkernivået stiger om morgenen (ved daggry).

Relatert: Symptomer på høyt blodsukker

Hva er Somogyi-effekten?

En annen mulig årsak til høyt blodsukkernivå om morgenen er Somogyi-effekten, noen ganger også kalt reboglycemia. Den ble oppkalt etter legen som først skrev om det. Hvis blodsukkeret synker for lavt midt på natten mens du sover, vil kroppen frigjøre hormoner i et forsøk på å «redde» deg fra det farlig lave blodsukkeret. Hormonene gjør dette ved å be leveren din om å frigjøre lagret glukose i større mengder enn vanlig. Men dette systemet er ikke perfekt hos en person med diabetes, så leveren slipper ut mer sukker enn nødvendig, noe som fører til et høyt blodsukkernivå om morgenen. Dette er Somogyi-effekten.

Hvordan blir det bestemt om daggryfenomenet eller Somogyi-effekten forårsaker det høye blodsukkernivået?

Legen din vil sannsynligvis be deg om å sjekke blodsukkernivået mellom klokka 03:00 og 08.00 i flere netter på rad. Hvis blodsukkeret ditt er konstant lavt i løpet av denne tiden, mistenkes Somogyi-effekten. Hvis blodsukkeret er normalt i løpet av denne tidsperioden, er det mer sannsynlig at daggryfenomenet er årsaken. Noen ekstra ledetråder som indikerer Somogyi-effekten kan være årsaken inkluderer mareritt, urolig søvn og svette over natten, da dette er tegn på lavt blodsukkernivå.

Relatert: Senk blodsukkeret og gå ned i vekt

Hvordan kan høye blodsukkernivå om morgenen kontrolleres?

Når du og legen din bestemmer hvordan blodsukkernivået ditt skal oppføre seg om natten, kan han eller hun gi deg råd om endringene du må gjøre for å bedre kontrollere dem. Alternativer som legen din kan diskutere, avhenger av årsaken til blodsukkeret om morgenen.

For daggryfenomen:

 • Endring av tidspunktet for eller typen av diabetesmedisinene dine
 • Spise en lettere frokost
 • Øke morgendosen din med diabetesmedisiner
 • Hvis du tar insulin, bytter du til en insulinpumpe og programmerer den for å frigjøre ekstra insulin om morgenen

For Somogyi-effekt:

 • Redusere dosen av diabetesmedisiner som forårsaker lavt belastning over natten
 • Legge til en matbit som ligger på natta som inkluderer karbohydrater
 • Gjør kveldsøvelse tidligere
 • Hvis du tar insulin, bytter du til en insulinpumpe og programmerer den for å frigjøre mindre insulin over natten.

Forebygging av høyt blodsukker om morgenen

I tillegg til å håndtere høyt blodsukker når det oppstår, er det også viktig å ta skritt for å forebygge det. Her er noen nyttige tips for å redusere risikoen for å oppleve høyt blodsukker om morgenen:

 1. Planlegg måltidene dine nøye: Å spise regelmessige, balanserte måltider gjennom dagen kan bidra til å stabilisere blodsukkeret og redusere risikoen for svingninger. Unngå store mengder karbohydrater sent på kvelden, og fokuser heller på protein- og fiberrike matvarer.
 2. Hold deg hydrert: Å drikke tilstrekkelig med vann kan hjelpe kroppen med å skylle ut overskuddssukker og opprettholde sunne blodsukkernivåer. Prøv å drikke vann jevnlig gjennom dagen, inkludert før sengetid.
 3. Sørg for god nattesøvn: Å få tilstrekkelig søvn er avgjørende for å opprettholde sunne blodsukkernivåer. Prøv å etablere en regelmessig søvnplan og opprettholde en behagelig søvnhygienepraksis.
 4. Vær oppmerksom på alkoholinntak: Alkohol kan føre til blodsukkersvingninger, spesielt hvis det konsumeres sent på kvelden. Begrens inntaket av alkohol og vær oppmerksom på hvordan det påvirker blodsukkernivåene dine.
 5. Oppretthold en aktiv livsstil: Regelmessig fysisk aktivitet kan bidra til å stabilisere blodsukkeret og forbedre kroppens følsomhet for insulin. Finn aktiviteter du liker og prøv å være fysisk aktiv hver dag.
 6. Vær oppmerksom på medisiner: Noen medisiner kan påvirke blodsukkernivåene. Hvis du tar reseptbelagte medisiner, snakk med legen din om hvordan de kan påvirke blodsukkeret ditt, og om det er alternative medisiner tilgjengelige.

Ved å ta disse forebyggende tiltakene kan du redusere risikoen for å oppleve høyt blodsukker om morgenen og bidra til å opprettholde bedre blodsukkerkontroll generelt.

Relatert: Hva er normalt blodsukker om morgenen

Kostholdsstrategier for å håndtere høyt blodsukker om morgenen

Et balansert kosthold spiller en avgjørende rolle i å opprettholde sunne blodsukkernivåer gjennom natten og om morgenen. Her er noen spesifikke kostholdsstrategier som kan være nyttige:

 1. Velg matvarer med lav glykemisk indeks: Matvarer med lav glykemisk indeks brytes ned og absorberes saktere, noe som bidrar til å stabilisere blodsukkeret over tid. Eksempler på matvarer med lav glykemisk indeks inkluderer fullkornprodukter, belgfrukter, grønnsaker og magre proteinkilder som fisk og kylling.
 2. Inkluder sunne fettstoffer: Sunne fettstoffer, som de som finnes i nøtter, frø, avokado og olivenolje, kan bidra til å redusere karbohydratabsorpsjonen og forsinke tømmingen av magen, noe som kan bidra til å stabilisere blodsukkeret.
 3. Spis protein ved hvert måltid: Inntak av protein kan bidra til å stabilisere blodsukkeret ved å redusere hastigheten på karbohydratfordøyelsen og -absorpsjonen. Inkluder magre proteinkilder som kylling, fisk, egg, bønner og tofu ved hvert måltid og snacks.
 4. Unngå sukkerholdige drikker og matvarer: Sukkerholdige drikker og matvarer kan føre til raske blodsukkerstigninger, etterfulgt av plutselige fall som kan forverre problemet med høyt blodsukker om morgenen. Velg heller vann, urtete eller usøtet drikke.
 5. Spis mindre, hyppigere måltider: Å spise mindre, hyppigere måltider gjennom dagen kan bidra til å forhindre store svingninger i blodsukkernivået. Prøv å spise hver 3-4 time for å opprettholde jevn energi og stabile blodsukkernivåer.
 6. Vær oppmerksom på porsjonsstørrelser: Å kontrollere porsjonsstørrelsene kan bidra til å forhindre overdreven inntak av karbohydrater og unngå store blodsukkersvingninger. Prøv å måle porsjonsstørrelsene dine og være oppmerksom på mengden karbohydrater du spiser.

Ved å implementere disse kostholdsstrategiene kan du bidra til å stabilisere blodsukkernivået ditt og redusere risikoen for å oppleve høyt blodsukker om morgenen.

Oppsøk medisinsk hjelp

Hvis du opplever vedvarende problemer med høyt blodsukker om morgenen, til tross for å ha prøvd forskjellige håndteringsteknikker og kostholdsstrategier, er det viktig å oppsøke medisinsk hjelp. En helsepersonell vil kunne vurdere din individuelle situasjon, justere behandlingen etter behov og gi deg ytterligere råd og støtte for å bedre håndtere tilstanden din.

Ved å ta ansvar for din egen helse, jobbe sammen med helsepersonell og implementere effektive strategier for å håndtere og forebygge høyt blodsukker om morgenen, kan du oppnå bedre blodsukkerkontroll og forbedre din generelle helse og velvære på lang sikt.

Avsluttende tanker

Høyt blodsukker om morgenen er et vanlig problem som kan ha betydelige konsekvenser for helsen hvis det ikke håndteres riktig. Ved å forstå årsakene til høyt blodsukker, kunne gjenkjenne symptomer, og implementere effektive forebyggende og håndteringsteknikker, kan du ta kontroll over ditt blodsukkernivå og forbedre din generelle helse og velvære.

Det er viktig å huske at alle individer er forskjellige, og det som fungerer for en person, fungerer kanskje ikke nødvendigvis for en annen. Det er viktig å prøve forskjellige tilnærminger og konsultere helsepersonell for individuell rådgivning og behandlingstips basert på dine spesifikke behov.

Ved å ta en helhetlig tilnærming til å håndtere høyt blodsukker om morgenen, kan du bidra til å forbedre din generelle helse og velvære og redusere risikoen for langsiktige komplikasjoner knyttet til diabetes og andre tilstander som påvirker blodsukkernivåene.

Konklusjon

Høyt blodsukker om morgenen er et vanlig problem som kan ha negative konsekvenser for helsen hvis det ikke håndteres riktig. Ved å forstå årsakene til høyt blodsukker, kunne gjenkjenne symptomer og implementere effektive håndteringsteknikker, kan personer med diabetes og de uten ta kontroll over sitt blodsukkernivå og forbedre sin generelle helse og velvære. Det er viktig å konsultere helsepersonell for individuell rådgivning og behandlingstips basert på ens spesifikke behov.

Om forfatteren