Høyt blodsukker om morgenen

0
470
Høyt blodsukker om morgenen
Foto: Adobe Stock
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE

7 990,-

5 990,-

X-ERFIT

RUN 100 TREDEMØLLE!

SPAR KR 2000,-Høyt blodsukker om morgenen kan være forårsaket av Somogyi-effekten. Lær mer om årsaken til høyt blodsukker om morgenen.

Høyt blodsukker om morgenen kan også være forårsaket av såkalt daggryfenomen, som er resultatet av en kombinasjon av naturlige kroppsendringer.

Hva forårsaker høyt blodsukkernivå om morgenen?

Vanlige kjente årsaker til at blodsukkeret ditt kan være høyt om morgenen inkluderer snacks med mye karbohydrater rett før sengetid og ikke nok medisiner mot diabetes. Likevel kan to mindre kjente årsaker være årsaken til at blodsukkeret ditt er høyt om morgenen: daggryfenomenet og Somogyi-effekten. Disse årsakene til høyt blodsukkernivå om morgenen er et resultat av kroppsendringer og reaksjoner som skjer mens du sover.

Hva er daggryfenomenet?

Kroppen din bruker glukose (sukker) for energi, og det er viktig å ha nok ekstra energi til å kunne våkne om morgenen. Så i en periode i de tidlige morgentimene, vanligvis mellom klokka 03:00 og 08:00, begynner kroppen å bruke lagret glukose for å forberede seg på den kommende dagen. Samtidig frigjør kroppen din hormoner som reduserer følsomheten din for insulin. I tillegg kan disse hendelsene skje mens doser av diabetesmedisiner som tas dagen før brukes opp. Disse hendelsene fører til at kroppens blodsukkernivået stiger om morgenen (ved daggry).

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE


Hva er Somogyi-effekten?

En annen mulig årsak til høyt blodsukkernivå om morgenen er Somogyi-effekten, noen ganger også kalt reboglycemia. Den ble oppkalt etter legen som først skrev om det. Hvis blodsukkeret synker for lavt midt på natten mens du sover, vil kroppen frigjøre hormoner i et forsøk på å «redde» deg fra det farlig lave blodsukkeret. Hormonene gjør dette ved å be leveren din om å frigjøre lagret glukose i større mengder enn vanlig. Men dette systemet er ikke perfekt hos en person med diabetes, så leveren slipper ut mer sukker enn nødvendig, noe som fører til et høyt blodsukkernivå om morgenen. Dette er Somogyi-effekten.

Hvordan blir det bestemt om daggryfenomenet eller Somogyi-effekten forårsaker det høye blodsukkernivået?

Legen din vil sannsynligvis be deg om å sjekke blodsukkernivået mellom klokka 03:00 og 08.00 i flere netter på rad. Hvis blodsukkeret ditt er konstant lavt i løpet av denne tiden, mistenkes Somogyi-effekten. Hvis blodsukkeret er normalt i løpet av denne tidsperioden, er det mer sannsynlig at daggryfenomenet er årsaken. Noen ekstra ledetråder som indikerer Somogyi-effekten kan være årsaken inkluderer mareritt, urolig søvn og svette over natten, da dette er tegn på lavt blodsukkernivå.

Hvordan kan høye blodsukkernivå om morgenen kontrolleres?

Når du og legen din bestemmer hvordan blodsukkernivået ditt skal oppføre seg om natten, kan han eller hun gi deg råd om endringene du må gjøre for å bedre kontrollere dem. Alternativer som legen din kan diskutere, avhenger av årsaken til blodsukkeret om morgenen.

For daggryfenomen:

  • Endring av tidspunktet for eller typen av diabetesmedisinene dine
  • Spise en lettere frokost
  • Øke morgendosen din med diabetesmedisiner
  • Hvis du tar insulin, bytter du til en insulinpumpe og programmerer den for å frigjøre ekstra insulin om morgenen

For Somogyi-effekt:

  • Redusere dosen av diabetesmedisiner som forårsaker lavt belastning over natten
  • Legge til en matbit som ligger på natta som inkluderer karbohydrater
  • Gjør kveldsøvelse tidligere
  • Hvis du tar insulin, bytter du til en insulinpumpe og programmerer den for å frigjøre mindre insulin over natten.

Relaterte artikler:

For høyt blodsukker

Symptomer på høyt blodsukker

Annonse fra MILRAB