20-50% RABATT!OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

FÅ RABATTKODE OG 10% EKSTRA I RABATT!

Høy puls angst

Angst kan være midlertidige episoder med få alvorlige symptomer eller langvarige helseeffekter. Lær mer om høy puls når du har angst.

Hva er angst

Angst er en vanlig følelse som ofte setter seg inn før du skal holde tale, gjennomgår kirurgi eller andre situasjoner som gjør deg redd eller usikker. Engstelige episoder har en tendens til å være midlertidige med få alvorlige symptomer eller langvarige helseeffekter. Typiske tegn på angst inkluderer følelser av nervøsitet og spenning, samt svette og en urolig mage. Et annet vanlig symptom på angst er en unormalt økt hjertefrekvens, også kjent som hjertebank.

Hjertebank kan føles som om hjertet ditt raser av sted, dunker eller flagrer. Du kan også føle deg som om hjertet ditt hopper over en takt. Med mindre høy puls og hjertebank er forårsaket av en hjerterytmeforstyrrelse, kjent som en arytmi, har de en tendens til å være kortvarige og ufarlige.

Angstreaksjonen

Angst er et svar på stress, som i seg selv er et svar på en opplevd trussel. Trusselen kan være reell, som en orkan som rammer et kystsamfunn, eller det kan være en som vi bygger opp i hodet vårt, for eksempel et barn som bekymrer seg for et monster under sengen. Men angstens innvirkning er ikke bare isolert for sinnet. Det er en følelse som aktiverer kroppens autonome nervesystem (ANS), også kjent som “kamp eller fluktrespons.” ANS hjelper deg med å regulere funksjonene til:

 • hjerte
 • lunger
 • fordøyelsessystemet
 • forskjellige muskler i hele kroppen

Du tenker ikke på det mye fordi ANS opererer ufrivillig. Du trenger ikke å konsentrere deg om hjertet ditt for å få det til å slå raskere når du trener, for eksempel.

Individuell respons

Hver person reagerer på stress og angst litt annerledes. Og det som gjør en person engstelig, kan ha motsatt effekt på andre. Du kan bli forsteinet ved tanken på å synge i offentligheten, men du kjenner kanskje folk som lykkelig reiser seg og synger ut en sang når de får sjansen. Hvis du er i en situasjon som gjør deg engstelig, er høy puls bare ett tegn på at det autonome nervesystemet har sparket i gir. Andre fysiske symptomer kan omfatte:

 • rask pust
 • svetting
 • muskelspenning
 • skjelving
 • gastrointestinale problemer
 • føler deg utslitt

Angst kan også gjøre at du ønsker å unngå situasjonen som forårsaker ubehagelige følelser. Dette kan selvfølgelig bety at du går glipp av potensielt morsomme og givende ting som aktiviteter, jobbmuligheter og forhold.

Andre årsaker til høy puls

I tillegg til angst, er det flere andre årsaker til hjertebank. Høy puls eller hjertebank kan komme av:

Alkohol. Å ha en eller to for mange drinker om natten kan gi deg høy puls. Mennesker som sjelden drikker i overkant, men gjør det ved en og annen fest, kan kjenne en flagring i brystet senere.

Koffein. Hver persons koffeinfølsomhet er unik. Du drikker kanskje tre kopper kaffe hver morgen og føler deg fin. En medarbeider kan prøve det og utvikle hjertebank, hodepine og andre bivirkninger. Høye nivåer av koffein kan føre til forstyrrelser i hjerterytmen, høyt blodtrykk og andre problemer.

Sjokolade. Hjertebank kan utvikle seg fra å spise for mye når man sitter. Å overdrive matinntaket på en middag eller et annet arrangement kan føre til høy puls eller hjertebank.” Sjokolade er spesielt assosiert med hjertebank.

Medisiner. Forkjølelsesmedisiner som inneholder pseudoefedrin kan utløse hjertebank og uønskede følelser.
For noen mennesker er hjertebank tegn på en arytmi, et problem med hjertets elektriske system som styrer hjerteslagene dine. En normal hvilepuls er mellom 60 og 100 slag per minutt. Det er flere typer arytmier. Hver type gir unike symptomer, inkludert en uregelmessig hjerterytme. Blant dem er:

 • Takykardi. I denne tilstanden slår hjertet eksepsjonelt raskt. Episoder kan vare noen minutter eller mye lenger. I noen tilfeller kan leger utføre en prosedyre på hjertet for bedre å kontrollere elektrisk aktivitet og gi hjertet ditt tilbake til en normal, jevn rytme.
 • Bradykardi. Denne tilstanden oppstår når hjertet slår saktere enn 60 slag per minutt. Det føles mindre som hjertebank, og mer som langsom puls. Men det kan fortsatt være problematisk å oppleve.
 • Atrieflimmer. Denne arytmi oppstår når hjertets øvre kamre (atria) slår kaotisk i stedet for på en synkronisert måte med de nedre kamrene (ventriklene).

Lær å slappe av

Hvis følelser av angst gir hjertebank, er det noen grep du kan ta for å slappe av og bremse ned den høye pulsen din. Noen velprøvde avslapningsstrategier inkluderer:

 • yoga
 • meditasjon
 • tai chi
 • pusteøvelser

Regelmessig trening og få minst syv til åtte timers søvn per natt er to andre måter å hjelpe deg med å redusere stress i livet ditt. Å unngå stressfaktorer er også viktig. Dette kan bety å:

 • unngå visse samtaletemaer med mennesker som har en tendens til å krangle med deg
 • fjerne rot fra hjemmet ditt
 • bruke mer tid på å koble positivt av med venner og familie

Relaterte artikler:

Alternativ medisin mot angst

Bli kvitt angst selv

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

BESTSELGERE!

HØSTKUPP!

INNSPURT!

20-50% RABATT!