OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

+10% EKSTRA MED RABATTKODE OK10

*SPAR 20% PÅ ALLE JAKKER MED KODEN JAK20


20-50% RABATT!


Høy hvilepuls

Takykardi refererer til en høy hvilepuls, vanligvis over 100 slag per minutt. Lær mer om årsaker og behandling av høy hvilepuls.

Takykardi kan være farlig, avhengig av årsaken og hvor hardt hjertet må jobbe. Noen mennesker med takykardi kan ikke ha noen symptomer eller komplikasjoner. Takykardi øker imidlertid risikoen for hjerneslag, plutselig hjertestans og død.

Hva er takykardi?

Hjertet består av to ventrikler og to atria. Takykardi oppstår når disse slår for fort. Takykardi refererer til høy hvilepuls. Generelt slår et hvilende hjerte til en voksen mellom 60 og 100 ganger i minuttet. Når et individ har takykardi, slår de øvre eller nedre kamrene i hjertet betydelig raskere. Når hjertet banker for raskt, pumper det mindre effektivt og blodstrømmen til resten av kroppen, inkludert selve hjertet, reduseres. Fordi hjertet banker raskere, trenger musklene i hjertet, eller myokardiet, mer oksygen. Hvis dette vedvarer, kan det føre til et hjerteinfarkt.

Atria, ventrikler og de elektriske kretsene i hjertet

Menneskehjertet består av fire kamre:

 • Atria: Dette er de to øvre kamrene.
 • Ventrikler: Dette er de to nedre kamrene

Det er venstre og høyre forkamre og ventrikler.

Hjertet har en naturlig pacemaker som kalles sinusknuten. Den ligger i høyre atrium. Sinusnoden produserer elektriske impulser. Hver utløser en individuelt hjerterytme. De elektriske impulsene forlater sinusknuten og går over atriene, noe som får atriummusklene til å trekke seg sammen. Denne sammentrekningen i atriamuskelen skyver blod inn i ventriklene. De elektriske impulsene fortsetter til atrioventrikulær (AV) node, en klynge av celler. AV-noden bremser de elektriske signalene, og sender dem videre til ventriklene. Ved å forsinke de elektriske signalene, er AV-noden i stand til å gi ventriklene tid til å fylle med blod først. Når ventrikkelmusklene mottar de elektriske signalene, trekker de seg sammen og pumper blod enten til lungene eller resten av kroppen. Når det er et problem med de elektriske signalene som resulterer i et raskere enn normalt hjerterytme, har en person takykardi.

Årsaker til høy hvilepuls

Takykardi er vanligvis forårsaket av en forstyrrelse i de normale elektriske impulser som styrer hjertets pumpehandling – den hastigheten som vårt hjerte pumper. Følgende situasjoner, tilstander og sykdommer er mulige årsaker:

 • en reaksjon på visse medisiner
 • medfødte abnormiteter i hjertet
 • forbruker for mye alkohol
 • forbruk av kokain og noen andre rusmidler
 • ubalanse i elektrolyttverdiene
 • hjertesykdom som har resultert i dårlig blodtilførsel og skade på hjertevev, inkludert koronararteriesykdom, hjerteventilssykdom, hjertesvikt, hjertemuskelsykdom, svulster eller infeksjoner
 • hypertensjon
 • en overaktiv skjoldbruskkjertel
 • røyking
 • visse lungesykdommer

Noen ganger kan det medisinske teamet ikke være i stand til å identifisere den eksakte årsaken til takykardien.

Behandling

Behandlingsalternativene varierer, avhengig av årsaken til tilstanden, alderen og den generelle helsen til personen med takykardi og andre faktorer. Målet med behandlingen er å adressere årsaken til takykardi. Når det er klinisk anvendelig, kan legen prøve å redusere hastigheten, forhindre påfølgende episoder med takykardi og redusere risikokomplikasjoner. I noen tilfeller er alt som kreves å behandle årsaken. I andre tilfeller blir det ikke funnet noen underliggende årsak, og legen må kanskje prøve forskjellige andre typer behandlinger.

Relaterte artikler:

Høy hvilepuls stress

Høy hvilepuls etter trening

Om forfatteren


Av Spurt

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

20-50% RABATT!