Høy hvilepuls og stress

Når du sitter stille, slår hjertet ditt i det langsommere, i et tempo som kalles hvilepuls. Stress kan være én faktor som øker hvilepulsen din.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Høy hvilepuls og stress

Pulsen endres fra minutt til minutt. Det kommer an på om du står opp eller legger deg, beveger deg rundt eller sitter stille, stresset eller avslappet. Din hvilepuls har imidlertid en tendens til å være stabil fra dag til dag. Det vanlige området for hvilepuls er mellom 60 og 90 slag per minutt. Over 90 regnes som høyt.

Mange faktorer påvirker hvilepuls. Gener spiller en rolle. Aldring har en tendens til å øke hastigheten. Stress kan også bidra til høyere hvilepuls. Regelmessig trening har en tendens til å å få ned hvilepulsen. Syklisten Miguel Indurain hadde en hvilepuls på bare 28 slag per minutt. Stress, medisiner og medisinske forhold påvirker også hvilepuls.

Resultater av observasjonsstudier støtter en kobling mellom helse og hjertefrekvens. Forskere fra Norge rapporterte tidligere om resultatene fra en stor studie som så på endringer i hvilepuls over 10 år. De rekrutterte mer enn 29 000 mennesker uten noen historie eller hjertesykdom, høyt blodtrykk eller noen annen type hjerte- og karsykdommer, og målte hvilepulsene deres da de startet studien og igjen 10 år senere.

Sammenlignet med personer med hvilepuls på under 70 slag per minutt ved studiets start og slutt, var det 90% mer sannsynlig at de med hvilepuls økte fra under 70 til mer enn 85 døde i løpet av studien. Selv om 90% høres ut som en enorm og skummel økning, la meg sette det i perspektiv. Blant gruppen hvis hjertefrekvens forble under 70 i løpet av studien, var det 8,2 dødsfall per 10 000 mennesker per år. Blant dem hvis hjertefrekvens steg over 85, var det 17,2 dødsfall per 10 000 mennesker per år. Resultatene antydet også at det kan være en fordel å senke hvilepuls over tid, men forskerne kunne ikke si det med sikkerhet.

Slik senker du hvilepuls

Du trenger ikke legebesøk for å holde oversikt over hvilepuls. Den beste tiden å måle det er før du står opp om morgenen. Du kan måle hjertefrekvensen ved håndleddet eller nakken ved å plassere en eller to fingre over et pulspunkt, telle antall slag på 15 sekunder og multiplisere med fire.

Ved å gjøre disse fire tingene kan du begynne å senke hvilepuls og også bidra til å opprettholde et sunt hjerte:

  • Trene mer. Når du tar deg en rask spasertur, svømmer eller sykler, slår hjertet ditt raskere under aktiviteten og i kort tid etterpå. Men trening hver dag senker gradvis hvilepuls din.
  • Redusere stress. Utførelse av avslapningsteknikker som meditasjon, tai chi og andre stressreduksjonsteknikker, senker hvilepuls over tid.
  • Unngå tobakksprodukter. Røykere og snusere har høyere hvilepuls. Å slutte bringer hvilepulsen ned igjen.
  • Gå ned i vekt hvis nødvendig. Jo større kropp, jo mer må hjertet jobbe for å forsyne det med blod. Å gå ned i vekt kan bidra til å senke en økt hvilepuls.

Relaterte artikler:

Hvilepuls på 50

Hvilepuls under 50

Om forfatteren

Legg inn kommentar