Høy forbrenning

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Stoffskiftet er motoren som holder deg i live. I hvilken grad man har høy forbrenning vil variere fra person til person. Lær mer om høy forbrenning.

De med lav forbrenning har en tendens til å ha mer kalorier som blir igjen, og som blir lagret som fett. De med høy forbrenning forbrenner mer kalorier og har mindre sannsynlighet for å akkumulere mye fett.

Hva er metabolisme?

Metabolisme refererer til alle de kjemiske prosessene i kroppen din. Jo raskere stoffskiftet ditt er, desto flere kalorier trenger kroppen din. Metabolisme er grunnen til at noen kan spise mye uten å gå opp i vekt, mens andre ser ut til å trenge mindre for å samle fett. Hastigheten på forbrenningen er kjent som stoffskiftet. Det er antall kalorier du forbrenner på en gitt tid, også kjent som kaloriforbruk.

Metabolsk rate kan deles inn i flere kategorier:

  • Basal metabolsk rate (BMR): Din metabolske hastighet under søvn eller dyp hvile. Det er den minste metabolske hastigheten som trengs for å holde lungene puste, hjertepumpe, hjerne tikker og kroppen varm.
  • Hvilestoffskiftehastighet (RMR): Minimum metabolske hastighet som kreves for å holde deg i live og fungere mens du er i ro. I gjennomsnitt står den for opptil 50–75% av det totale kaloriforbruket.
  • Termisk effekt av mat (TEF): Antall forbrente kalorier mens kroppen din fordøyer og behandler mat. TEF representerer vanligvis omtrent 10% av det totale energiforbruket ditt.
  • Termisk effekt av trening (TEE): Økningen i kaloriforbrenning under trening.
  • Ikke-treningsaktivitetstermogenese (NEAT): Antall kalorier som kreves for andre aktiviteter enn trening. Dette inkluderer endring av holdning, stående og vandring rundt.

Medvirkende faktorer til høy forbrenning

Mange faktorer påvirker forbrenningen din, inkludert:

Alder: Jo eldre du blir, desto langsommere er stoffskiftet ditt. Dette er en av grunnene til at folk har en tendens til å gå opp i vekt når de blir eldre.
Muskelmasse: Jo større muskelmasse du har, jo flere kalorier forbrenner du.
Kroppsstørrelse: Jo større du er, jo flere kalorier forbrenner du.
Temperatur: Når kroppen din blir utsatt for kulde, må den forbrenne mer kalorier for å forhindre at kroppstemperaturen faller.
Fysisk aktivitet: Alle kroppsbevegelser krever kalorier. Jo mer aktiv du er, jo flere kalorier vil du forbrenne. Stoffskiftet ditt vil øke hastigheten tilsvarende.
Hormonlidelser: Cushings syndrom og hypotyreose reduserer stoffskiftet og øker risikoen for vektøkning.

Kan du øke stoffskiftet for å gå ned i vekt?

Vekttap handler ikke bare om å spise færre kalorier. Effektive vekttapsprogrammer inkluderer også strategier for å øke metabolismen. Her er noen metoder.

Vær fysisk aktiv

All kroppsbevegelse krever kalorier. Jo mer aktiv du er, desto høyere er forbrenningen. Selv veldig grunnleggende aktivitet, som å stå opp regelmessig, gå rundt eller gjøre husholdningsoppgaver, vil utgjøre en stor forskjell på lang sikt. Denne økningen i metabolsk hastighet er teknisk kjent som ikke-treningsaktivitetstermogenese (NEAT). Hos alvorlig overvektige personer kan NEAT utgjøre en betydelig del av det daglige kaloriforbruket på grunn av den ekstra vekten de må bære med seg.

Det er flere måter du kan øke NEAT på. Her er noen strategier:

  • Stå opp regelmessig og gå rundt
  • Ta trappene når det er mulig
  • Gjør husholdningsoppgaver
  • Bruk et stående skrivebord

Hvis du har en skrivebordsjobb, kan bruk av et stående skrivebord øke antall kalorier du forbrenner med 16%. En annen 10-personers studie viste at det å tilbringe en ettermiddag stående forbrente 174 ekstra kalorier sammenlignet med å sitte. Selv tilsynelatende ubetydelige aktiviteter som å skrive kan øke stoffskiftet med 8% sammenlignet med å ikke gjøre noe. Regelmessig trening anbefales på det sterkeste for alle som vil gå ned i vekt eller forbedre helsen. Men selv lette aktiviteter som å gå rundt, og gjøre husholdningsoppgaver, kan gi deg en fordel på sikt.

Styrketrening

En annen utmerket måte å øke hastigheten på forbrenningen din er styrketrening. I tillegg til den direkte effekten av selve øvelsen, fremmer styrkeøvelser veksten av muskelmasse. Mengden muskler du har er direkte forbundet med stoffskiftet. I motsetning til fettmasse øker muskelmassen betydelig antall kalorier du forbrenner i hvile. En studie viste at å gjøre styrkeøvelser 11 minutter om dagen, tre ganger per uke, resulterte i en gjennomsnittlig økning på 7,4% i hvilestoffskiftet etter et halvt år – og ytterligere 125 kalorier som ble forbrent per dag.

Relaterte artikler:

Øke forbrenning

Øke fettforbrenning

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren