Hovne mandler uten feber

Virale og bakterielle infeksjoner, som betennelse i mandlene og streptokokker i halsen, kan forårsake hovne mandler. Lær mer om mulige årsaker til hovne mandler.

Mange infeksjoner går over av seg selv, men alvorlige bakterielle infeksjoner kan trenge antibiotikabehandling.

Årsaker til hovne mandler

Hovne mandler kan ha flere årsaker. De vanligste årsakene til hovne mandler er:

 1. Infeksjon: Infeksjoner som forkjølelse, influensa, halsbetennelse, mononukleose og andre virus- eller bakterieinfeksjoner kan føre til hovne mandler.
 2. Allergi: Allergiske reaksjoner kan også forårsake hovne mandler. Allergier mot mat, pollen, dyrehår eller støvmidd kan føre til en hevelse i mandlene.
 3. Irritasjon: Mandlene kan også hovne opp som et resultat av irritasjon. Irritasjon kan skyldes tørr luft, røyk, sår hals eller inntak av mat eller drikke som er for varm eller for kald.
 4. Traume: Traume mot halsen kan også føre til at mandlene hovner opp.
 5. Kreft: I sjeldne tilfeller kan mandlene hovne opp på grunn av kreft i halsen eller munnhulen.

Det er viktig å søke medisinsk hjelp hvis mandlene dine er hovne og forårsaker smerter, vanskeligheter med å svelge eller pustevansker. Hvis hevelsen skyldes en infeksjon, allergi eller irritasjon, kan legen din foreskrive medisiner for å lindre symptomene og behandle årsaken til hevelsen. I mer alvorlige tilfeller kan kirurgi være nødvendig for å fjerne de hovne mandlene.

Relatert: Hva hjelper mot hovne mandler

Noen virus- og bakterieinfeksjoner kan forårsake hovne mandler. De inkluderer:

Akutt betennelse i mandlene

Akutt betennelse i mandlene, eller tonsillitt, skyldes vanligvis en virus- eller bakterieinfeksjon, og er preget av rødhet, hevelse og smerter i mandlene. Symptomer på tonsillitt kan inkludere:

 • Sår hals
 • Vanskeligheter med å svelge
 • Feber
 • Hodepine
 • Tretthet og svakhet
 • Hovne lymfeknuter i halsen
 • Heshet eller tap av stemme

I tilfeller der tonsillitt skyldes en bakterieinfeksjon, kan legen din foreskrive antibiotika for å bekjempe infeksjonen. Hvis tonsillene dine blir hovne og smertefulle, kan legen din også anbefale smertestillende eller betennelsesdempende medisiner for å lindre symptomene.

Hvis du opplever symptomer på tonsillitt, er det viktig å ta det med ro, drikke rikelig med vann og unngå mat eller drikke som kan irritere halsen din. Hvis symptomene dine vedvarer eller forverres, bør du kontakte legen din for en undersøkelse og eventuell behandling. I sjeldne tilfeller kan alvorlige tilfeller av tonsillitt føre til komplikasjoner, inkludert abscesser eller betennelse i vevene rundt mandlene, og i slike tilfeller kan kirurgi være nødvendig.

Virus og bakterier kan infisere mandlene, noe som kan forårsake hevelse og ekssudat – et grått belegg som dekker mandlene. Andre symptomer kan inkludere hodepine, feber, tretthet, dårlig ånde og tap av matlyst. En person kan oppleve hevelse på bare den ene siden av halsen hvis bare en mandel er infisert.

Folk kan ta antibiotika for å behandle alvorlige bakterielle tonsillittinfeksjoner. Men hvis de opplever betennelse i mandlene mer enn fem ganger i løpet av et år, kan en lege anbefale operasjon for å fjerne mandlene.

Relatert: Hovne mandler og stiv nakke

Streptokokker i hals

Streptococcus pyogenes kan infisere halsen og få mandlene til å hovne opp og bli betent. Noen mennesker kan også oppleve andre symptomer, som hodepine og magesmerter. Leger behandler alvorlige tilfeller av halsbetennelse med antibiotika – vanligvis penicillin eller amoxicillin – men alternative behandlinger er tilgjengelige for personer som er allergiske mot disse antibiotika. Virus kan også forårsake streptokokker i halsen med litt forskjellige ledsagende symptomer, inkludert hoste, rennende nese og munnsår.

Streptokokker i halsen er som nevnt en infeksjon forårsaket av bakterien Streptococcus pyogenes, som kan føre til betennelse i halsen og mandler (tonsillitt). Symptomer på streptokokkinfeksjon kan inkludere:

 • Sår hals
 • Vanskeligheter med å svelge
 • Hovne mandler
 • Rødhet i halsen
 • Hvite eller gule flekker på mandlene eller baksiden av halsen
 • Feber
 • Hodepine
 • Kvalme eller oppkast
 • Tretthet og svakhet
 • Hovne lymfeknuter i halsen

Streptokokkinfeksjoner behandles vanligvis med antibiotika, som dreper bakteriene som forårsaker infeksjonen. Det er viktig å fullføre hele antibiotikakuren, selv om symptomene avtar, for å unngå tilbakefall eller utvikling av resistente bakterier. I tillegg til antibiotika kan smertestillende medisiner, betennelsesdempende medisiner eller lindrende midler som halspastiller bidra til å lindre symptomene.

Hvis du mistenker at du har en streptokokkinfeksjon, bør du kontakte legen din for en undersøkelse og behandling. Streptokokkinfeksjoner kan føre til alvorlige komplikasjoner hvis de ikke behandles, spesielt hos barn, så det er viktig å få rask behandling hvis du har symptomer på streptokokkinfeksjon.

Relatert: Kjerringråd mot hovne mandler

Adenovirus

Adenovirus er en type virus som kan forårsake infeksjoner i øvre luftveier, inkludert halsen og mandlene. Adenovirus-infeksjoner kan føre til en rekke symptomer, inkludert sår hals, hovne mandler, hoste, feber, tett eller rennende nese, øreverk og hodepine.

Hvis adenovirus forårsaker en infeksjon i mandlene, kan dette føre til betennelse og hevelse i mandlene (tonsillitt). Symptomene på adenovirus-tonsillitt kan være lignende symptomer på andre typer tonsillitt, inkludert hovne mandler, sår hals, feber og problemer med å svelge.

Adenovirus-infeksjoner behandles vanligvis med støttende omsorg, som innebærer hvile, væskeinntak og smertestillende medisiner for å lindre symptomene. De fleste mennesker med adenovirus-infeksjoner kommer seg fullstendig etter noen dager til noen uker. Imidlertid kan alvorlige tilfeller av adenovirus-infeksjoner kreve sykehusinnleggelse eller annen medisinsk behandling. Hvis du har symptomer på adenovirus-infeksjon eller tonsillitt, bør du kontakte legen din for en undersøkelse og eventuell behandling.

Flere typer adenovirus forårsaker luftveisinfeksjoner, inkludert forkjølelse, lungebetennelse og bronkitt. Adenovirus kan også forårsake tilbakevendende infeksjoner i mandlene hos personer med et svekket immunsystem, selv om disse infeksjonene ikke alltid gir symptomer. Siden de fleste adenovirus er milde, trenger folk vanligvis ikke behandling, og viruset kan gå over av seg selv.

Epstein-Barr-virus

Symptomene på en Epstein-Barr-virusinfeksjon, som mononukleose, inkluderer hovne mandler, feber, tretthet og hudutslett. Voksne og tenåringer blir vanligvis friske i løpet av 2–4 uker, men i noen tilfeller kan symptomer som tretthet vare i flere uker eller måneder.

Det finnes ingen vaksine mot Epstein-Barr-viruset. Men siden viruset kan spre seg gjennom utveksling av kroppsvæsker, spesielt spytt, kan folk ofte unngå det ved å holde avstand til folk som har viruset og ikke dele tannbørster og drikke med dem. Når en person har viruset, vil det forbli i kroppen i en inaktiv tilstand, men kan reaktiveres på bestemte tidspunkter i livet.

Influensa

Influensa kan forårsake hovne mandler og andre symptomer, som hoste, sår hals, kroppssmerter og i noen tilfeller feber. Symptomene kan komme plutselig. Komplikasjoner av influensa kan omfatte lungebetennelse, så det er viktig at folk tar kontakt med legen dersom symptomene ikke blir bedre etter en uke.

Meslinger

Meslingviruset kan forårsake hovne mandler, høy feber, hoste og små hvite flekker på innsiden av munnen, som vanligvis vises 2–3 dager etter at symptomene begynner. Andre symptomer inkluderer utslett i ansiktet og øvre nakke. Barn som ikke har fått vaksine mot meslinger har størst risiko for å få det og utvikle komplikasjoner. Hvis en forelder eller omsorgsperson tror at barnet deres har meslinger, bør de snakke med en lege så snart som mulig.

Komplikasjoner

En infeksjon i mandlene – for eksempel akutt mandlene – kan ha alvorlige komplikasjoner. Derfor er det viktig å kontakte lege umiddelbart for symptomer som inkluderer:

 • problemer med å snakke og svelge
 • problemer med å puste
 • manglende evne til å åpne munnen
 • en alvorlig og forverret sår hals

Relatert: Hvor lenge varer kyssesyken

Er hovne mandler et symptom på kreft?

Hovne mandler kan være et symptom på en rekke tilstander, men kreft i mandlene er relativt sjelden. De fleste tilfeller av hovne mandler skyldes en bakteriell eller viral infeksjon, slik som tonsillitt eller mononukleose. Hovne mandler kan også skyldes allergier eller irritanter i miljøet, eller sjeldne sykdommer som sjøgrens syndrom.

Kreft i mandlene kan føre til symptomer som hovne mandler, men det er vanligvis ikke det eneste symptomet. Andre symptomer på kreft i mandlene kan inkludere vedvarende sår hals, øreverk, problemer med å svelge eller puste, vekttap eller en klump eller kul i halsen.

Hvis du opplever symptomer som vedvarer eller forverres, eller hvis du er bekymret for at hovne mandler kan være et tegn på noe mer alvorlig, bør du kontakte legen din for en undersøkelse. Legen kan utføre en fysisk undersøkelse, ta prøver eller utføre andre tester for å fastslå årsaken til symptomene dine og eventuelt anbefale behandling.

I sjeldne tilfeller kan hovne mandler være et symptom på kreft. Orofaryngeal kreft er de som oppstår i hode og nakke.

Kreftklumper på mandlene gir ikke feber, men symptomer som kan indikere kreft inkluderer:

 • en sår hals
 • problemer med å svelge, tygge eller puste
 • øreverk
 • uforklarlig vekttap
 • en klump i nakken eller halsen

Kreft er imidlertid en relativt sjelden årsak til hovne mandler.

Konklusjon

Konklusjonen på dette er at hovne mandler kan ha flere årsaker, inkludert infeksjoner som forkjølelse, influensa, halsbetennelse og mononukleose, allergiske reaksjoner, irritasjon, traumer og i sjeldne tilfeller, kreft i halsen eller munnhulen. Det er viktig å oppsøke medisinsk hjelp hvis hovne mandler forårsaker smerte, problemer med å svelge eller pustevansker. Avhengig av årsaken kan legen foreskrive medisiner, som antibiotika for bakterielle infeksjoner, eller i mer alvorlige tilfeller, kan kirurgi være nødvendig for å fjerne de hovne mandlene. Det er også viktig å være oppmerksom på symptomer på alvorlige tilstander som kreft i halsen og å kontakte legen hvis man er bekymret.

Referanser

Om forfatteren