20-70% RABATT!

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds


HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40% FØR DET ER FOR SENT

Hovne bein gravid

Kroppen din endrer seg raskt når du er gravid, noe som kan medføre ubehag. Et ubehag som mange kvinner opplever, er hovne føtter.

Hovne bein gravid

Lær mer om hvorfor føttene dine kan hovne opp under graviditet, og når du bør oppsøke lege.

Første trimester

Raskt økende nivåer av hormonet progesteron (bokstavelig talt “pro gestation” eller “pro graviditet”) bremser fordøyelsen. Dette kan forårsake oppblåsthet i magen lenge før du har en merkbar kul på magen. Det kan hende du merker litt hovenhet i hendene, føttene eller ansiktet, men ikke mye. Hvis du oppdager mye hevelse så tidlig, spesielt hvis det ledsages av andre symptomer som svimmelhet, hodepine eller blødning, er det best å ringe.

Andre trimester

Andre trimester begynner med uke 13 av svangerskapet (omtrent starten på den fjerde måneden). Det er ikke uvanlig å begynne å merke hovne føtter rundt den femte måneden av svangerskapet, spesielt hvis du er mye på beina eller været er varmt. Denne hevelsen skyldes det økende volumet av blod og væsker i kroppen din. Blodvolumet øker med omtrent 50 prosent.

Selv om det kan gjøre ringene og skoene dine litt trange, hjelper all denne ekstra væsken til med å mykgjøre kroppen din og forberede den til å føde, og det er akkurat hva du vil. Vær trygg på at den ekstra væsken vil redusere raskt i dagene og ukene etter at babyen din er født.

Tredje trimester

Fra og med uke 28 i svangerskapet, er tredje trimester uten tvil den vanligste tiden å oppleve hovne føtter. Spesielt når ukene går og du kommer nærmere 40 uker, er det mer sannsynlig at tærne ligner småpølser enn noe annet.

Kroppen din fortsetter å bygge sin tilførsel av blod og væsker, noe som kan bidra til hevelse. Livmoren din blir også mye tyngre når babyen din vokser, noe som kan redusere blodstrømmen fra beina tilbake til hjertet.

Andre faktorer som kan bidra til hovne bein inkluderer:

 • varmt vær
 • ubalanse i kostholdet
 • koffeininntak
 • ikke drikke nok vann
 • å være på beina i lange perioder

Når du skal oppsøke lege

Hovne føtter er en normal del av svangerskapet. For det meste er hovne føtter bare et tegn på alt det harde arbeidet kroppen din gjør når du er gravid. Imidlertid kan hovne føtter noen ganger være et tegn på et mer alvorlig problem. Et av disse problemene kalles preeklampsi. Dette er en tilstand som kan utvikle seg under graviditet og forårsaker farlig høyt blodtrykk.

Ring legen din hvis du merker:

 • plutselig hevelse i hendene, føttene, ansiktet eller rundt øynene
 • hevelse som blir dramatisk verre
 • svimmelhet eller tåkesyn
 • en alvorlig hodepine
 • forvirring
 • pustevansker

Hvis du merker hevelse i bare et bein som også er ledsaget av smerte, rødhet eller varme, kan dette bety at du har en dyp venetrombose, eller DVT. En DVT er en blodpropp, vanligvis i beinet. Det er viktig å ringe legen din hvis du merker disse symptomene, da det er mer sannsynlig at gravide får blodpropp enn den gjennomsnittlige personen. Hvis du er usikker på om hevelsen din er normal, eller har noen bekymringer, er det alltid best å ringe legen din eller jordmoren. De hjelper deg gjerne med å holde deg og babyen din trygg og sunn!

Relaterte artikler:

Ingefær gravid

Spekemat gravid

Om forfatteren

Legg inn kommentar

20-70% RABATT!

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds

HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40%