Hovent kne etter løping

Denne artikkelen gir en grundig gjennomgang av årsakene til hovne knær etter løping, hvordan det kan behandles, og viktigst av alt, hvordan du kan forebygge denne tilstanden.

Løping er en populær og effektiv form for trening som gir mange helsefordeler, fra forbedret kardiovaskulær helse til bedre mental velvære. Likevel kan løping også føre til skader og ubehag, spesielt i knærne. Hovne knær etter løping er en vanlig klage blant både nybegynnere og erfarne løpere.

Årsaker til hovent kne etter løping

Det er flere faktorer som kan bidra til hovne knær etter løping. Å forstå disse kan hjelpe deg med å identifisere roten til problemet og iverksette de nødvendige tiltakene for å lindre og forebygge hevelse.

1. Overbelastning og feil løpsteknikk

Overbelastning er en av de mest vanlige årsakene til hovne knær. Dette skjer når løpere øker distanse eller intensitet for raskt uten å gi kroppen tid til å tilpasse seg. Feil løpsteknikk, som overpronasjon eller å lande med en rett kne, kan også legge ekstra belastning på kneleddene.

2. Skader

Flere typer skader kan føre til hevelse i knærne:

 • Patellofemoralt smertesyndrom (løperkne): En tilstand hvor smerten oppstår rundt eller bak kneskålen, ofte på grunn av overbelastning eller feil justering av kneskålen.
 • Iliotibialbåndssyndrom (ITBS): Forårsaket av irritasjon av iliotibialbåndet, som løper langs utsiden av låret og kneet, og ofte fører til smerte og hevelse på utsiden av kneet.
 • Meniskskader: Rivninger i menisken, som er brusk som fungerer som støtdempere mellom lårbenet og skinnebenet, kan føre til hevelse og smerte.

3. Inflammasjon

Inflammatoriske tilstander som bursitt, synovitt og tendinitt kan alle forårsake hevelse i knærne. Disse tilstandene oppstår når væskefylte sekker (bursaer), synovialmembraner eller sener blir irritert og betent, ofte som følge av overbelastning.

Relatert: Alternativ trening ved kneskade

Symptomer å se etter

Hovent kne kan variere fra mild hevelse som er knapt merkbar, til betydelig oppsvulming som begrenser bevegelsen. Vanlige symptomer inkluderer:

 • Hevelse: Synlig oppsvulming rundt kneet.
 • Smerte: Varierende fra mild til intens, avhengig av alvorlighetsgraden.
 • Stivhet: Vanskeligheter med å bøye eller rette ut kneet helt.
 • Rødhet og varme: Indikasjoner på betennelse.
 • Redusert bevegelsesutslag: Begrenset mobilitet i kneet.

Diagnostisering av hovent kne

For å diagnostisere årsaken til hovne knær, kan en lege utføre flere tester:

 • Fysisk undersøkelse: For å evaluere hevelse, smertepunkt og bevegelsesområde.
 • Røntgen: For å utelukke brudd eller beinforandringer.
 • MR: For å få detaljerte bilder av bløtvev som menisker, leddbånd og brusk.
 • Ultralyd: For å vurdere væskeansamling og tilstand av sener og bursaer.

Behandlingsmetoder

Behandlingen av hovne knær etter løping avhenger av årsaken og alvorlighetsgraden av tilstanden. Her er noen vanlige behandlingsmetoder:

1. RICE-metoden

Den første tilnærmingen til behandling av hovent kne er ofte RICE-metoden:

 • Rest (hvile): Unngå aktiviteter som kan forverre hevelsen.
 • Ice (is): Påfør is på kneet i 20 minutter av gangen, flere ganger om dagen.
 • Compression (kompresjon): Bruk en elastisk bandasje for å redusere hevelse.
 • Elevation (elevasjon): Hold kneet hevet over hjertenivå for å redusere væskeansamling.

2. Medisinsk behandling

 • Smertestillende: NSAIDs som ibuprofen kan hjelpe med å redusere smerte og betennelse.
 • Kortisoninjeksjoner: For mer alvorlige tilfeller kan kortisoninjeksjoner brukes for å redusere betennelse.

3. Fysioterapi

Fysioterapi kan bidra til å styrke musklene rundt kneet, forbedre fleksibilitet og korrigere løpsteknikk for å forhindre fremtidige problemer. Øvelser kan inkludere:

 • Quadriceps og hamstring styrkeøvelser
 • Balanse- og stabilitetsøvelser
 • Tøyningsøvelser for å øke fleksibilitet

4. Kirurgisk inngrep

I alvorlige tilfeller, som ved omfattende meniskskader eller kroniske problemer som ikke responderer på konservativ behandling, kan kirurgi være nødvendig. Vanlige prosedyrer inkluderer:

 • Artroskopi: En minimalt invasiv kirurgi for å reparere eller fjerne skadet vev.
 • Meniskektomi: Fjerning av deler av skadet menisk.
 • Rekonstruksjon av leddbånd: For reparasjon av skadede leddbånd.

Relatert: Trening ved betennelse i kne

Forebygging av hovent kne

Forebygging er nøkkelen til å unngå hovne knær og sikre en lang og skadefri løpekarriere. Her er noen effektive strategier:

1. Gradvis økning i treningsmengde

Unngå å øke distansen eller intensiteten for raskt. Følg 10 %-regelen, som innebærer å øke treningsmengden med ikke mer enn 10 % per uke.

2. Bruk riktig fottøy

Bruk sko som passer din fottype og løpestil. Gode løpesko gir nødvendig støtte og demping, noe som kan redusere belastningen på knærne.

3. Styrketrening

Sterke muskler rundt kneet kan gi bedre støtte og redusere risikoen for skader. Fokus på øvelser som styrker quadriceps, hamstrings, hofter og kjerne.

4. Fleksibilitet og mobilitet

Regelmessig tøyning og mobilitetsøvelser kan forbedre fleksibiliteten og redusere spenninger rundt kneet. Yoga og dynamisk oppvarming før løping kan være svært nyttige.

5. Løpsteknikk

Arbeid med en trener eller fysioterapeut for å forbedre løpsteknikken din. Korrekt teknikk kan redusere unødvendig belastning på knærne.

Livsstil og kosthold

En sunn livsstil og et balansert kosthold spiller også en viktig rolle i å opprettholde knehelsen. Her er noen tips:

1. Opprettholde en sunn vekt

Overvekt legger ekstra belastning på knærne. Å opprettholde en sunn vekt kan redusere risikoen for kneproblemer.

2. Ha et balansert kosthold

Inkluder matvarer som er rike på antiinflammatoriske egenskaper, som fet fisk, nøtter, frukt og grønnsaker. Omega-3 fettsyrer kan spesielt hjelpe med å redusere betennelse.

3. Hold deg hydrert

Tilstrekkelig hydrering er viktig for leddhelsen. Vann bidrar til å holde brusken myk og smidig.

Ytterligere behandlingsstrategier

I tillegg til de grunnleggende behandlingene som er nevnt tidligere, finnes det flere avanserte og alternative behandlingsmetoder som kan vurderes for hovne knær. Disse metodene kan være spesielt nyttige for de som opplever kroniske eller tilbakevendende problemer.

1. Akupunktur

Akupunktur er en tradisjonell kinesisk medisinteknikk som innebærer innsetting av tynne nåler i spesifikke punkter på kroppen. Denne behandlingen kan hjelpe med å redusere betennelse og lindre smerte ved å stimulere kroppens naturlige helingsprosesser.

2. Kinesioteiping

Kinesioteiping innebærer bruk av elastiske teipbånd som påføres huden for å gi støtte til muskler og ledd uten å begrense bevegelse. Teipen kan bidra til å redusere hevelse, forbedre sirkulasjonen og gi proprioseptiv støtte, som kan hjelpe til med å forbedre løpsteknikken.

3. Elektrisk muskelstimulering (EMS)

EMS bruker elektriske impulser for å stimulere muskelkontraksjoner. Dette kan bidra til å forbedre muskelstyrke, øke blodstrømmen til det berørte området og redusere hevelse. EMS kan være spesielt nyttig som en del av en rehabiliteringsplan.

4. Kosttilskudd

Visse kosttilskudd kan bidra til å støtte leddhelse og redusere betennelse. Populære tilskudd inkluderer:

 • Glukosamin og kondroitin: Disse kosttilskuddene kan bidra til å opprettholde bruskhelsen og redusere smerte og betennelse i leddene.
 • Kollagen: Kollagen er et protein som er en viktig komponent i brusk, og tilskudd kan bidra til å forbedre leddhelsen.
 • Curcumin: Den aktive ingrediensen i gurkemeie, kjent for sine antiinflammatoriske egenskaper.

Rehabilitering etter skade

Rehabilitering er en kritisk del av behandlingen for å sikre fullstendig gjenoppretting og forhindre tilbakefall. Her er noen trinn som kan hjelpe i rehabiliteringsprosessen:

1. Gradvis tilbakeføring til aktivitet

Etter en skade eller hevelse er det viktig å gradvis øke aktivitetsnivået for å unngå ytterligere belastning på kneet. Start med lavintensitetsaktiviteter som sykling eller svømming før du gradvis gjenopptar løping.

2. Regelmessige kontroller

Følg opp med en lege eller fysioterapeut regelmessig for å overvåke fremdriften din og justere rehabiliteringsplanen etter behov. Dette sikrer at du holder deg på rett spor og unngår komplikasjoner.

3. Bruk av ortopediske hjelpemidler

I noen tilfeller kan ortopediske hjelpemidler som knebeskyttere eller innleggssåler være nyttige for å gi ekstra støtte og avlaste belastningen på knærne under rehabilitering.

Relatert: Runners knee øvelser

Psykologiske aspekter ved kneskader

Det er viktig å anerkjenne de psykologiske utfordringene som kan oppstå ved kneskader. Langvarig smerte og begrensninger i fysisk aktivitet kan føre til frustrasjon, angst og til og med depresjon. Her er noen strategier for å håndtere de psykologiske aspektene ved kneskader:

1. Sett realistiske mål

Sett oppnåelige mål for rehabilitering og treningsfremgang. Dette kan bidra til å opprettholde motivasjon og gi en følelse av mestring.

2. Søk støtte

Snakk med venner, familie eller en mental helsepersonell om dine utfordringer og bekymringer. Å ha et støttesystem kan være avgjørende for å håndtere den emosjonelle belastningen ved skader.

3. Praktisere mindfulness og avslapningsteknikker

Mindfulness, meditasjon og andre avslapningsteknikker kan hjelpe med å redusere stress og forbedre mental velvære under rehabiliteringsprosessen.

Tilbakemeldinger fra erfarne løpere

Mange erfarne løpere har opplevd og overkommet utfordringer med hovne knær. Her er noen tips og erfaringer fra veteraner i løpefellesskapet:

1. Lær av feil

Å forstå hva som forårsaket skaden eller hevelsen kan hjelpe deg med å unngå lignende problemer i fremtiden. Analyser løpsteknikken din og treningsrutinene dine nøye for å identifisere og korrigere feil.

2. Lytt til kroppen din

Erfarne løpere understreker viktigheten av å lytte til kroppens signaler. Hvis du føler smerte eller ubehag, ta en pause og vurder årsaken før du fortsetter.

3. Prioritere restitusjon

Restitusjon er like viktig som trening. Sørg for å inkludere tilstrekkelig hvile, søvn og restitusjonsdager i treningsplanen din for å gi kroppen tid til å komme seg.

Vektlegging av helse først

Til slutt er det viktig å huske at helse alltid bør komme først, uansett hvor dedikert du er til løpingen din. Knærne dine spiller en avgjørende rolle i bevegelsen, og det er viktig å ta vare på dem for å sikre langvarig løpeglede. Ved å implementere de riktige forebyggende tiltakene, søke behandling ved behov og opprettholde en balansert og sunn livsstil, kan du fortsette å nyte fordelene med løping uten å bli hindret av kneskader.

Relatert: Vondt på innsiden av kneet

Når bør du oppsøke lege?

Selv om mindre tilfeller av hovne knær kan behandles hjemme, er det viktig å oppsøke lege hvis:

 • Hevelsen er betydelig og ikke går ned etter noen dager med egenomsorg.
 • Du opplever intens smerte eller klarer ikke å bære vekt på kneet.
 • Kneet føles ustabilt eller gir etter.
 • Du har feber eller rødhet, noe som kan indikere en infeksjon.

Konklusjon

Hovent kne etter løping er en utfordring som mange løpere møter, men med riktig kunnskap og tiltak kan det håndteres effektivt. Å forstå årsakene, være oppmerksom på symptomer, og iverksette både umiddelbare og langsiktige behandlinger kan bidra til å lindre hevelse og forhindre fremtidige problemer. Husk at forebygging er nøkkelen, og ved å ta vare på kroppen din, kan du fortsette å nyte fordelene av løping uten å bli hindret av smerter og skader.

Ved å følge rådene og strategiene som er beskrevet i denne artikkelen, kan du ikke bare forbedre din løpeopplevelse, men også opprettholde sunne knær og en aktiv livsstil. Helse og løping går hånd i hånd, og med riktig omsorg kan du fortsette å nå dine treningsmål på en trygg og effektiv måte.

Referanser

 1. Chondromalacia.(n.d.).
  http://www.cedars-sinai.edu/Patients/Health-Conditions/Chondromalacia.aspx
 2. KingW. (2015). Chondromalacia patella pain in the front part of the knee.
  http://www.pamf.org/sports/king/condromaliciapatella.html
 3. LeeSH, et al. (2001). Evaluation of chondromalacia of the patella with axialinversion recovery–fast spin-echo imaging. DOI:
  https://doi.org/10.1002/jmri.1059
 4. MayoClinic Staff. (2017). Patellofemoral pain syndrome.
  http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chondromalacia-patella/basics/definition/con-20025960

Om forfatteren