Hovent kne etter løping

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Hvis du har et hovent kne etter løping, bør du vurdere et besøk hos legen. Lær mer om mulige årsaker til hovent kne etter løping, og hvordan du kan forebygge.

Et hovent kne kan være bekymringsfullt, og kan berettige en tur til legen. Hovne knær i forbindelse med løping bør ikke betraktes som normalt, Til tross for advarsler om at løping er «dårlig for knærne», har studier av både løpere på elitenivå og mosjonister vist at løping ikke er skadelig for knærne på lang sikt. På et mer akutt grunnlag er hovne knær etter løping ikke sett i mange studier. Så hvis det er hevelse i kneet, er videre undersøkelse nødvendig. For å finne ut hvorfor den er hoven, er det viktig å vurdere om hevelsen oppsto akutt, eller om det er et mer kronisk, langsiktig problem.

Relatert: Alternativ trening ved kneskade

Akutt (kortvarig) hevelse i kneet

Hevelse som oppstår like etter løping (innen omtrent fire timer) er mye mer alvorlig enn hevelse som kommer neste dag. Det er et tegn på blødning i kneet, eller hemartrose, som kan være alvorlig strukturell skade. I utgangspunktet har noe blitt revet av eller ødelagt. Sjansen er stor for at en spesifikk skade oppsto, vanligvis med vridning eller kutt, hyperekstensjon eller et direkte slag mot kneet. En kul eller sprekk kan oppstå, og ustabilitet kan oppstå. Kneet kan låse seg, eller gi etter. Smerte er ofte umiddelbart, og resulterer i manglende evne til å bære vekt gjennom kneet. Selv om flertallet av løperelaterte skader har en tendens til å være kroniske, kan akutte kneskader fortsatt forekomme. For eksempel hvis du vrir kneet når du løper, snubler og lander på kneskålen mens du løper på hardt underlag. Andre mulige akutte skader inkluderer meniskrifter og patelladislokasjoner eller brudd. Akutt hevelse kan også oppstå utenfor kneleddet, men innenfor prepatellar bursa, en væskefylt sekk som sitter på toppen av kneskålen, som et resultat av et slag mot forsiden av kneet.

Relatert: Trening ved betennelse i kne

Kronisk (langvarig) hevelse i kneet

Hevelse som kommer senere, eller er et kronisk problem, er vanligvis forårsaket av overflødig leddvæske (smøremiddelet i leddene) i kneet, omtrent som for mye olje i en bil. Overbelastning og underliggende kroniske degenerative tilstander er de vanligste årsakene. Artrose (OA), som er en slitasje av leddbrusken som tjener til å dempe leddene, er det vanligste leddproblemet, spesielt med eldre løpere. Etter hvert som brusken slites bort, gnis bein tettere sammen, noe som fører til smerte og betennelse. OA kan oppstå i leddet mellom lårbenet (lårbenet) og tibia (skinnebenet), og/eller i det patellofemorale leddet mellom kneskålen og det underliggende lårbenet. Menisk avrivninger er en annen vanlig underliggende patologi som kan føre til kronisk kneeffusjon. Som tidligere diskutert kan meniskrifter oppstå med en akutt skade, spesielt hos yngre idrettsutøvere, men de kan også være et resultat av kronisk slitasje over tid, spesielt hos toppidrettsutøvere. Menisken fungerer som en leddstabilisator og støtdemper, så skade eller tidligere operasjon for å fjerne en rift kompromitterer kneet og bidrar til utviklingen av OA. Kroniske leddtilstander kan forårsake hevelse på baksiden av kneet, kalt en Baker’s cyste. Til slutt kan prepatellar bursitt også forekomme som en kronisk tilstand, spesielt hos individer som ofte kneler.

Hvordan fikse det hovne kneet ditt

Hver gang du har et hovent kne, bør du oppsøke lege. En lege kan hjelpe til med å finne årsaken, enten ved fysisk undersøkelse, analyse av væske trukket fra kneet, eller gjennomgang av bilder som MR eller røntgen. Dette gjelder spesielt ved plutselig oppstått effusjon, eller effusjon som er idiopatisk. Kneleddseffusjon som er ledsaget av feber kan indikere septisk leddgikt, og bør betraktes som en medisinsk nødsituasjon. Andre medisinske årsaker til idiopatisk hevelse i kneleddet inkluderer gikt eller pseudogout, inflammatorisk leddgikt, systemiske sykdommer som Lyme-sykdom, cyster eller svulster. Riktig diagnose er viktig for å avgjøre om problemet er et rent lokalisert, mekanisk leddproblem, eller et symptom på et underliggende systemisk problem. Alvorlige ortopediske problemer som involverer strukturell skade må diagnostiseres og behandles umiddelbart, noen ganger kirurgisk. Kroniske problemer som OA kan også ha nytte av medisinsk intervensjon, inkludert hyaluronsyreinjeksjoner som bidrar til å smøre kneet.

Relatert: Vondt på innsiden av kneet

Påføre is på kneet

Påfør is på det hovne området i 15 minutter 4–6 ganger om dagen de to første dagene. Å heve kneet mens du iser det kan også bidra til å redusere hevelsen. Kompresjon kan også være nyttig. Forskning har antydet at intermitterende pneumatisk kompresjonsbehandling forbedrer hevelse og kliniske utfall hos pasienter med OA i kne.

Forebygge at kneet ditt hovner opp

Sterke bein beskytter knærne. Pass på at treningsopplegget inkluderer regelmessig styrketrening av underkroppen, i tillegg til løping. Styrketrening kan ikke endre underliggende strukturelle problemer i kneet, men sterkere muskler og riktig justering kan bidra til å absorbere kraft og omfordele belastninger for å redusere total belastning på leddet, og kan bidra til å forhindre akutte skader. Trening er anbefalt som en behandling for artrose i kne, da det har vist seg å redusere smerte og forbedre funksjonen. Selv om idretter som involverer brå bevegelser gir idrettsutøvere høyere risiko for ACL-rivninger enn rett utholdenhetsidretter, er feil teknikk som resulterer i dynamisk knevalgus (der kneet kollapser inn) en risikofaktor for denne skaden. Spesifikke styrke-, balanse- og propriosepsjonsprogrammer for å løse dette kan bidra til å redusere risikoen for enhver kneskade, spesielt rifter.

Relatert: Runners knee øvelser

Referanser

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren