Honning og amming

I denne artikkelen vil vi se på denne bekymringen grundig for å gi deg all nødvendig informasjon, slik at du kan ta en trygg og informert beslutning for deg og din baby.

Å amme er en av de mest naturlige og givende opplevelsene for nybakte mødre og deres babyer. Men det er også en tid fylt med spørsmål og bekymringer, spesielt når det kommer til kosthold og ernæring. Et spørsmål som ofte dukker opp er om det er trygt å konsumere honning mens du ammer. I denne artikkelen vil vi utforske denne bekymringen grundig for å gi deg all nødvendig informasjon, slik at du kan ta en trygg og informert beslutning for deg og din baby.

Honning og amming

Mødre endrer mange vanlige vaner mens de ammer, for eksempel inntak av koffein, alkohol, sitrusfrukter, for å gi babyen den beste ernæringen. Men hva med mat som vanligvis anses som sunn? Hva er trygt? En slik mat er honning, som også er kjent som ‘smeltet gull’ på grunn av den høye næringsverdien. Så er honning trygt mens du ammer?

Er det trygt å spise honning mens du ammer?

Å konsumere honning mens du ammer kan være en bekymring fordi honning kan inneholde sporer av bakterien Clostridium botulinum, som kan forårsake botulisme hos spedbarn. Botulisme er en sjelden, men alvorlig sykdom som kan føre til muskelsvakhet, pustevansker og til og med død hos spedbarn.

Relatert: Omgangssyke og amming

Kan ammende mødre spise honning?

Ja. Honning er trygg og sunn å konsumere mens du ammer. Årsaken til usikkerhet rundt honning og amming er botulismesporen som kan være til stede i honning. Dette er skadelig for spedbarnet bare når det er direkte inntak av honning. Imidlertid overføres ikke disse sporer til babyen gjennom amming. Dette er fordi sporer lett brytes ned og elimineres av moren, og dermed forhindrer at giftstoffer å komme inn i blodomløpet. Sporene er altfor store til å komme seg gjennom til melken. Dermed kan ammende mødre spise honning så lenge de tar forholdsregler for å holde spedbarnet borte fra direkte kontakt med honning.

Hvordan kan Clostridium botulinum komme inn i honning?

Clostridium botulinum finnes naturlig i jorden og kan komme inn i honning gjennom pollen som biene samler fra blomster. Selv om honning har antibakterielle egenskaper, kan ikke disse egenskapene alltid drepe Clostridium botulinum-sporer. Derfor er det viktig å være forsiktig med å gi honning til spedbarn, inkludert mens du ammer.

Hva er risikoen for å gi honning til babyen min?

Siden spedbarns tarmflora ikke er fullt utviklet, har de en økt risiko for å utvikle botulisme hvis de får i seg Clostridium botulinum-sporer. Derfor anbefaler helsepersonell sterkt å unngå å gi honning til babyer under ett år, inkludert gjennom morsmelk.

Hva om jeg allerede har spist honning?

Hvis du allerede har spist honning mens du ammer, er det viktig å være oppmerksom på eventuelle symptomer på botulisme hos babyen din, selv om risikoen er lav. Hold et øye med tegn som unormal tretthet, svekket sugerefleks, forstoppelse, og generell svakhet. Hvis du legger merke til noen av disse symptomene, bør du kontakte helsepersonell umiddelbart.

Relatert: Baby urolig under amming

Er det noen alternative søtningsmidler jeg kan bruke?

Selv om honning er en naturlig og sunn søtningsmiddel for voksne, er det best å unngå det mens du ammer. Heldigvis er det mange alternative søtningsmidler som du trygt kan bruke i stedet. Sukkerfri sirup laget av mais eller lønnesirup er gode alternativer som ikke inneholder Clostridium botulinum-sporer og derfor er trygge for babyen din.

Forholdsregler du må ta med honning under amming

 • Vask hendene regelmessig. Ta ekstra forholdsregler med tanke på håndhygiene etter å ha inntatt honning, slik at barnets hender og lepper ikke kommer i kontakt med honning.
 • Ikke bruk honning noe sted på huden din eller på brystene, da spedbarnet ditt kan komme i kontakt med det.
 • Ikke gi honning til en baby som er under ett år – ikke en gang av religiøse grunner.
 • Velg filtrert honning i stedet for rå honning.
 • Spis honning med moderasjon. Hvis familien din bruker honning som søtningsmiddel regelmessig, kan du erstatte den med naturlig søtningsmiddel
 • Forbruk honning i lunken væske og ikke varm væske, da varme væsker kan hemme næringsstoffene og sunne enzymer i honningen.

Relatert: Snus og amming

Fordeler med å spise honning mens du ammer

 • Det er et naturlig søtningsmiddel og er sunnere enn sukker.
 • Det er den beste kuren mot en sår hals.
 • Honning fungerer bra når den kombineres med annen mat, En blanding av honning og melk om kvelden kan bidra til bedre søvn.
 • Honning har høye nivåer av fruktose og glukose, som gir utholdenhet og energi.
 • Honning har antibakterielle og antioksidantegenskaper som styrker immunforsvaret.

Når du unngår honning mens du ammer, kan du fortsatt nyte søte smaker ved å bruke alternative søtningsmidler i matlagingen din. Noen gode alternativer inkluderer lønnesirup, agavesirup, og stevia. Disse søtningsmidlene kan brukes i alt fra bakverk til drikker og vil gi deg den søte smaken du ønsker uten risikoen forbundet med honning.

Er det andre måter jeg kan dra nytte av honning mens jeg ammer?

Selv om det ikke er trygt å konsumere honning direkte mens du ammer, kan du fortsatt dra nytte av noen av dens helsemessige fordeler på andre måter. Honning har lenge blitt verdsatt for sine antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaper. Du kan bruke honning som en ingrediens i hjemmelagde ansiktsmasker eller hårmasker for å nyte fordelene uten risikoen forbundet med å konsumere den.

Hvordan kan jeg være sikker på at andre matvarer jeg spiser er trygge mens jeg ammer?

I tillegg til å unngå honning, er det også viktig å være oppmerksom på andre matvarer som kan utgjøre en risiko for babyen din mens du ammer. Noen matvarer som fisk med høyt kvikksølvinhold, rått kjøtt og egg, og koffeinholdige drikker bør konsumeres med forsiktighet eller unngås helt. Det er lurt å rådføre deg med helsepersonell eller en ernæringsfysiolog for å få veiledning om et sunt og trygt kosthold mens du ammer.

Relatert: Kan gravide spise mozzarella

Tips for et sunt og variert kosthold mens du ammer

Når du ammer, er det viktig å opprettholde et sunt og variert kosthold som gir alle næringsstoffene både du og babyen din trenger. Her er noen nyttige tips for å sikre at du får den næringen du trenger mens du ammer:

1. Spis et variert kosthold

Inkluder et bredt utvalg av matvarer i kostholdet ditt for å sikre at du får alle nødvendige næringsstoffer. Velg friske frukter og grønnsaker, fullkorn, magre proteinkilder som fisk, kylling og bønner, og sunne fettstoffer som nøtter, frø og avokado.

2. Drikk rikelig med vann

Amning kan føre til økt tørste, så sørg for å drikke nok vann gjennom dagen. Å være godt hydrert er viktig for å opprettholde melkeproduksjonen og for din egen helse og velvære.

3. Ta tilskudd etter behov

Noen kvinner kan ha behov for å ta tilskudd av visse næringsstoffer mens de ammer, spesielt hvis de har spesielle diettrestriksjoner eller helsemessige forhold. Snakk med legen din eller en ernæringsfysiolog for å avgjøre om du trenger tilskudd av vitaminer eller mineraler.

4. Unngå alkohol og begrens koffein

Alkohol og koffein kan passere til morsmelken og påvirke babyen din. Det anbefales å begrense inntaket av alkohol og koffein mens du ammer. Hvis du velger å drikke alkohol, vent til etter ammingen, eller pump og kast melken før du drikker.

5. Vær forsiktig med potensielle allergener

Noen matvarer kan forårsake allergiske reaksjoner hos spedbarn gjennom morsmelken. Vær forsiktig med å introdusere potensielle allergener som peanøtter, skalldyr, egg og kumelk, og overvåk babyens reaksjoner nøye når du introduserer nye matvarer.

6. Prioriter matvarer med høyt næringsinnhold

Når du velger matvarer å inkludere i kostholdet ditt mens du ammer, er det lurt å prioritere matvarer som er rike på næringsstoffer. Fokus på matvarer som gir mye protein, kalsium, jern, omega-3-fettsyrer, og vitaminer som vitamin A, C, og D. Dette vil bidra til å støtte både din egen helse og babyens vekst og utvikling.

7. Planlegg måltidene dine på forhånd

Å planlegge måltidene dine på forhånd kan hjelpe deg med å opprettholde et sunt kosthold mens du ammer. Ta deg tid til å lage en ukentlig handleliste og planlegge måltider og snacks som er næringsrike og enkle å tilberede. Dette kan bidra til å redusere fristelsen til å ty til mindre sunne matvalg når du er sulten eller travel.

8. Unngå matvarer som kan føre til gass og ubehag hos babyen

Noen matvarer kan føre til økt gassdannelse hos babyen din og forårsake ubehag. Dette kan inkludere matvarer som kål, løk, hvitløk, belgfrukter og koffeinholdige drikker. Hvis du legger merke til at visse matvarer ser ut til å påvirke babyen din negativt, kan det være lurt å redusere inntaket av disse matvarene eller eliminere dem helt fra kostholdet ditt mens du ammer.

9. Følg dine egne sult- og metthetsignaler

Å lytte til kroppens signaler for sult og metthet er viktig mens du ammer. Det er viktig å spise når du er sulten og stoppe når du er mett for å unngå overspising eller undereating. Å opprettholde et balansert og variert kosthold vil bidra til å sikre at du får alle nødvendige næringsstoffer for å støtte ammingen din og din generelle helse.

Relatert: Kan gravide spise honning

Avsluttende tanker

Å opprettholde et sunt kosthold mens du ammer er avgjørende for både din egen helse og babyens velvære. Ved å følge disse tipsene og være oppmerksom på hva du spiser, kan du bidra til å sikre at du får alle nødvendige næringsstoffer mens du ammer. Husk å konsultere helsepersonell eller en ernæringsfysiolog hvis du har spørsmål eller bekymringer om kostholdet ditt mens du ammer.

Konklusjon

Å være bevisst på hva du spiser mens du ammer er avgjørende for å sikre babyens helse og trivsel. Mens honning er en næringsrik matvare for voksne, utgjør den en potensiell risiko for spedbarn på grunn av risikoen for botulisme. Ved å velge alternative søtningsmidler og være oppmerksom på andre matvarer som kan påvirke babyen din, kan du bidra til å sikre en trygg og sunn ammeopplevelse for både deg og babyen din. Ta gjerne kontakt med helsepersonell hvis du har spørsmål eller bekymringer om kostholdet ditt mens du ammer.

Om forfatteren

Legg inn kommentar