Honning mot hoste

Å drikke te eller varmt sitronvann blandet med honning er en effektiv måte å lindre sår hals og forebygge hoste. Men honning alene kan også være et effektivt hostedempende middel. Lær mer om honning mot hoste.

I en studie ble barn i alderen 1 til 5 med øvre luftveisinfeksjoner gitt opptil 2 teskjeer (10 milliliter) honning ved sengetid. Honningen så ut til å redusere hoste om natten og forbedre søvnen. Faktisk, i studien, så honning ut til å være like effektivt som en vanlig hostedempende ingrediens, dekstrometorfan, i typiske reseptfrie doser. Siden honning er rimelig og allment tilgjengelig, kan det være verdt et forsøk.

Men på grunn av risikoen for spedbarnsbotulisme, en sjelden, men alvorlig form for matforgiftning, gi aldri honning til et barn yngre enn 1 år. Og husk; Hoste er ikke alltid ille. Det hjelper med å fjerne slim fra luftveiene. Hvis du eller barnet ditt ellers er friske, er det vanligvis ingen grunn til å undertrykke hoste.

Hoste er en plagsom tilstand som de fleste av oss opplever fra tid til annen. Enten det er en tørr hoste som irriterer halsen eller en slimete hoste som er vanskelig å kvitte seg med, kan det være utfordrende å finne effektive måter å lindre symptomene på. En løsning som har blitt stadig mer populær, er å bruke honning som et naturlig middel mot hoste. La oss utforske hvorfor dette søte stoffet har fått så mye oppmerksomhet og hvordan det kan være til hjelp.

Relatert: Kjerringråd mot hoste

Hva er honning, og hvorfor er det effektivt mot hoste?

Honning er ikke bare en søt pålegg for brødskiver eller en ingrediens i baking. Det er også et gammelt kjent middel i folkemedisinen for en rekke plager, inkludert hoste. Honning er et naturlig produkt laget av bier fra nektar som de henter fra blomster. Det inneholder en rekke næringsstoffer og antioksidanter som kan ha helsefordeler.

En av de viktigste egenskapene til honning når det gjelder å bekjempe hoste, er dens beroligende effekt på halsen. Den viskøse konsistensen gjør at den legger seg som et beskyttende lag over irriterte slimhinner, og bidrar til å redusere hoste og irritasjon. I tillegg har honning antibakterielle og antimikrobielle egenskaper som kan bidra til å bekjempe infeksjoner i luftveiene, noe som er spesielt nyttig ved forkjølelse eller influensa.

Vurdering av forskjellige typer honning

Når du utforsker bruken av honning mot hoste, kan det være lurt å vurdere de ulike typene honning tilgjengelig på markedet. Her er noen populære varianter:

 • Blomsterhonning: Denne typen honning er laget av nektar samlet fra en rekke forskjellige blomster og har en mild, søt smak. Blomsterhonning er allsidig og kan være et godt valg for generell bruk.
 • Akasiehonning: Akasiehonning kommer fra blomstene til akasietreet og har en delikat smak og lys farge. Den har en høy fruktoseinnhold, noe som gjør den til et godt valg for de som prøver å redusere inntaket av sukker.
 • Manuka-honning: Som nevnt tidligere, er Manuka-honning kjent for sine potente antibakterielle egenskaper og har blitt brukt i medisinske formål i århundrer. Den har en karakteristisk smak og er ofte dyrere enn andre typer honning på grunn av sin spesielle opprinnelse.
 • Lavendelhonning: Denne honningen er laget av nektar samlet fra lavendelblomster og har en subtil, floral smak. Lavendelhonning er kjent for sine beroligende egenskaper og kan være spesielt nyttig for å lindre hoste om natten og fremme bedre søvn.

Ved å utforske de forskjellige typene honning og deres unike egenskaper, kan du finne den som passer best til dine behov og preferanser når det gjelder å lindre hoste og fremme generell helse.

Relatert: Hvilken honning er sunnest

Hvordan bruke honning for å lindre hoste?

Det er flere måter å bruke honning for å lindre hoste, og valget avhenger ofte av personlige preferanser og alvorlighetsgraden av symptomene. Her er noen enkle metoder:

1. Honning rett fra skjeen

Dette er den enkleste måten å bruke honning på for å lindre hoste. Ta en teskje med ren honning og la den langsomt smelte i munnen. Dette vil bidra til å berolige halsen og redusere hoste.

2. Honning i varm væske

Å tilsette honning i varme drikker som te eller varmt vann med sitron kan være ekstra lindrende for en sår hals og hoste. Den varme væsken bidrar til å løsne slim og berolige irriterte slimhinner, mens honningen tilfører sine helbredende egenskaper.

3. Honningkompress

For å målrette hoste som er ledsaget av brystsmerter eller tetthet, kan du prøve å lage en honningkompress. Bland honning med litt olivenolje og gni blandingen forsiktig på brystet. Dekk til med et varmt håndkle i noen minutter for å la blandingen trenge inn i huden og virke beroligende.

Forskning bak honningens effekt mot hoste

Den tradisjonelle bruken av honning mot hoste har også blitt støttet av forskning. Flere studier har undersøkt honningens effektivitet som et hostemiddel, og resultatene har vært lovende. En metaanalyse publisert i “Pediatrics” i 2012 konkluderte med at honning kan være mer effektivt enn vanlig behandling eller ingen behandling for å lindre nattlig hoste hos barn.

En annen studie publisert i “Primary Care Respiratory Journal” fant at honning var like effektivt som vanlig hostemedisin for å redusere hoste og forbedre søvnkvaliteten hos barn med akutt bronkiolitt. Disse funnene tyder på at honning kan være et verdifullt alternativ for å lindre hoste hos barn, spesielt når det gjelder å redusere nattlige symptomer og forbedre søvn.

Variasjoner av honning og deres effekt

Det er viktig å merke seg at ikke all honning er skapt likt. Mens rå honning, som ikke er behandlet eller oppvarmet, beholder flest av sine naturlige egenskaper og næringsstoffer, kan andre typer honning, som den som finnes i vanlige supermarkeder, ha blitt pasteurisert eller filtrert, noe som kan redusere noen av dens helsemessige fordeler.

Manuka-honning er en spesiell type honning som har fått mye oppmerksomhet for sine potensielle helsemessige fordeler. Den kommer fra New Zealands manukatrær og har blitt studert for sine antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaper. Flere studier har funnet at Manuka-honning kan være spesielt effektiv for å bekjempe bakterielle infeksjoner og lindre betennelse i halsen og luftveiene.

Relatert: Er honning sunt

Tips for å velge og bruke honning som hostemiddel

Når du velger honning som et naturlig hostemiddel, er det noen ting du bør vurdere:

 • Velg rå, ufiltrert honning når det er mulig, da dette vil inneholde flere av de aktive forbindelsene som kan bidra til å lindre hoste.
 • Sørg for å kjøpe honning fra en pålitelig kilde for å sikre kvaliteten og renheten.
 • Ikke gi honning til barn under ett år på grunn av risikoen for botulisme.
 • Hvis du er allergisk mot birkepollen eller andre biprodukter, bør du unngå honning eller konsultere legen din før du bruker det som et hostemiddel.

Ved å følge disse retningslinjene og bruke honning som en del av din hostebehandling, kan du dra nytte av dens naturlige helbredende egenskaper og oppleve lindring fra irriterende symptomer på en trygg og effektiv måte.

Relatert: Honning mot sår hals

Andre fordeler ved honning

I tillegg til å være et effektivt middel mot hoste, har honning også vist seg å ha andre helsefordeler. Noen av disse inkluderer:

 • Sårheling: Honning har lenge vært brukt som et naturlig middel for å fremme sårheling. Dens antibakterielle egenskaper kan bidra til å forhindre infeksjon og fremme raskere helbredelse av mindre kutt og sår.
 • Antibakteriell og antimikrobiell virkning: Studier har vist at honning har potente antibakterielle og antimikrobielle egenskaper som kan bidra til å bekjempe bakterier og andre mikroorganismer. Dette gjør honning til et verdifullt tillegg til hudpleieprodukter og sårbehandlingsmidler.
 • Antioksidantbeskyttelse: Honning inneholder en rekke antioksidanter som kan bidra til å beskytte cellene mot skade forårsaket av frie radikaler. Disse antioksidantene kan bidra til å redusere risikoen for kroniske sykdommer og fremme generell helse og velvære.

Forsiktighetsregler og potensielle bivirkninger

Selv om honning generelt betraktes som trygt og godt tolerert av de fleste mennesker, er det viktig å være oppmerksom på noen forsiktighetsregler og potensielle bivirkninger.

 • Allergiske reaksjoner: Personer som er allergiske mot birkepollen eller andre biprodukter, som biegiften, bør være forsiktige med å bruke honning. Selv om det er sjeldent, kan noen oppleve allergiske reaksjoner som kløe, elveblest eller i sjeldne tilfeller, anafylaksi.
 • Risiko for botulisme hos spedbarn: Som nevnt tidligere, bør honning ikke gis til barn under ett år på grunn av risikoen for botulisme, en sjelden, men alvorlig form for matforgiftning forårsaket av bakterien Clostridium botulinum.
 • Tannhelse: Honning inneholder naturlig sukker, og overdreven inntak kan øke risikoen for tannråte og karies. Det er derfor viktig å praktisere god munnhygiene og begrense inntaket av søte produkter, inkludert honning.
 • Vektkontroll: Honning er energirikt og inneholder kalorier, så de som prøver å kontrollere vekten bør være oppmerksomme på mengden de konsumerer.

Ved å være oppmerksom på disse potensielle risikoene og følge forsiktighetsregler, kan de fleste mennesker trygt nyte fordelene med honning som et naturlig middel mot hoste og andre plager.

Relatert: Hvordan bli kvitt tørrhoste

Er honning egnet for alle?

Mens honning kan være et effektivt og naturlig middel mot hoste for de fleste, er det viktig å være oppmerksom på noen få unntak. Barn under ett år bør ikke gis honning på grunn av risikoen for botulisme, en sjelden, men alvorlig form for matforgiftning. Personer med diabetes bør også være forsiktige med å bruke honning på grunn av dets naturlige sukkerinnhold.

Konklusjon

Honning er mer enn bare en søt pålegg; det er et kraftig naturlig middel med en rekke helsemessige fordeler. Når det gjelder hoste, har honning vist seg å være et effektivt og behagelig middel for å lindre symptomer og fremme helbredelse. Enten det er å ta en teskje rett fra glasset eller tilsette det i varme drikker, er honning en trygg og naturlig måte å bekjempe hoste på.

Det er viktig å huske at mens honning kan være et nyttig supplement til konvensjonell medisin, bør den ikke erstatte nødvendig medisinsk behandling, spesielt hvis hosten er alvorlig eller vedvarer over lengre tid. Hvis du opplever alvorlige symptomer eller er usikker på hvordan du skal behandle hosten din, bør du oppsøke lege eller annet kvalifisert helsepersonell for råd og veiledning.

Samlet sett er honning et allsidig og naturlig produkt som fortjener sin plass i enhver husstand som et middel mot hoste og som en generell helsefremmende ingrediens. Ved å velge høykvalitets honning og bruke den på riktig måte, kan du dra nytte av dens helbredende egenskaper og oppleve bedre helse og velvære.

Referanser

Om forfatteren