Holdbarhet kokt egg

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Egg har, kanskje noe overraskende, kortere holdbarhet enn ferske egg. Lær mer om holdbarheten til hardkokte egg.

Holdbarhet på kokte egg

Kokte egg er svært næringsrike og gode å ha for hånden som et sunt mellommåltid eller til bruk som en del av et balansert kosthold. Fortsatt, kanskje overraskende, har de kortere holdbarhet enn ferske egg. Denne artikkelen forklarer hvor lenge hardkokte egg er gode, og hvordan du holder dem friske lengst.

Hvordan lagre kokte egg på riktig måte

Under koking fjernes det beskyttende laget som belegger skallet, noe som gjør eggene mer mottagelige for luft og skadelige mikroorganismer. Derfor er kjøling viktig for å forhindre at hardkokte egg blir forurenset eller ødelagt. Oppbevaring av egg i kjøleskapet hjelper med å bremse bakterievekst, da potensielt farlige bakterier vokser saktere ved temperaturer under 4° C.

Unngå å holde de kokte eggene i romtemperatur for lenge, og kjøle dem i løpet av 2 timer etter tilberedning. Det er også best å oppbevare dem i kartongen eller i en lufttett beholder. Hold dem på en innvendig hylle i stedet for i døren, da hyppig åpning og lukking av kjøleskapet kan føre til at temperaturene på dette stedet svinger. Til å begynne med kan det hende du merker en lukt i kjøleskapet ditt når du lagrer kokte egg. Dette er forårsaket av hydrogensulfid som dannes når egg kokes. Imidlertid er dette normalt og ufarlig, og lukten løses vanligvis opp i løpet av få timer. Til slutt anbefales det ikke å fryse hardkokte egg, ettersom både eggehviten og eggeplommen blir seige og vannholdige, noe som gjør dem mindre delikate å spise.

Kokte egg uten skall

For den beste kvaliteten, er det best å vente med å skrelle kokte egg til du er klar for å spise dem eller bruke dem i en oppskrift. Hvis eggene allerede er skrellet, anbefales det å oppbevare dem i en lufttett beholder sammen med et fuktig papirhåndkle for å forhindre at de tørker ut. Akkurat som ikke-skrellede hardkokte egg, skal skrellede egg ikke legges i romtemperatur og bør kjøles ned så raskt som mulig.

Holdbarhet kokt egg

Når de er lagret på riktig måte, kan kokte egg – skrellet eller ikke skrelt – oppbevares trygt i kjøleskapet i omtrent 1 uke. Hvis du er usikker på hvor lenge de hardkokte eggene dine har blitt lagret, må du først sjekke skallet for et slimete eller krittholdig utseende. Hvis det er til stede, kast egget for å være på den sikre siden. Det er viktig å ikke spise egg som du er usikre på, da dette kan sette deg i fare for matbåren sykdom med symptomer som diaré, kvalme og oppkast. Et skjemt, kokt egg kan ha en særegen, ubehagelig lukt. Hvis egget fortsatt har skallet på, kan det hende du må sprekke det for å vurdere lukten.

Relaterte artikler:

Egg faste

Vitaminer i egg

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar