Hodepine etter trening

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Det er ikke uvanlig å ha hodepine etter at du har trent, og det kan være flere årsaker til dette. Lær mer om hva du kan gjøre for å unngå hodepine etter neste trening.

Du har anstrengelseshodepine

En anstrengelseshodepine er en type hodepine som utløses av en form for fysisk aktivitet. Det kan være en anstrengende trening du har gjennomført, og du kan føle at det skjedde under eller etter treningen. Folk beskriver ofte anstrengelseshodepine som en pulserende smerte på begge sider av hodet. Smertene kan vare alt fra noen minutter til et par dager. Denne typen hodepine skjer bare med trening. Folk har også større sannsynlighet for å utvikle hodepine av trening når de trener i varmt vær eller i store høyder.

Hvordan forebygge anstrengelseshodepine

Hvis du ofte får hodepine etter trening og har andre uvanlige symptomer, er det best å konsultere en lege for å utelukke underliggende forhold som kan trenge behandling. Vanligvis går anstrengelseshodepine over av seg selv etter noen måneder. Drikk vann før og under trening, spesielt hvis du trener i varmere temperaturer. For noen kan gradvis oppvarming før du trener bidra til å forebygge anstrengelseshodepine. I andre tilfeller hjelper det også å forhindre hodpeine når du reduserer treningsintensiteten.

Du er dehydrert

Dehydrering skjer når kroppen din mister for mye væske. Sjansen er stor for at du svetter når du trener. Hvis du ikke drikker nok vann før du trener, er det lett å bli dehydrert. En hodepine er ofte det første tegn på dehydrering. Andre symptomer på mild dehydrering kan være:

 • Økt følelse av tørst
 • Svimmelhet
 • Utmattelse
 • Nedsatt urinproduksjon
 • Tørr hud og munn
 • Forstoppelse

Hvordan forebygge dehydrering

De fleste tilfeller av mild dehydrering av kan forebygges med inntak av væske og elektrolytter. Du kan gjøre dette ved å drikke mye vann. En sportsdrikk kan bidra til å gjenopprette elektrolyttene dine, men disse inneholder ofte mye tilsatt sukker som kan gjøre hodepinen verre. Prøv å drikke 1 til 3 kopper vann i løpet av en time eller to før du trener. Du kan også ha med en vannflaske under treningen, slik at du kan drikke mens du trener. Sørg for å rikelig med vann etter treningen også.

Lavt blodsukkernivå

Lavt blodsukker, også kalt hypoglykemi, kan forårsake hodepine etter trening. Blodsukker refererer til glukose, som er en av kroppens viktigste energikilder. Hvis du ikke spiser nok før du trener, kan kroppen tømme glukoselagrene, noe som kan føre til hypoglykemi.

En hodepine er et av de viktigste symptomene på hypoglykemi. Andre symptomer inkluderer:

 • Sultfølelse
 • Svimmelhet
 • Svetting
 • Synsforstyrrelser
 • Konsentrasjonsvansker
 • Desorientering

Hvis du har symptomer på lavt blodsukker, kan du prøve å spise eller drikke noe som inneholder mye karbohydrater, for eksempel et glass fruktjuice eller et lite stykke frukt. Sørg for å fylle opp med komplekse karbohydrater, for eksempel et stykke fullkornsbrød, for å stabilisere blodsukkeret. Prøv å spise et næringsrikt, balansert måltid eller mellommåltid innen to timer etter trening. Få i deg nok protein, komplekse karbohydrater og fiber for å hjelpe til med å balansere blodsukkeret. Unngå sukker eller andre raffinerte karbohydrater.

Du er i dårlig form

Trening når du er i dårlig form kan føre til muskelspenninger, som raskt kan føre til hodepine, spesielt hvis du bruker nakke- og skuldermuskulaturen. Vektløfting, pushups, crunches og løping kan føre til spenning i nakken hvis treningen ikke blir gjort ordentlig. Hvis treningen innebærer ting som belaster nakken din, kan du utføre lette tøyeøvelser etter trening. Hvis du ikke er sikker på den riktige måten å gjøre en øvelse, kan du vurdere å gjøre en økt eller to med en personlig trener.

Relaterte artikler:

Trene med hodepine

Trene med migrene

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar