ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |Hodepine av sukker

Raske svingninger i blodsukkernivået forårsaket av å spise for mye eller for lite sukker kan noen ganger føre til hodepine.

Hodepinen kan variere fra irriterende til svekkende, så å forstå hva som utløser hodepine kan forbedre en persons livskvalitet betydelig. For noen mennesker som opplever migrene, kan sukkerholdig mat være en trigger.

Kan sukker gi deg hodepine?

Hodepine kan være forårsaket av for mye eller for lite sukker. Forbruk av for mye sukker kan forårsake høyt blodsukkernivå (hyperglykemi). Forbruk av for lite sukker kan forårsake lavt blodsukkernivå (hypoglykemi). Lavt blodsukker kan forårsake en rekke symptomer, inkludert hodepine og muskelsmerter. Personer som tar insulin har høyere risiko for å ha lavt blodsukkernivå.

Mennesker som bruker for mye sukker, som er insulinresistente eller som har diabetes, er mer utsatt for høyt blodsukker. Hvis en person konsumerer mye sukker på en gang, og ikke spiser mer i perioden som følger, kan de oppleve et sukkerkrasj, noe som kan forårsake hodepine. Sukker kan utløse hormonelle forandringer, spesielt i hormonene epinefrin og noradrenalin. Disse hormonelle skiftene endrer måten blodkar i hjernen oppfører seg, og kan potensielt utløse hodepine.

Det er ikke selve sukkeret som får en person til å utvikle en sukkerhodepine. Det som utløser hodepine er et raskt skifte i blodsukkeret, enten på grunn av å konsumere for mye sukker eller å ha ikke spist nok. Disse endringene i blodsukkeret kan indusere hodepine og andre symptomer, som noen kaller sukkerbakrus.

Relaterte forhold

Noen medisinske forhold gjør folk mer utsatt for sukkerrelatert hodepine, inkludert:

Diabetes

Å håndtere blodsukkeret naturlig er ikke mulig for personer med diabetes, så de kan være mer utsatt for sukkerrelatert hodepine. Når blodsukkeret blir for høyt eller for lavt, kan de oppleve hodepine. Flere blodsukkersvingninger betyr vanligvis mer hodepine, slik at personer med diabetes som sliter med å håndtere tilstanden, eller ikke tar medisiner som foreskrevet, kan være mer utsatt for diabetesrelatert hodepine. Ubehandlet diabetes kan skade blodårene, noe som kan endre blodsirkulasjonen til hjernen og øke risikoen for hodepine. Blodkarskader kan også øke risikoen for hjerte- og hjernetilstander som forårsaker hodepine. En plutselig, intens hodepine kan skyldes hjerneslag, blodpropp eller en aneurisme. Noen mennesker med diabetes utvikler en tilstand som kalles diabetisk ketoacidose, når kroppen bruker fett i stedet for sukker til energi. Personer med diabetisk ketoacidose opplever noen ganger intens hodepine, i tillegg til hevelse, forvirring eller bevissthetstap.

Migrene

Endringer i kosthold og blodsukkersvingninger kan utløse migrene hos noen mennesker som har regelmessig hodepine. Hvert individ har forskjellige triggere, så det er avgjørende for en person å registrere når migrenen deres oppstår for å avgjøre om sukker er en utløsende faktor. En studie fra 2006 koblet søtstoffet sukralose som finnes i Splenda til migrene, noe som betyr at selv sukkererstatninger kan spille en rolle i å forårsake sukkerrelatert hodepine.

Hodepine når du kutter ut sukker

Sukker kan være vanedannende. Faktisk forårsaker sukker hjerneendringer som ligner de som er forbundet med vanedannende medisiner. En studie fra 2016 fant at når hjernen utsettes for kronisk høye nivåer av sukker, lager hjernen mindre dopamin, noe som spiller en viktig rolle i glede, motivasjon og humør. Dopamin har også vært knyttet til avhengighet. Når folk plutselig slutter å spise sukker, kan hjernen deres gå i en tilstand av tilbaketrekning. Gradvis redusering av sukkerforbruk kan redusere disse symptomene.

Relaterte artikler:

Fruktsukker vs sukker

Hvor mye sukker per dag

Om forfatteren

Legg inn kommentar