Hjerteflimmer farlig

Atrieflimmer er en uregelmessig og ofte rask hjerterytme som kan øke risikoen for hjerneslag, hjertesvikt og andre hjerterelaterte komplikasjoner.

Hjerteflimmer kan være farlig

Under atrieflimmer (hjerteflimmer) slår hjertets to øvre kamre (atriene) kaotisk og uregelmessig – ut fra koordinering med de to nedre kamrene (hjertekamrene) i hjertet. Atrieflimmer symptomer inkluderer ofte hjertebank, pustebesvær og svakhet.

Episoder med hjerteflimmer kan komme og gå, eller du kan utvikle hjerteflimmer som ikke går bort og kan kreve behandling. Selv om atrieflimmer vanligvis ikke er livstruende, er det en alvorlig medisinsk tilstand som noen ganger krever akuttbehandling. En stor bekymring med atrieflimmer er potensialet til å utvikle blodpropp i hjertets øvre kammer. Disse blodproppene som dannes i hjertet, kan sirkulere til andre organer og føre til blokkert blodstrøm. Behandlinger for hjerteflimmer kan omfatte medisiner og andre intervensjoner for å prøve å endre hjertets elektriske system.

Symptomer på hjerteflimmer

Noen mennesker med atrieflimmer har ingen symptomer og er uvitende om tilstanden før de blir oppdaget under en fysisk undersøkelse. De som har symptomer på atrieflimmer kan oppleve tegn og symptomer som:

Hjertebank, som er følelser av rask, ubehagelig, uregelmessig hjerterytme eller dunking i brystet

 • Svakhet
 • Nedsatt treningsevne
 • Utmattelse
 • Svimmelhet
 • Kortpustethet
 • Brystsmerter

Atrieflimmer kan være:

 • Sporadisk. I dette tilfellet kalles det paroksysmal (par-ok-SIZ-mul) atrieflimmer. Du kan ha symptomer som kommer og går, som vanligvis varer noen minutter til timer. Noen ganger oppstår symptomer så lenge som en uke og episoder kan skje gjentatte ganger. Symptomene dine kan forsvinne på egen hånd, eller du kan trenge behandling.
 • Vedvarende. Med denne typen hjerteflimmer går ikke hjerterytmen tilbake til det normale på egen hånd. Hvis du har vedvarende atrieflimmer, trenger du behandling som elektrisk støt eller medisiner for å gjenopprette hjerterytmen.
 • Langvarig vedvarende. Denne typen hjerteflimmer er kontinuerlig og varer lenger enn 12 måneder.
 • Hyppig. I denne typen atrieflimmer kan den unormale hjerterytmen ikke gjenopprettes. Du vil ha hjerteflimmer permanent, og du vil ofte trenge medisiner for å kontrollere hjerterytmen og for å forhindre blodpropp.

Når du skal oppsøke lege

Hvis du har noen symptomer på hjerteflimmer, bør du avtale tid med legen din. Legen din kan bestille et elektrokardiogram for å avgjøre om symptomene dine er relatert til atrieflimmer eller en annen hjerterytmeforstyrrelse (arytmi). Hvis du har smerter i brystet, må du øyeblikkelig søke medisinsk hjelp. Brystsmerter kan signalisere at du har et hjerteinfarkt.

Komplikasjoner

Noen ganger kan atrieflimmer føre til følgende komplikasjoner:

 • Hjerneslag. Ved atrieflimmer kan den kaotiske rytmen føre til at blod samles i hjertets øvre kammer (atria) og danner blodpropp. Hvis det dannes en blodpropp, kan det løsne fra hjertet ditt og reise til hjernen din. Der kan det blokkere blodstrømmen og forårsake hjerneslag. Risikoen for et hjerneslag ved atrieflimmer avhenger av alderen din (du har en høyere risiko når du eldes) og av om du har høyt blodtrykk, diabetes, en historie med hjertesvikt eller et tidligere hjerneslag, og andre faktorer. Visse medisiner, for eksempel blodfortynnende, kan redusere risikoen for hjerneslag eller skade på andre organer forårsaket av blodpropp.
 • Hjertefeil. Hjerteflimmer, spesielt hvis ikke kontrollert, kan svekke hjertet og føre til hjertesvikt – en tilstand der hjertet ditt ikke kan sirkulere nok blod til å dekke kroppens behov.

Relaterte artikler:

Kjerringråd mot hjerteflimmer

Forstørret hjerte trening

Om forfatteren

Legg inn kommentar