Hjelper vitamin c mot forkjølelse

0
23
HJELPER VITAMIN C MOT FORKJØLELSE
Foto: Diana Polekhina - Unsplash.com
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE


Å ta vitamin C hver dag for å prøve å forhindre forkjølelse, vil ikke beskytte folk mot forkjølelse. Det forkorter bare tiden de er syke.

Å begynne å ta vitamin C når du allerede har forkjølelsessymptomer, vil ikke ha noen innvirkning på forkjølelsen.

Du trenger en viss mengde vitamin C for å holde deg frisk, og de fleste får nok i det daglige kostholdet. C-vitamin (askorbinsyre) finnes i frukt og grønnsaker, og sitrusfrukter og bær har spesielt høye nivåer av vitamin C. Medisinske tilstander som er forårsaket av vitamin C-mangel, som skjørbuk, er praktisk talt fraværende i land som Tyskland .

Til tross for dette tar mange vitamin C-kosttilskudd hver dag for å forhindre en rekke forskjellige sykdommer, spesielt forkjølelse. Noen av disse produktene har mer enn ett gram vitamin C, som er mer enn ti ganger anbefalt daglig mengde. Fordi kroppen ikke kan lagre vitamin C, skylles overflødige vitaminer vanligvis ut av kroppen i urinen i løpet av få timer. Det er ansett at 100 milligram vitamin C per dag i kostholdet er nok.

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE


Studier på vitamin C

Forskere fra Cochrane Collaboration – et internasjonalt nettverk av forskere – så på spørsmålet om inntak av store doser vitamin C kan beskytte mot forkjølelse eller lindre symptomene. For å finne ut av det analyserte de studier som sammenlignet vitamin C med et produkt som ikke inneholdt noen aktive ingredienser (placebo).

29 studier, som involverte mer enn 11 000 barn og voksne, testet om regelmessig bruk av kosttilskudd som inneholder minst 200 mg C-vitamin forhindret forkjølelse. De fleste av studiene testet en dose på 1000 eller flere milligram C-vitamin per dag. Noen av deltakerne tok vitamin C over en periode på flere år.

Forskningsresultater

Studiene viste at det ikke var mulig å forhindre forkjølelse ved å ta vitamin C hver dag over lengre tid. Men å gjøre dette forkorter tiden hvor folk var syke med omtrent 10 prosent. Med andre ord, en forkjølelse som hadde vart i ti dager var over på ni dager. Forkjølelsessymptomene var også litt mildere hos mennesker som alltid tok vitamin C. Disse resultatene er nå bekreftet av andre forskere, spesielt når det gjelder bruk hos barn. Det forkorter ikke lengden på forkjølelse hos menn og kvinner som begynte å ta det først etter at de ble syke.

Noen av studiene har sett på om C-vitamin kan forhindre forkjølelse hos mennesker utsatt for korte perioder med veldig anstrengende fysisk aktivitet, ofte i forbindelse med ekstremt kalde temperaturer. Eksempler inkluderer maratonløpere eller soldater som gjør vinterøvelser i et fjellområde. Studiedeltakerne begynte å ta vitamin C to til tre uker før de veldig anstrengende aktivitetene, med sikte på å forhindre forkjølelse. Det ble funnet at det reduserte risikoen for forkjølelse med omtrent halvparten.

Å ta veldig høye doser vitamin C regelmessig kan forårsake diaré, men studiedeltakerne som tok vitamin C rapporterte ikke at de hadde flere bivirkninger enn de som brukte placebo.

Relaterte artikler:

Hvorfor trenger vi vitamin c

Hva er vitaminer

Annonse fra MILRAB