HIIT trening for nybegynnere

Har du en viss erfaring med intervalltrening fra før av, og ønsker å ta steget videre? Da kan HIIT intervaller være noe for deg, dersom du ønsker å trene med virkelig høy intensitet.

Hva er HIIT intervalltrening?

HIIT intervaller er en måte å trene opp aerob utholdenhet på, der du veksler mellom korte intervaller med intens anaerob trening, og «pauser» der du trener med moderat intensitet. Denne treningen opprettholder du inntil du er for utmattet til å fortsette. Selv om det ikke er noen bestemt varighet på hiit trening, varer disse intense treningsøktene vanligvis under 30 minutter, med tider som varierer basert på en den enkeltes formnivå. Varigheten av HIIT intervalltrening vil naturlig avhenge av intensiteten på intervallene.

Tenk skadeforebygging når du trener HIIT intervaller

Som for all høyintensitet trening med løping, bør du tenke skadeforebygging. Skaderisikoen vil øke når du løper med høyere intensitet, og med HIIT intervaller løper du tilnærmet med maksimal intensitet. Derfor er det viktig for deg som er nybegynner og vil trene HIIT intervaller, gjennomfører korte og få HIIT intervaller i starten, og har en gradvis økning fra gang til gang. Nybegynnere bør også vurdere å trene HIIT i motbakker, siden det vil gi mindre belastning. Oppvarmingen må gjøres skikkelig, slik at muskulaturen er varm og smidig når du går i gang med HIIT intervalltrening.

Hvordan trene HIIT intervaller for nybegynnere

Ha som mål å gjennomføre 3-5 repetisjoner med 20 sekunders HIIT intervaller, med 10 sekunder løping med moderat intensitet mellom hvert intervall. Gjennomføre HIIT intervallene i motbakker med 5-7 grader stigning. Det kan være lurt å gjennomføre denne HIIT treningen avslutningsvis etter at du har løpt en rolig tur. Da kan du være sikker på at muskulaturen er skikkelig varm, og du reduserer med det skaderisikoen. Utføre HIIT intervallene progressivt, ved at du øker intensiteten gradvis opp mot maksimal intensitet. Hvis du kjenner antydning til smerter mens du gjennomfører HIIT intervaller, så stopp.

Relaterte artikler:

HIIT intervalltrening

HIIT intervaller i motbakker

Om forfatteren

Legg inn kommentar