Helvetesild og trening

Trening kan bidra til å lindre stress som kan oppstå på grunn av helvetesild. Lær mer om hensyn du bør ta med tanke på helvetesild og trening.

Helvetesild, også kjent som herpes zoster, er en smertefull virussykdom som skyldes reaktivering av varicella-zoster-viruset (VZV), det samme viruset som forårsaker vannkopper. Når en person har hatt vannkopper, forblir viruset latent i kroppens nerveceller og kan reaktiveres senere i livet, noe som fører til helvetesild. Denne artikkelen utforsker hvordan trening kan påvirke både risikoen for å utvikle helvetesild og sykdomsforløpet. Målet er å gi en grundig forståelse av emnet for å informere, underholde og overtale leserne til å ta informerte beslutninger om fysisk aktivitet og helvetesild.

Hva er helvetesild?

Symptomer og behandling av helvetesild

Helvetesild er ofte diagnostisert hos personer over 50 år. Dette smertefulle viruset kan forårsake frysninger, hodepine, tretthet og prikkende følelser på huden. Hvis du har hatt vannkopper som barn, ligger viruset latent i kroppen. Når stress, sykdom eller andre ukjente triggere stimulerer dette viruset, kan det oppstå som helvetesild. Symptomer på helvetesild kan variere fra person til person, men inkluderer ofte hudrelaterte smerter, som væskefylte blemmer, kløe eller prikking og nummenhet. Hvis du opplever helvetesild, kan medisiner for å lindre smerter og redusere blemmer i huden, og avslapningsteknikker, for eksempel trening, bidra til å redusere stress og opprettholde god helse.

Helvetesild begynner ofte med en følelse av kløe, prikking eller smerte på ett område av huden, etterfulgt av et utslett med blemmer som kan være ekstremt smertefulle. Disse symptomene varer vanligvis i to til fire uker, men smerte kan vedvare i måneder eller år, en tilstand kjent som postherpetisk nevralgi (PHN). Andre symptomer inkluderer feber, hodepine, og generell sykdomsfølelse.

Relatert: Bronkitt og trening

Risikofaktorer for helvetesild

Flere faktorer kan øke risikoen for å utvikle helvetesild, inkludert alder, svekket immunsystem, stress og visse medisinske tilstander. Personer over 50 år og de med svekket immunsystem er spesielt utsatt.

Trening og immunsystemet

Hvordan trening styrker immunsystemet

Regelmessig fysisk aktivitet har vist seg å styrke immunsystemet, noe som kan redusere risikoen for ulike infeksjoner, inkludert helvetesild. Trening bidrar til å øke produksjonen av antistoffer og hvite blodceller, som er avgjørende for å bekjempe infeksjoner. Videre bidrar trening til å redusere nivåene av stresshormoner som kortisol, som kan svekke immunforsvaret hvis de er forhøyet over lengre tid (Nieman & Wentz, 2019).

Trening og betennelse

Trening har også en betennelsesdempende effekt. Kronisk betennelse er forbundet med mange sykdommer, inkludert helvetesild. Moderat trening kan bidra til å redusere kronisk betennelse ved å fremme produksjonen av anti-inflammatoriske cytokiner (Petersen & Pedersen, 2005).

Helvetesild og trening

Smerter og hudutbrudd på grunn av helvetesild kan føre til at du føler deg trøtt og svak. Dette kan vanskeliggjøre anstrengende trening. Imidlertid kan stressavlastende trening være fordelaktig når du har helvetesild. Velg øvelser som Tai Chi, som innebærer langsomme, kontrollerte bevegelser, for å lindre stress og forbrenne kalorier.» Annen gode trening inkluderer svømming, sykling, yoga eller turgåing.

Relatert: Betablokker og trening

Trening under utbrudd av helvetesild

Forholdsregler

Når man har et utbrudd av helvetesild, er det viktig å ta noen forholdsregler før man trener. Intensiv trening kan midlertidig svekke immunsystemet, noe som kan forverre symptomene. Det er derfor viktig å lytte til kroppen og unngå overbelastning.

Anbefalte treningsformer

Lavintensitetstrening som yoga, turgåing og lett styrketrening kan være gunstig under et helvetesildutbrudd. Disse treningsformene kan bidra til å redusere stress og forbedre humøret uten å overbelaste kroppen (Lautenschlager, Trapp & Müller, 2008).

Trening for å forebygge postherpetisk nevralgi

Hva er postherpetisk nevralgi?

Postherpetisk nevralgi (PHN) er en komplikasjon av helvetesild som innebærer langvarig smerte i området der utslettet oppstod. Denne tilstanden kan være svært plagsom og vanskelig å behandle.

Treningens rolle i forebygging

Forskning antyder at regelmessig trening kan redusere risikoen for PHN ved å styrke immunsystemet og forbedre generell helse. Trening kan også bidra til å opprettholde en sunn kroppsvekt, redusere stress og forbedre søvnkvaliteten, som alle er faktorer som kan påvirke risikoen for PHN (Irwin, Olmstead & Carroll, 2016).

Psykologiske fordeler ved trening

Stressreduksjon

Stress er en kjent risikofaktor for helvetesild, og regelmessig trening er en av de mest effektive måtene å redusere stress på. Trening fremmer produksjonen av endorfiner, kroppens naturlige «lykkehormoner,» som kan bidra til å forbedre humøret og redusere følelsen av stress (Salmon, 2001).

Bedre søvn

God søvn er essensielt for et sterkt immunsystem. Trening bidrar til bedre søvnkvalitet ved å regulere kroppens døgnrytme og redusere nivåene av stresshormoner. Personer som sover godt har lavere risiko for å utvikle infeksjoner, inkludert helvetesild (Dolezal et al., 2017).

Praktiske råd for trening med helvetesild

Treningstips under helvetesildutbrudd

  • Lytt til kroppen: Ikke press deg selv for hardt. Hvis du føler deg utmattet eller opplever økt smerte, ta en pause.
  • Velg lavintensitetsaktiviteter: Gå tur, gjør yoga eller lett styrketrening. Unngå høyintensiv trening som kan belaste kroppen.
  • Hold huden ren og tørr: Hvis du svetter mye under trening, sørg for å vaske og tørke huden grundig etterpå for å unngå infeksjoner i blemmer og utslett.

Langsiktig treningsplan

For å redusere risikoen for helvetesild og forbedre generell helse, er det viktig å opprettholde en langsiktig treningsplan. Her er noen anbefalinger:

  • Kombiner aerob og styrketrening: En blanding av kardiovaskulær trening og styrketrening gir de beste helsemessige fordelene.
  • Vær konsekvent: Regelmessig trening er nøkkelen. Prøv å trene minst 150 minutter med moderat intensitet hver uke.
  • Variasjon: Varier treningsøktene for å unngå kjedsomhet og redusere risikoen for skader.

Forskning og fremtidige perspektiver

Nåværende forskning

Nyere studier har fokusert på sammenhengen mellom fysisk aktivitet og risikoen for helvetesild. En studie publisert i The Journal of Infectious Diseases fant at moderat trening kan redusere risikoen for å utvikle helvetesild hos eldre voksne (Thomas et al., 2018). Videre forskning er nødvendig for å forstå de eksakte mekanismene bak denne beskyttende effekten.

Fremtidige forskningsområder

Fremtidig forskning bør undersøke hvordan forskjellige typer trening påvirker risikoen for helvetesild og alvorlighetsgraden av sykdommen. Spesifikke treningsprotokoller for personer med høy risiko for helvetesild eller med eksisterende helsetilstander bør også utvikles.

Tips når du trener med helvetesild

Mens du trener, er det en god idé å bruke løse klær som ikke gnir mot irritert hud når du har helvetesild. Påføring av talkum på blemmer før trening kan bidra til å redusere friksjonen mellom hud og klær. Du kan også ta et smertestillende middel, for eksempel ibuprofen eller naproxen, for å redusere helvetesildrelaterte smerter før du trener.

Både forebygging og behandling av helvetesild kan bli bedre gjennom en sunn livsstil. Sunt kosthold, regelmessig mosjon og lavt stressnivå kan ikke bare forhindre helvetesild, de kan redusere symptomer hvis helvetesild oppstår. Dette er spesielt gunstig dersom du er 50 år eller eldre.

Forholdsregler når du trener med helvetesild

Selv om helvetesild ikke er smittsomt for de som har hatt vannkopper, er du smittsom for de som ikke har hatt det. Derfor er det best å unngå trening der du har kontakt med andre når du har helvetesild, for eksempel i et treningsstudio.

Konklusjon

Helvetesild er en smertefull tilstand som kan ha betydelige innvirkninger på livskvaliteten. Regelmessig fysisk aktivitet kan spille en viktig rolle i både forebygging og håndtering av helvetesild. Trening styrker immunsystemet, reduserer stress og forbedrer generell helse, noe som kan bidra til å redusere risikoen for helvetesild og dens komplikasjoner. For de som allerede er rammet, kan lavintensitetstrening hjelpe med å håndtere symptomer og forbedre livskvaliteten. Videre forskning vil gi ytterligere innsikt i hvordan trening kan optimaliseres for å bekjempe denne tilstanden.

Om forfatteren

Legg inn kommentar