Helsegevinst ved faste

Periodisk faste er et spisemønster der du veksler mellom perioder med å spise og faste. Lær mer om helsegevinster du oppnår ved fasting.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Faste helsegevinst

Det er mange forskjellige typer periodisk faste, for eksempel 16:8 eller 5:2-metodene. Tallrike studier viser at det kan ha viktige fordeler for kroppen din og hjernen.

Her får 10 evidensbaserte helsemessige fordeler ved periodisk faste.

Periodisk faste endrer funksjonen til celler, gener og hormoner

Når du ikke spiser på en stund, skjer det flere ting i kroppen din. For eksempel starter kroppen din viktige cellulære reparasjonsprosesser og endrer hormonnivåer for å gjøre lagret kroppsfett mer tilgjengelig.

Her er noen av endringene som skjer i kroppen din under faste;

  • Nivået av insulin synker betydelig, noe som letter fettforbrenningen.
  • Humant veksthormon: Blodnivået til veksthormon kan øke så mye som fem ganger. Høyere nivåer av dette hormonet letter fettforbrenning og muskelgevinst, og har mange andre fordeler.
  • Cellereparasjon: Kroppen induserer viktige cellulære reparasjonsprosesser, for eksempel å fjerne avfall fra celler.
  • Det skjer gunstige endringer i flere gener og molekyler relatert til levetid og beskyttelse mot sykdom.
  • Mange av fordelene ved periodisk faste er relatert til disse endringene i hormoner, genuttrykk og funksjon av celler.

Relatert: Periodisk faste og forskning

Periodisk faste kan hjelpe deg med å gå ned vekt og fjerne magefett

Mange av de som prøver periodisk faste gjør det for å gå ned i vekt. Generelt sett vil periodisk faste føre til at du spiser færre måltider. Med mindre du kompenserer ved å spise mye mer under de andre måltidene, vil du ende opp med å ta inn færre kalorier. I tillegg forbedrer periodisk faste hormonfunksjonen for å lette vekttap. Lavere insulinnivå, høyere veksthormonnivå og økte mengder noradrenalin (noradrenalin) øker nedbrytningen av kroppsfett og letter bruken av energi. Av denne grunn øker kortsiktig faste faktisk stoffskiftet med 3-14%, noe som hjelper deg å forbrenne enda flere kalorier. Med andre ord, periodisk faste fungerer på begge sider av kaloriligningen. Det øker stoffskiftet ditt (øker kalorier ut) og reduserer mengden mat du spiser (reduserer kaloriene inn).

Periodisk faste kan redusere insulinresistens og redusere risikoen for diabetes type 2

Diabetes type 2 har blitt veldig vanlig de siste tiårene. Hovedtrekket er høye blodsukkernivåer i sammenheng med insulinresistens. Alt som reduserer insulinresistens, skal bidra til å senke blodsukkernivået og beskytte mot type 2-diabetes. Det er vist at periodisk faste har store fordeler for insulinresistens og fører til en imponerende reduksjon i blodsukkernivået. I humane studier på periodisk fasting, har fastende blodsukker blitt redusert med 3-6%, mens fastende insulin er redusert med 20-31%.

Periodisk faste kan redusere oksidativt stress og betennelse i kroppen

Oksidativt stress er et av trinnene mot aldring og mange kroniske sykdommer. Det involverer ustabile molekyler kalt frie radikaler, som reagerer med andre viktige molekyler (som protein og DNA) og skader dem. Flere studier viser at periodisk faste kan styrke kroppens motstand mot oksidativt stress. I tillegg viser studier at periodisk faste kan bidra til å bekjempe betennelse, en annen viktig driver av alle slags vanlige sykdommer.

Periodisk faste kan være gunstig for hjertehelsen

Hjertesykdommer er den lidelsen som tar livet av flest mennesker. Det er kjent at forskjellige helsemarkører (såkalte «risikofaktorer») er assosiert med enten en økt eller redusert risiko for hjertesykdom. Det har vist seg at periodisk faste forbedrer en rekke forskjellige risikofaktorer, inkludert blodtrykk, LDL-kolesterol, blod triglyserider, inflammatoriske markører og blodsukkernivå.

Periodisk fasting induserer forskjellige reparasjonsprosesser

Når vi faster, initierer cellene i kroppen en cellulær «avfallsfjerning» prosess som kalles autofagi. Dette innebærer at cellene brytes ned og metaboliserer ødelagte og dysfunksjonelle proteiner som bygger seg opp inne i celler over tid. Økt autofagi kan gi beskyttelse mot flere sykdommer, inkludert kreft og Alzheimers sykdom.

Periodisk faste kan bidra til å forebygge kreft

Kreft er en sykdom preget av ukontrollert vekst av celler. Det har vist seg at faste har flere gunstige effekter på stoffskiftet som kan føre til redusert risiko for kreft. Selv om det er behov for studier på mennesker, indikerer lovende bevis fra dyreforsøk at periodisk faste kan bidra til å forhindre kreft. Det er også noen bevis som viser at faste reduserte forskjellige bivirkninger av cellegift.

Relatert: Periodisk faste og lavkarbo

Periodisk faste er bra for hjernen din

Det som er bra for kroppen, er ofte bra for hjernen også. Periodisk faste forbedrer forskjellige metabolske funksjoner som er kjent for å være viktige for hjernehelsen. Dette inkluderer redusert oksidativt stress, redusert betennelse og en reduksjon i blodsukkernivået og insulinresistens. Flere studier på har vist at periodisk faste kan øke veksten av nye nerveceller, noe som bør ha fordeler for hjernens funksjon. Det øker også nivåene av et hjernehormon som kalles hjerneavledet nevrotrofisk faktor (BDNF), hvis mangel har vært involvert i depresjon og forskjellige andre hjerneproblemer.

Periodisk faste kan bidra til å forebygge Alzheimers sykdom

Alzheimers sykdom er en vanlig nevrodegenerativ sykdom. Det er ingen kur tilgjengelig for Alzheimers, så det er avgjørende å forebygge den i utgangspunktet. En studie viser at periodisk faste kan forsinke utbruddet av Alzheimers sykdom eller redusere alvorlighetsgraden. I en rekke rapporter var en livsstilsintervensjon som inkluderer daglig, kortsiktig faste, i stand til å forbedre Alzheimers symptomer betydelig hos 9 av 10 pasienter.

Periodisk faste kan forlenge levetiden

En av de mest spennende bruksområdene for periodisk faste kan være dens evne til å forlenge levetiden. Studier har vist at periodisk faste forlenger levetiden på en lignende måte som kontinuerlig kaloribegrensning. I noen av disse studiene var effektene ganske dramatiske. I en studie på rotter som fastet annenhver dag, levde de 83% lenger enn rotter som ikke fastet. Selv om dette langt fra er påvist hos mennesker, har periodisk faste blitt veldig populært. Gitt de kjente fordelene med stoffskifte og alle slags helsemarkører, er det fornuftig å tro at periodisk faste kan hjelpe deg å leve et lengre og sunnere liv.

Om forfatteren

Legg inn kommentar