Helsegevinst av å gå

Å gå er en fin måte å forbedre eller opprettholde din generelle helse. Lær mer om helsegevinster ved å gå.

Bare 30 minutter hver dag kan øke kardiovaskulær kondisjon, styrke bein, redusere overflødig kroppsfett og øke muskelkraften og utholdenheten. Det kan også redusere risikoen for å utvikle tilstander som hjertesykdom, type 2 diabetes, osteoporose og noen kreftformer. I motsetning til andre treningsformer er det gratis å gå og krever ikke noe spesielt utstyr eller trening.

Fysisk aktivitet trenger ikke å være intens eller utføres i lange perioder for å forbedre helsen din. En studie fra 2007 av inaktive kvinner fant at selv et lavt treningsnivå – rundt 75 minutter per uke – forbedret treningsnivået betydelig, sammenlignet med en gruppe som ikke trente.

Å gå har liten belastning, krever minimalt med utstyr, kan gjøres når som helst på dagen og kan utføres i ditt eget tempo. Du kan gå ut og gå uten å bekymre deg for risikoen forbundet med med skader, i motsetning til en rekke andre treningsformer. Å gå er også en flott form for fysisk aktivitet for folk som er overvektige, eldre eller som ikke har trent på lenge. Å gå for moro skyld og trening er ikke begrenset til å spasere alene rundt gatene i nabolaget. Det er forskjellige klubber, arenaer og strategier du kan bruke for å gjøre turgåing til en hyggelig og sosial del av livsstilen din.

Helsemessige fordeler av å gå

Du bærer din egen kroppsvekt når du går. Dette er kjent som vektbærende trening. Noen av fordelene inkluderer:

  • økt kardiovaskulær kapasitet og forbedre lungehelse
  • redusert risiko for hjertesykdommer og hjerneslag
  • forbedret behandling av tilstander som hypertensjon (høyt blodtrykk), høyt kolesterol, leddsmerter og muskelsmerter eller stivhet, og diabetes
  • sterkere bein og forbedret balanse
  • økt muskelstyrke og utholdenhet
  • redusert kroppsfett

Gå 30 minutter om dagen

For å få helsemessige fordeler, prøv å gå i minst 30 minutter så raskt som mulig på de fleste ukedager. ‘Raskt’ betyr at du fremdeles kan snakke, men ikke synge, og du puster kanskje litt tyngre. Moderate aktiviteter som å gå, utgjør liten helserisiko, men hvis du har en medisinsk tilstand, sjekk med legen din før du starter et nytt treningsprogram for fysisk aktivitet.

Å gjøre fysisk aktivitet til en del av livsstilen din

Hvis det er for vanskelig å gå i 30 minutter av gangen, kan du utføre små økter (10 minutter) tre ganger om dagen, og gradvis bygge opp til lengre økter. Men hvis målet ditt er å gå ned i vekt, må du utøve fysisk aktivitet i mer enn 30 minutter hver dag. Du kan fremdeles oppnå dette ved å starte med mindre aktivitet gjennom dagen, og øke disse når kondisjonen forbedres.

Fysisk aktivitet som en del av en aktiv livsstil er også en av de mest effektive måtene å hjelpe til med vekttap og opprettholde vekten.

Noen forslag for å bygge inn i din daglige rutine inkluderer:

  • Ta trappene i stedet for heisen (i det minste en del av veien).
  • Gå av offentlig transport et par stopp tidligere og gå til jobb eller hjem.
  • Gå (ikke kjør) til butikken.
  • Gå med hunden (eller naboens hund).

Gjør gåturer til en rutine

Prøv å gjøre gåturen til en rutine – for eksempel, prøv å gå på samme tid hver dag. Husk at du bruker samme mengde energi, uansett hvilken tid på dagen du går, så gjør det som er best for deg. Du kan oppdage at det å be noen om å gå sammen med deg vil bidra til å gjøre det til en mer motiverende aktivitet. Noen synes det er lettere å føre en aktivitetsdagbok eller logg.

Relaterte artikler:

Gå som trening

Hvor mye forbrenner du med å gå tur

Om forfatteren