Havremel gluten

Havre er et næringsrikt korn med mange helsemessige fordeler. Lær mer om det er trygt for de med glutenallergi å spise havremel.

Havremel gluten

De er en populær frokostgrøt og finnes også i granola, müsli og annen mat og snacks. Kanskje lurer du på om havre og havregryn inneholder gluten.

Denne artikkelen undersøker om du kan inkludere havre i et glutenfritt kosthold.

Hva er problemet med gluten?

Glutenfrie dietter er veldig populære. Undersøkelser viser faktisk at så mange som 15-30% av mennesker prøver å unngå gluten av en eller annen grunn. Gluten er en familie av proteiner som finnes i korn, for eksempel hvete, rug og bygg. Disse proteinene gir brød og pasta sin tøyelige, seige struktur. De fleste kan spise gluten uten bivirkninger, men disse proteinene kan forårsake alvorlige helseproblemer for noen. Gluten kan forårsake fordøyelsesproblemer i visse populasjoner fordi dens unike aminosyrestruktur kan hindre fordøyelsesenzymer i tarmen. Hvis du har cøliaki, gir kroppen din en autoimmun respons på gluten, og skader fordøyelsen din. Hvis du er intolerant mot gluten, er til og med en liten mengde skadelig, noe som gjør et glutenfritt kosthold den eneste måten å unngå alvorlige helseproblemer.

Er havremel glutenfritt?

Ren havre er glutenfri og trygg for de fleste med glutenintoleranse. Havre er imidlertid ofte forurenset med gluten, fordi de kan behandles på samme fasiliteter som glutenholdige korn som hvete, rug og bygg. Studier viser at folk flest med cøliaki eller hveteallergi kan spise 2–3,5 gram (50–100 gram) ren havre per dag uten skadelige effekter. En 8-årig studie på 106 personer med cøliaki avslørte at halvparten av dem spiste havre daglig, og ingen opplevde negative effekter. I tillegg anbefaler noen land å inkludere havremel i et glutenfritt kosthold. Noen få studier bemerker at personer med cøliaki som bodde i disse landene hadde bedre tarmhelse enn folk i land som ikke gjorde det. Rent, uforurenset havre er også trygt for personer som har hveteallergi.

Havre er ofte forurenset med gluten

Selv om havremel ikke inneholder gluten, vokser de ofte sammen med andre avlinger. Det samme utstyret brukes vanligvis til å høste avlinger i nærliggende felt, noe som fører til kryssforurensning hvis en av disse avlingene inneholder gluten. Såfrøet kan også være urent og ha en liten mengde hvete-, rug- eller byggfrø. I tillegg blir produkter laget med havre vanligvis behandlet, tilberedt og pakket i samme fasiliteter som glutenholdige produkter. Derfor er det ikke overraskende at studier som analyserer vanlige havreprodukter identifiserte nivåer av gluten som langt overgår standarden for glutenfri mat. Den høye risikoen for forurensning betyr at det er trygt å inkludere konvensjonelt dyrket havre i et strengt glutenfritt kosthold. Spesielt har en rekke selskaper begynt å bearbeide havre med rent utstyr og dyrke dem i felt som er betegnet som glutenfritt. Disse havrene kan markedsføres som glutenfri og må inneholde mindre enn 20 ppm gluten.

Andre potensielle ulemper ved havremel

Et mindre antall mennesker med cøliaki (og muligens andre forhold) kan fremdeles ikke være i stand til å tåle ren, uforurenset havre. Ren havre inneholder avenin, et protein som kan forårsake problemer fordi det har en lignende aminosyrestruktur som gluten. Flertallet av mennesker som er følsomme for gluten reagerer ikke på avenin. De kan spise rent, uforurenset havremel uten problemer. Imidlertid kan en liten prosentandel av mennesker med cøliaki reagere på avenin. For disse kan til og med sertifiserte glutenfrie havre være utrygge. En studie oppdaget at de fleste mennesker med cøliaki hadde potensial til å reagere på avenin. Imidlertid hadde bare 8% av deltakerne en faktisk respons etter å ha spist en stor mengde havremel. I tillegg fant to andre små studier at noen mennesker med cøliaki opplevde en liten immunrespons og flere tarmsymptomer mens de spiste havremel, enn de som har et tradisjonelt glutenfritt kosthold. Til tross for disse effektene, var det ingen av menneskene i disse studiene som opplevde tarmsskader fra havre.

Relaterte artikler:

Havregryn næringsinnhold

Havregryn slanking

Om forfatteren

Legg inn kommentar