Hard trening om morgenen

Hard trening om morgenen. Lær om mer om hvordan og hvor hard trening du kan gjennomføre om morgenen.

Trene hardt om morgenen

Trening om morgenen kan være ideelt for de som ønsker å frigjøre ettermiddagen og kvelden til andre ting, og bidrar til at du er skjerpet før skoledagen eller arbeidsdagen begynner. Hvor hardt du skal trene om morgenen kan være en smakssak. Noen liker å ta det helt rolig, mens andre igjen greier å trene kvalitetsøkter med hard trening. Når du skal gjennomføre hard trening om morgenen bør du tenke på hvordan og med hvilken intensitet du skal trene, for å ha best mulig effekt, og redusere risikoen for skader.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvordan og hvor hard du kan trene om morgenen.

Med hvilken intensitet du kan gjennomføre hard trening om morgenen

For å ha full kontroll på med hvilken puls du løper med til enhver tid, bør du trene etter pulssoner. Pulssoner er inndeling av soner du kan trene innenfor, avhengig av hva slags trening du utfører. En grovinndeling av soner kan være lav, moderat og hard.

For å beregne dine pulssoner, må du vite makspulsen, og det kan du gjøre enkelt ved å bruke denne formelen: 211 – (0,64 * alder) (CERG, NTNU). Denne formelen har et avvik på +- 11 slag per minutt, så det er viktig at du prøver deg frem for å finne riktig makspuls for deg. For en mer nøyaktig måling av makspuls, får du gjort det på et treningssenter eller andre steder som utfører denne type testing.

Oversikten nedenfor har tatt utgangspunkt i en makspuls på 190.

  • Maksimal intensitet: Sone 5: 156-180 (87-100 prosent av makspuls)
  • Hard intensitet: Sone 4: 144-156 (80-87 prosent av makspuls)
  • Moderat intensitet: Sone 3: 126-144 (70-80 prosent av makspuls)
  • Lav intensitet: Sone 2: 108-126 (60-70 prosent av makspuls)
  • Svært lav intensitet: Sone 1: 90-108 (50-60 prosent av makspuls)

Moderat til hard trening vil i følge denne oversikten være trening i sone 3-5. Sone 5 vil være mindre aktuelt for de aller fleste, siden dette er anaerob trening, og med mindre du er en sprinter eller driver med andre idretter som krever at du trener anaerobt, så skal det ikke være mye trening du gjennomfører i denne sonen.

Når du trener om morgen, kan du trene med moderat til hard intensitet, i henholdsvis sone 3 og 4.

Hvordan trene med hard intensitet om morgenen

For at du skal ha best mulig effekt, bør du gjennomføre progressiv trening om morgenen. Ha en gradvis økning av med hvilken intensitet du trener, slik at kroppen får en gradvis tilvenning til å trene hardt. En ting at er kroppen bør ha en gradvis tilvenning til fysisk å venne seg til høyere belastning, men det å venne seg til hardere belastning har også en psykologisk effekt. Å kjøre på med full intensitet tidlig om morgenen kan være tøft mentalt. Det vil være mye enklere å ta det rolig i begynnelsen, og heller øke belastningen gradvis etter hvert.

Start med en rolig oppvarming i 10-15 minutter, der du jogger eller løper med lav intensitet. Du kan gjerne avslutte oppvarmingen med noen raske stigningsløp, for å forberede kroppen på trening med høyere belastning. Trener du intervall, bør du gjennomføre de første intervallene med lavere intensitet, for å komme skikkelig i gang å venne kroppen til hardere belastning. Jogge ned i 10 minutter avslutningsvis.

Hard trening om morgenen

Hard trening om morgenen kan være tøft fysisk og mentalt. Før du innarbeidet gode rutiner for å trene om morgenen, bør du tenke nøye igjennom hvordan du vil trene med høyere intensitet om morgenen. Trene progressivt for å gjøre treningen mer motiverende, der du øker intensiteten gradvis utover i treningsøkta.

Relaterte artikler:

Trene før frokost for økt fettforbrenning

Trening om morgenen

Om forfatteren

Legg inn kommentar