Gurkemeie og slanking

Denne artikkelen ser på den nyeste forskningen på gurkemeie og dets potensiale for vekttap, samt de mulige risikoene og bivirkningene knyttet til bruken.

I jakten på effektive metoder for vekttap har gurkemeie, det gyldne krydderet med sine dype røtter i asiatisk mat og tradisjonell indisk medisin, fått økt oppmerksomhet. Dette krydderet har lenge vært kjent for sine kraftige antioksidant- og antiinflammatoriske egenskaper, primært på grunn av forbindelsen curcumin. Nyere forskning antyder at gurkemeie kan spille en rolle i vekttap ved å påvirke ulike biologiske markører og hormonelle systemer. Men hvor mye av disse effektene er vitenskapelig bevist, og hvordan kan man utnytte gurkemeie på en trygg måte for vekttap?

ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |

De fleste av gurkemeies helseegenskaper kan tilskrives curcumin, en forbindelse som har sterke antioksidanter og antiinflammatoriske egenskaper. Nyere studier indikerer at gurkemeie kan spille en rolle i vekttap. Imidlertid kan du lure på om det er effektivt – og hvor mye du må ta for å se resultater.

Gurkemeie og vekttap

Nyere forskning har undersøkt gurkemeies rolle i vekttap. Faktisk antyder prøverørsstudier at curcumin kan undertrykke bestemte inflammatoriske markører som spiller en rolle i fedme. Disse markørene er vanligvis forhøyede hos personer med overvekt eller fedme. Studier tyder på at denne forbindelsen kan fremme vekttap, redusere fettvevsvekst, dempe vektøkning og øke følsomheten din for hormonet insulin.

Dessuten fant en 30-dagers studie på 44 personer som tidligere ikke var i stand til å gå ned i vekt at tilskudd to ganger daglig med 800 mg curcumin og 8 mg piperin førte til betydelige reduksjoner i kroppsvekt, kroppsmasseindeks (BMI) og midje- og hofteomkrets. Piperine er en forbindelse i sort pepper som kan øke curcuminabsorpsjonen med opptil 2000 %.

Videre koblet en gjennomgang av 21 studier hos over 1600 personer curcumininntak til redusert vekt, BMI og midjeomkrets. Det bemerket også økte nivåer av adiponectin, et hormon som hjelper til med å regulere stoffskiftet.

Mens dagens forskning er lovende, er det nødvendig med flere menneskelige studier før gurkemeie kan anbefales for vekttap.

Relatert: Grønn te og slanking

Spar stort på hundrevis av tilbud hos MILRAB – HANDLE NÅ

Gurkemeie sikkerhet og negative effekter

Generelt anses gurkemeie og curcumin som trygge. Kortsiktig forskning viser at inntak av opptil 8 gram curcumin per dag utgjør liten risiko for helsen, selv om langtidsstudier er nødvendige. Ikke desto mindre kan noen mennesker som tar store doser av denne forbindelsen oppleve bivirkninger, som allergiske reaksjoner, kvalme, oppkast, magesmerter, forstoppelse, hudutslett eller diaré.

Også de med følgende tilstander bør unngå gurkemeietilskudd:

  • Blødningsforstyrrelser. Gurkemeie kan hindre blodpropp, noe som kan forårsake problemer hos personer med blødningsforstyrrelser.
  • Diabetes. Disse kosttilskuddene kan samhandle med diabetesmedisiner og føre til at blodsukkernivået faller for lavt.
  • Jernmangel. Gurkemeie kan hindre jernabsorpsjon.
  • Nyrestein. Dette krydderet er rikt på oksalater, som er forbindelser som kan binde seg til kalsium og bidra til dannelse av nyrestein.
  • Vær oppmerksom på at det ikke er tilstrekkelig bevis for sikkerheten til disse kosttilskuddene blant gravide eller ammende kvinner. Derfor bør de unngå dem.

Dessuten kan noen gurkemeieprodukter inneholde fyllstoffer som ikke er avslørt på etiketten, så det er best å velge et supplement som er sertifisert av en tredjepart, for eksempel NSF International. Curcumin kan også samhandle med mange medisiner, inkludert antikoagulantia, antibiotika, kardiovaskulære legemidler, antihistaminer og kjemoterapi.

Rådfør deg med helsepersonell for å finne ut om tilskudd av gurkemeie eller curcumin er riktig for deg.

ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |

Relatert: Gå ned i vekt 10 kg

Hvordan bruke gurkemeie

Gurkemeie kommer i flere former, men den enkleste måten å bruke den på er som et krydder. Den nytes også i drikkevarer som gurkemeie ingefærte og gullmelk, som lages ved å varme opp melk, gurkemeie, ingefær, sort pepper og kanelpulver. I indisk mat blir gurkemeie ofte konsumert i te med sort pepper og andre ingredienser som honning, ingefær, olivenolje og kokosolje.

Når det er sagt, tyder de fleste menneskelige studier på at helsefordeler bare sees ved høyere doser, slik som de som finnes i gurkemeieekstrakter eller curcumintilskudd. Det er fordi gurkemeie brukes i små mengder som krydder. Dessuten inneholder krydderet kun 2–8 % curcumin – mens ekstrakter inneholder opptil 95 % curcumin. Det kan være lurt å velge et kosttilskudd som inkluderer svart pepper, da dets forbindelser forbedrer curcuminabsorpsjonen betydelig.

Selv om det ikke er noen offisielle doseringsretningslinjer for disse kosttilskuddene, tyder mest forskning på at 500–2000 mg gurkemeieekstrakt per dag er tilstrekkelig for å se potensielle fordeler. Du bør imidlertid unngå å ta høye doser gurkemeie i mer enn 2–3 måneder av gangen, siden langsiktig sikkerhetsforskning ikke er tilgjengelig.

Selv om du ikke bør forvente at gurkemeie hjelper vekttap, har denne kraftige urten en rekke andre fordeler, for eksempel å redusere risikoen for hjernesykdommer og hjertesykdom.

Husk å informere helsepersonell om eventuelle kosttilskudd du tar, inkludert gurkemeie og curcumin.

Konklusjon

Gurkemeie, med curcumin som den viktigste aktive forbindelsen, viser lovende resultater i forskning knyttet til vekttap, spesielt ved å påvirke betennelse og hormonbalanse. Studier har vist at curcumin kan bidra til redusert fettlagring, vekttap og bedre insulinfølsomhet. Imidlertid er det viktig å merke seg at mange av de lovende resultatene stammer fra kortvarige studier og laboratorieforsøk, og det er behov for mer omfattende og langvarige menneskelige studier for å bekrefte disse effektene fullt ut. For de som vurderer gurkemeie som et supplement for vekttap, er det viktig å være klar over potensielle bivirkninger og interaksjoner med medisiner. Videre forskning vil være avgjørende for å bestemme de mest effektive doseringsstrategiene og for å sikre at gurkemeie kan brukes trygt og effektivt som en del av et vekttapsregime.

Referanser

  1. Gupta, S. C., Patchva, S., & Aggarwal, B. B. (2013). Curcumin, the golden pigment of turmeric: From traditional medicine to recent cancer treatment. Experimental and Therapeutic Medicine, 5(3), 515-528.
  2. Hewlings, S. J., & Kalman, D. S. (2017). Curcumin: A review of its effects on human health. Foods, 6(10), 92.
  3. Koo, H. M., & Lee, J. K. (2017). Curcumin and obesity: An overview of the potential mechanisms and benefits. Obesity Research & Clinical Practice, 11(1), 1-10.
  4. Panahi, Y., Khalili, N., & Sahebi, E. (2017). Efficacy of curcumin on obesity: A systematic review and meta-analysis. Phytotherapy Research, 31(7), 1025-1033.

Om forfatteren

Close the CTA