20-50% RABATT!


HELGE

KUPP!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Grøt før trening

Lurer du på hva slags mat du skal spise før du trener? Her er noen ideer til hva du kan spise for å sikre at du har nok energi når du gjennomfører trening.

 
Når kroppen jobber, bruker den karbohydrater og fett fra mat til drivstoff. Karbohydrater er den viktigste energikilden vår, og det er best å holde seg til karbohydratrik mat med lav GI som bruker lenger tid på omsette energi når du trener. Kroppen lagrer karbohydrater i små mengder i leveren og musklene, som glykogen. Det er derfor viktig å sørge for at glykogenlagrene er optimale før trening, da de blir tappet for energi under trening. Karbohydrater i kostholdet ditt vil gi mest energi under trening, hovedsakelig fra stivelsesholdig snacks og mat du spiser før trening. Hva som er viktig når du skal spise før en treningsøkt, er å unngå for fet og fiberrik mat. Selv om grøt kan ha mye fiber, trenger det ikke nødvendigvis overbelaste magen, men være en god kilde til energi når du trener. Å spise mat rikt på karbohydrater og proteiner er alltid best før trener. Før en treningsøkt er det best å spise et større måltid rundt 2 eller 3 timer før trening, og deretter fylle på med en sunn snacks eller 1-2 timer før trening.

Mat som egner seg 2-3 timer før trening

 • En bakt potet med bakte bønner, cottage cheese eller tunfisk
 • Ris med grønnsaker og magert kjøtt; kylling eller fisk er ideelt
 • Fullkornspasta
 • To skiver toast, peanøttsmør eller kanel og en banan
 • Kylling eller kalkunsandwich på fullkornsbrød

Mat som passer 1-2 timer før trening

 • En skive ristet brød med en hvilken som helst oppslag som tar lyst på deg; peanøttsmør, syltetøy, honning med banan
 • Gresk yoghurt med frukt og havre
 • Grøt eller frokostblanding, enda bedre med en skje med peanøttsmør
 • En vegetar- eller kjøttomelett
 • En fruktsmoothie
 • Fullkornsbrød eller grønnsaker

Banan før trening

Bananer er fullpakket med energi og kalium, og ideelt for å tilføre energi før og under trening og tilføre kalium som lett går tapt gjennom svette. Med hurtigvirkende karbohydrater, vil bananer gi en øyeblikkelig energikilde og gi deg energitilskudd, og når det kombineres med mat som en slik grøt og brød som frigjør energi sakte, vil dette være den perfekte kombinasjonen for en lengre trening med høyere intensitet. Bananer kan du spise rett før eller inntil 30 minutter før en treningsøkt, for full utnyttelse av energi.

Fullkornsbrød før trening

Du trenger ikke å være forsker for å skjønne at fullkornsbrød er gode karbohydrater. Fullkorn har en lav GI-indeks, noe som betyr at energien blir sakte frigjort i blodet for å gi en mer pålitelig og langvarig energikilde, noe som kan holde deg i gang lenger. Hvis du spiser et måltid eller med fullkornsbrød, kan det bidra til at du opprettholder enerignivået lenger. Det anbefales å redusere mengden av hvitt brød, baguetter, bagels, og heller kombinere disse brødene med egg, peanøttsmør, kylling eller annen næringsrik mat du har lyst på, slik at du tilfører en rekke viktige næringsstoffer, vitaminer og mineraler som blir brukt når du trener.

Havregrøt før trening

Mat med høyt innhold av fiber er ikke ideelt, men havregrøt er et unntak fra denne regelen. Du bør likevel ikke spise for mye, fordi det kan gi oppblåst mage hvis du spiser for tett på en treningsøkt. Fiberrik mat som havregrøt kan bidra til en jevn frigjøring av energi fra karbohydrater, med hjelp av høyt vitamin B-innhold. Kombinert med næringsrik mat som mandler, bananer, peanøttsmør, er havregrøt en flott måte å enten starte dagen på eller som et mellommåltid.

Relaterte artikler:

Mat før trening

Mat før trening om morgenen

Om forfatteren

Legg inn kommentar


INNSPURT!

Av Spurt

HELGE

KUPP!

20-50% RABATT!

HELGE

KUPP!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE