Gravid uke 38

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Uke 38 av svangerskapet blir ofte omtalt som tidlig termin, og babyen er ferdig utviklet. Lær mer om babyens utvikling i uke 38.

Babyens utvikling etter 38 uker

Ved 38 uker er en baby over 34,6 centimeter fra toppen av hodet til bunnen av baken, og babyens høyde er nesten 49,3 centimeter fra toppen av hodet til hælen. Denne uken veier babyen cirka 3186 gram.

Fødselsvekt og lengde

Det er viktig å merke seg at tallene ovenfor er generelle retningslinjer basert på gjennomsnitt. Babyen din kan være litt større eller mindre enn disse målingene ved fødselen. Faktisk kan en sunn lengde (høyde) variere fra 45 centimeter til nesten 55 centimeter, mens fødselsvekten kan være fra 2500 gram til 4500 gram.

Øyne

Babyens øyenfarge kan være mørk blågrå akkurat nå (og ved fødselen), men det betyr ikke at den vil forbli slik. Babyens endelige øyenfarge vil avhenge av hvor mye av et protein som kalles melanin babyen din produserer. Men det kan ta opptil et år for iris, eller den delen av øyet som har farge, å nå sin endelige farge på brun, blå, grønn, hassel eller et sted i mellom.

Tidlig termin

En graviditet regnes som full etter 39 uker. Fra 37 uker til 38 uker og 6 dager regnes babyer som «tidlig termin.» Mens en baby er så godt som klar til fødsel etter 38 uker, er det fortsatt en siste utvikling i løpet av den siste uken eller to i livmoren.

Vanlige symptomer denne uken

Kroppen din blir ikke mye større eller mer krevende enn i slutten av svangerskapet, og du opplever sannsynligvis symptomene på akkurat det.

Krevende å gå

Enkel gange kan bli ubehagelig i løpet av tredje trimester. I tillegg til å bære ekstra vekt, tar livmoren din opp nesten hele rommet inne i magen, og babyens hode legger press mellom beina.

Klumsethet

Du er sannsynligvis ikke så grasiøs som for noen måneder siden. Ikke bare har du en stor mage og ekstra vekt som skaper ubalanse i tyngdepunktet ditt, men som forberedelse til fødsel løsner leddbånd og ledd. Disse endringene kan gjøre at du føler deg litt ustabil på føttene. Som et resultat er sjansene dine for å falle høyere.

Tips for egenomsorg

Hvis du føler deg ekstra klønete eller har vanskeligheter med å bevege deg, ta det som et tegn på at du bør hvile deg. Mens du hviler, bør du vurdere å repetere det grunnleggende du lærte i svangerskapskurset, inkludert tegn på fødsel.

Opprettholde balansen

Du må kanskje jobbe hardere enn vanlig for å holde balansen de siste ukene. Her er noen tips:

 • Bruk behagelige, flate sko.
 • Ta deg god tid og gå saktere.
 • Vær forsiktig når du strekker deg etter ting.
 • Vær oppmerksom på omgivelsene dine.
 • Unngå klatring og situasjoner som kan føre til at du mister balansen.
 • Bruk et graviditetsstøttebelte.
 • Delta i trygg trening som graviditetsyoga.
 • Spis små måltider hele dagen og drikk rikelig med væske for å forhindre svimmelhet.

Tegn på fødsel

Du nærmer deg babyens bursdag nå, så du bør være oppmerksom på tegn på fødsel. Du vet kanskje med en gang at det er på gang, men for noen gravide mødre kan det være vanskelig å vite. Her er noen av tegnene du bør merke deg:

 • Tap av slimplugg: Et klart eller blodstripet slimutslipp
 • Babyen faller ned i bekkenet
 • Mister vannet: En klar lekkasje, strøm av vann fra skjeden din
 • Ubehag: Smerter eller kramper i magen eller korsryggen
 • Sammentrekninger: En stramming av livmormuskler som er regelmessig og øker i intensitet

Du vil kanskje ikke merke alle disse tegnene, og noen kan dukke opp før fødselen har startet. For eksempel kan slimpluggen falle ut og babyen din «falle» noen uker før du går i fødsel. Sammentrekninger kan starte uten at vannet ditt går, eller vannet ditt kan gå uten noen sammentrekninger i sikte.

Det er lett å vite at det er riser når vannet ditt går og sammentrekninger begynner. Men hvis du bare har litt kramper, er det kanskje ikke så opplagt. Så ring legen din eller reis til sykehuset hvis du tror du er i fødsel, har mye vondt, har blødninger fra skjeden, eller babyen din ikke ser ut til å bevege seg så mye.

Relaterte artikler:

Trening for gravide

Gravid uke 37 modningstegn

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren