Gravid uke 17

Svimmelhet under svangerskapet starter ofte rundt uke 17 i andre trimester. Skyld på hormoner, din voksende livmor og et raskt ekspanderende sirkulasjonssystem.

I mellomtiden lærer den lille å suge og svelge, og begynner også å utvikle fingeravtrykk.

17 uker gravid er hvor mange måneder?

Hvis du er 17 uker gravid, er du i måned 4 av svangerskapet. Bare 5 måneder igjen!

Hvor stor er babyen på 17 uker?

Den lille veier omtrent 5 gram eller mer og er på størrelse med håndflaten din, eller rundt 5 centimeter lang. Kroppsfett begynner å danne seg og vil fortsette å akkumuleres gjennom slutten av svangerskapet – bli med i klubben, baby!

Babyen øver på å suge og svelge

Siden øvelse gjør mester, skjerper babyen dine suge- og svelgekunnskapene som forberedelse til den første og andre … og tredje sug på brystet eller flasken. Faktisk blir de fleste overlevelsesrefleksene babyen din vil ha ved fødselen perfeksjonert i livmoren akkurat nå.

Fingeravtrykk dannes

Her er noen bevis på at babyen din virkelig er enestående; I løpet av den neste uken eller så vil putene på babyens fingertupp og tær prydes av helt individuelle virvler og bretter, også kjent som fingeravtrykk.

Babyens hjerteslag er mer vanlig

Babyens hjerte er nå regulert av hjernen, så ingen flere tilfeldige slag, og gir ut 140 til 150 slag i minuttet – omtrent dobbelt så fort som ditt.

Din voksende appetitt

Husker du da du var så kvalm at du knapt kunne mage ingefærøl og en knekkebrød? Heldigvis er dagene og nettene dine rundt toalettet sannsynligvis over. Og heldigvis er det i disse dager mer sannsynlig at du ikke får nok å spise.

For de fleste kvinner gir andre trimester ikke bare lettelse fra morgenkvalme, men også en solid appetitt. Ikke bli overrasket hvis du plutselig føler deg sulten nok til å spise et stort stykke biff.

Hva ligger bak din appetittøkning? Enkelt – du tar signaler fra babyen din, som blir større og mer sulten. Usikker på hvor mye vekt du bør gå opp under graviditeten? Snakk med legen din, som kan hjelpe deg med å opprettholde en sunn vektøkning. Legen din eller jordmoren kan også hjelpe deg med å få vektøkning hvis du ikke gikk opp eller gikk ned i vekt i første trimester.

Snorking

Ett uforklarlig graviditetssymptom? Snorking! Det er riktig, selv nesen din påvirkes av graviditetshormoner. Prøv å sette en luftfukter på soverommet ditt, eller sov på et par puter for å holde hodet litt forhøyet. Og hvis partneren din klager? Forvis kjæresten din til sofaen for natten – det er viktigere at du får en god natts søvn.

Relaterte artikler:

Gravid uke 7

Hvordan trene når man er gravid

Om forfatteren