ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |Gravid og nedstemt

Hvis du er gravid, er sjansen stor for at du har hørt om fødselsdepresjon. Men visste du at mange kvinner også opplever depresjon under graviditet?

Gravid og nedstemt

Graviditet kan være en tid med glede, men også stress. Forskning antyder at omtrent 7% av gravide opplever depresjon under graviditet. Depresjon, en lidelse som forårsaker en vedvarende følelse av tristhet og tap av interesse, er den vanligste sinnslidelsen i befolkningen generelt. Tilstanden forekommer dobbelt så ofte hos kvinner som hos menn.

Hvorfor blir depresjon under graviditet ofte ikke anerkjent?

Noen symptomer på depresjon, inkludert endringer i søvn, energinivå, matlyst og libido, ikke ulikt symptomer på graviditet. Som et resultat kan du eller helsepersonell tilskrive disse symptomene til graviditeten, i stedet for depresjon. Kvinner kan også være motvillige til å snakke med helsepersonell om endringer i humør under graviditet, på grunn av stigmatisering forbundet med depresjon. Det er også en tendens til å fokusere mer på kvinners fysiske helse under graviditet, heller enn mental helse.

Hva er risikofaktorene for depresjon under graviditet?

Noen risikofaktorer for depresjon under graviditet inkluderer:

 • Angst
 • Stress
 • Tidligere depresjon
 • Dårlig sosial støtte
 • Utilsiktet graviditet
 • Partnervold

Hva er symptomer på depresjon under graviditet?

Symptomene på depresjon under graviditet er de samme som de som oppstår med depresjon i den generelle befolkningen. Imidlertid er det ofte flere ting som kan indikere depresjon under graviditet:

 • Overdreven angst for babyen din
 • Lav selvtillit, for eksempel følelser av utilstrekkelighet rundt foreldreskap
 • Manglende evne til å oppleve glede fra aktiviteter som vanligvis synes det er hyggelig
 • Dårlig respons på beroligelse
 • Dårlig overholdelse av fødselsomsorg
 • Røyking, drikke alkohol eller bruk av illegale rusmidler
 • Dårlig vektøkning på grunn av nedsatt eller utilstrekkelig kosthold
 • Tanker om selvmord

Noe forskning antyder at depressive episoder forekommer hyppigere i løpet av første og tredje trimester.

Hvorfor er behandling mot depresjon under graviditet viktig?

Hvis du har ubehandlet depresjon, vil du kanskje ikke søke optimal fødselspleie, spise den sunne maten babyen trenger eller ha energi til å ta vare på deg selv. Du har også økt risiko for fødselsdepresjon og har problemer med å binde deg til babyen din. Avhengig av alvorlighetsgraden av depresjonen din, kan behandlingsalternativer omfatte psykoterapi eller antidepressiva i tillegg til psykoterapi.

Hva er anbefalingene for screening for depresjon under graviditet?

Det er anbefalt at helsepersonell screener for depresjon og angst ved å bruke et standardisert verktøy minst en gang under graviditet. Under screening vil helsepersonellet sannsynligvis stille spørsmål fra et standardisert spørreskjema, som består av spørsmål om humør og angst. Svarene dine får en score, og den totale poengsummen din kan brukes til å identifisere om du har depresjon. Alternativt kan helsepersonellet spørre deg om du i løpet av den siste måneden har vært plaget av å føle deg nedstemt, deprimert eller ha liten interesse av å gjøre ting.

Det er begrenset bevis for at screening for å identifisere og behandle depresjon under graviditet forbedrer resultatene. Dette kan skyldes variasjoner i tilgang på ressurser og passende behandling når depresjonen er blitt diagnostisert. Imidlertid kan screening for depresjon under graviditet gi litt selvbevissthet om risikoen for depresjon og angst. Hvis du tror du kan ha depresjon under graviditet, ikke vent på en screening. Snakk med helsepersonellet om hvordan du føler deg og jobbe med ham eller henne for å finne ut hva du skal gjøre.

Relaterte artikler:

Kjerringråd for å finne ut om man er gravid

Vektoppgang gravid tabell

Om forfatteren

Legg inn kommentar