Gratis treningsprogram

Gratis treningsprogram for nybegynnere. Her får du et 8 ukers gratis treningsprogram for nybegynnere, som er enkelt og fleksibelt å tilpasse etter behov.

Å opprettholde en sunn og aktiv livsstil er viktig for både fysisk og mental helse. Men det er ikke alltid nødvendig å bruke store summer på dyre treningsstudioer eller personlige trenere for å nå dine helsemål. I denne artikkelen skal vi utforske mulighetene for å få tilgang til gratis treningsprogrammer som kan hjelpe deg med å komme i form uten å tømme lommeboken.

Hvorfor velge gratis treningsprogrammer?

Før vi dykker dypere inn i gratis treningsprogrammer, la oss først forstå hvorfor de kan være et godt valg. For det første er det økonomisk fornuftig. Å betale for medlemskap på et treningsstudio kan være kostbart på lang sikt. I tillegg kan personlige trenere også være en betydelig utgift. Med gratis treningsprogrammer kan du unngå disse kostnadene og likevel oppnå gode resultater.

For det andre gir gratis treningsprogrammer deg fleksibilitet og uavhengighet. Du kan trene når og hvor det passer deg best, uten å måtte følge strenge timeplaner eller reise til et treningsstudio. Dette gjør det enklere å integrere trening i en travel hverdag.

Gratis treningsprogrammer for ulike mål

Det er mange gratis treningsprogrammer tilgjengelige på nettet som er designet for å hjelpe deg med å nå ulike helse- og treningsmål. Her er noen populære alternativer:

1. Styrketrening:

Hvis målet ditt er å bygge muskler og øke styrken din, finnes det en rekke gratis styrketreningsprogrammer tilgjengelige. Disse programmene inneholder vanligvis øvelser som bruker vekter eller kroppsvekt, og de er designet for å utfordre og bygge musklene gradvis.

2. Kondisjonstrening:

Hvis du ønsker å forbedre utholdenheten din og øke hjertefrekvensen, kan du velge gratis kondisjonstrening. Dette kan inkludere løping, sykling, svømming eller andre former for kardiovaskulær trening. Det finnes også mange apper og nettsider som tilbyr treningsprogrammer for nybegynnere til avanserte utøvere.

3. Yoga og pilates:

For de som søker økt fleksibilitet, kroppsbevissthet og avslapning, er gratis yoga- og pilatesprogrammer ideelle. Disse øvelsene fokuserer på å styrke kroppen din samtidig som de gir mental ro.

4. Hjemmetrening uten utstyr:

Hvis du ikke har tilgang til treningsutstyr eller foretrekker å trene hjemme, er det en rekke gratis treningsprogrammer som krever minimalt med utstyr eller ingen utstyr i det hele tatt. Dette gjør det enkelt å komme i gang uten å måtte investere i dyrt utstyr.

Hvordan finne gratis treningsprogrammer?

Nå som vi har sett på ulike typer gratis treningsprogrammer, la oss se på hvordan du kan finne dem. Her er noen nyttige tips:

1. Søk på nettet:

Internett er en skattekiste med gratis treningsprogrammer. Bruk søkemotorer som Google til å finne programmer som passer dine behov. Du kan også søke på nettsteder som tilbyr treningsøkter og veiledning, som YouTube eller fitnessblogger.

2. Bruk treningsapper:

Det finnes mange treningsapper tilgjengelige for smarttelefoner som tilbyr gratis treningsprogrammer. Noen populære alternativer inkluderer Nike Training Club, MyFitnessPal, og Fitbod.

3. Sosiale medier:

Sosiale medier plattformer som Instagram og Facebook har mange treningsprofiler og grupper som deler gratis treningsprogrammer og treningsråd. Følg noen av disse kontoene for daglig inspirasjon og veiledning.

4. Biblioteket:

Noen ganger kan du finne treningsbøker eller DVDer på ditt lokale bibliotek som gir deg tilgang til gratis treningsprogrammer.

Slik lykkes du med gratis treningsprogrammer

Når du har funnet et gratis treningsprogram som passer dine behov, er det viktig å sette realistiske mål og være konsistent med treningen din. Her er noen tips for å lykkes:

1. Sett mål:

Definer klare og oppnåelige mål for treningen din. Dette vil hjelpe deg med å holde deg motivert og fokusert.

2. Lag en plan:

Planlegg treningene dine på forhånd og hold deg til en fast tidsplan. Dette gjør det lettere å integrere trening i hverdagen din.

3. Vær konsistent:

Konsistens er nøkkelen til suksess når det gjelder trening. Prøv å trene regelmessig, selv om det bare er noen få ganger i uken.

4. Vurder kostholdet ditt:

Husk at trening alene ikke er nok. Et balansert kosthold er også viktig for å oppnå helse- og treningsmål.

5. Lytt til kroppen din:

Ikke press deg selv for hardt, og vær oppmerksom på kroppens signaler. Det er viktig å unngå skader.

Beskrivelse av måter å trene løping

Rask gange

Raske gange vil si at du går med en høyere frekvens, for at du skal øke pulsen mens du trener.

Oppvarming

Oppvarming kan være jogging med svært lav intensitet med en varighet på 10-15 minutter. Oppvarming er viktig for å gjøre muskulaturen mer smidig, for at den bedre skal tåle belastningen det er å løpe.

Rolig løping

Rolig løping vil si trening med lav intensitet. Dersom du ikke trener med pulsklokke, kan du gjennomføre treningen i et tempo der du kan snakke vanlig mens du trener.

Stigningsløp

Stigningsløp kan være akselerasjoner på omtrent 100 meter, der du starter opp med rolig jogg og bygger opp farten gradvis til cirka 90 prosent av maks hastighet. Deretter reduserer du farten gradvis før du stopper.

Progressiv trening

Progressiv trening er når du gradvis øker intensiteten når du trener, eksempelvis når du øker intensiteten gradvis fra lav, moderat til hard intensitet. Progressiv trening kan gjøres i faser du deler inn treningen i perioder der du løper med vekslende intensitet, eksempelvis tredelt progressiv trening med lav, moderat og hard intensitet. Progressiv trening kan du gjennomføre innenfor de aller fleste treningsformer, og er mest vanlig innenfor utholdenhetsidretter.

Intervalltrening

Intervalltrening kan være løping med moderat til hard intensitet, og kan bli løpt i kortere eller lenger perioder over tid eller distanse. Intervalltrening bør bli gjennomført progressivt, ved at du øker intensitet gradvis gjennom hvert intervall, og fra ett intervall til det neste.

Bakkeintervaller

Ta utgangspunkt i bakker som har 5-7 graders helning. Trene bakkeintervaller med lengder som veksler mellom alt fra 30-300 meter, eller noe lenger.  Ha en progressiv økning i tempoet opp bakken du løper, og jogge eller gå ned igjen som pause.

8 ukers treningsprogram for nybegynnere

Treningsprogrammet passer for løpere som har lite trening i kroppen fra før av. Antall treningsøkter per uke er 2-3, og har en progresjon fra uke til uke med tanke på treningsmengde. Treningen skal i all hovedsak være med lav intensitet. Intensiteten vil naturlig være noe høyere når du trener i motbakker. Treningsøktene er lagt til mandager, torsdager og lørdager, for at du skal få tilstrekkelig med restitusjon mellom hver treningsøkt. Treningsøktene kan gjerne legges på andre dager.

Uke 1

Mandag

20 minutter rask gange og rolig løp. Veksle mellom å gå og løpe hvert 5. minutt. Gjennomfør treningsøkta på et mykere underlag, i et lett kupert terreng.

Torsdag

20 minutter rask gange og rolig løp. Variere mellom å gå og løpe hvert 5. minutt. Gjennomføres på grusvei i lett kupert terreng.

Uke 2

Mandag

20 minutter rask gange og rolig løp. Veksle mellom å gå og løpe hvert 5. minutt. Gjennomfør treningsøkta på et mykere underlag, i et lett kupert terreng.

Torsdag

15 minutters oppvarming der du veksler mellom å gå og løpe. Gjennomfør 5×100 meter intervall, der du har en gradvis økning i tempoet gjennom hele distansen. Avslutt med 5 minutter der du går og løper rolig.

Uke 3

Mandag

20 minutter rask gange og rolig løp. Løp i 6 minutter og gå i 4 minutter. Gjennomføres på grusvei, i lett kupert terreng. Kan gjennomføres på løpebane.

Torsdag

20 minutter rask gange og rolig løp. Løp i 6 minutter og gå i 4 minutter. Gjennomføres på grusvei, i lett kupert terreng. Avslutt med 2×200 meter stigningsløp der du øker tempoet gradvis hele distansen.

Uke 4

Mandag

20 minutter rask gange og rolig løp. Løp i 7 minutter og gå i 3 minutter. Legg inn 5×100 meter stigningsløp når du løper. Økta kan gjennomføres på asfalt eller grusvei, i lett og lite kupert terreng.

Torsdag

20 minutter rask gang og rolig løp. Løp i 7 minutter og gå i 3 minutter. Treningsøkta gjennomføres på asfalt eller grusvei i lett kupert terreng.

Uke 5

Mandag

20 minutter rask gang og rolig løp, der du løper i 6 minutter og går i 4 minutter. Treningsøkta gjennomføres i lett og lite kupert terreng.

Onsdag

20 minutter rask gang og rolig løp. Løping i 6 minutter, og rask gange i 4 minutter. Legg inn 5 minutter tempotrening. Prøv å holde jevn fart i et høyere tempo. Gjennomføres på grusvei eller bane i flatt og lite kupert terreng.

Lørdag

20 minutter rask gang og rolig løp, der du løper i 6 minutt og går i 4 minutt. Treningsøkta gjennomføres i lett og lite kupert terreng.

Uke 6

Mandag

Start økta med 15 minutters gange og rolig løp. Gjennomføres i lett terreng. Deretter gjennomføres 5×100 meter bakkeintervaller. Rolig jogg ned etter hvert drag. Jogg ned i 5 minutter avslutningsvis.

Torsdag

20 minutter rask gange rolig løp. Løp i 7 minutter og gå i 3 minutter. Gjennomføres i lett og lite kupert terreng.

Uke 7

Mandag

25 minutter rolig løp. Hold en fart som gjør at greier å løpe hele treningsøkta. Gjennomføres i lett og lite kupert terreng.

Torsdag

20 minutter rolig løp. Legg inn 5×200 meter stigningsløp. Gjennomføres i lett og lite kupert terreng.

Uke 8

Mandag

20 minutter rolig løp. Løp i 8 minutter, gå i 2 minutter. Gjennomføres i lett og lite kupert terreng eller bane.

Onsdag

20 minutter progressiv løping. Start de første 10 minuttene rolig, som oppvarming. Deretter øker du tempoet noe de neste 5 minuttene, og avslutter de siste 5 minuttene i et noe hardere tempo. Gjennomføres i lett og lite kupert terreng.

Lørdag

25 minutter rolig løp. Gjennomføres i lett og lite kupert terreng.

Evaluering av treningsperiode

Gjennomføre en evaluering av treningsperioden i etterkant. Var det treningsøkter som var for harde, og som kunne blitt gjennomført med lavere intensitet? Har du hatt mer overskudd til trening etter endt treningsuke? Har du hatt en progresjon i formutviklingen i løpet av disse ukene, eller ikke?

Hovedpoenget med dette treningsprogrammet er at treningen ikke skal være for hard, både med tanke på motivasjonen for å opprettholde treningen, unngå skader og ha en jevn formutvikling.

Konklusjon

Å velge gratis treningsprogrammer er en flott måte å komme i form på uten å bruke mye penger. Med tilgang til et bredt utvalg av treningsprogrammer på nettet, kan du enkelt finne et som passer dine behov og mål. Husk å sette realistiske mål, være konsistent og lytte til kroppen din for å oppnå suksess med din gratis treningsreise. Med riktig motivasjon og innsats kan du oppnå dine helse- og treningsmål uten å tømme lommeboken. Så hvorfor vente? Begynn din gratis treningsreise i dag!

Referanser

Om forfatteren

Legg inn kommentar