Gode kilder til karbohydrater

Karbohydrater er en viktig komponent i kostholdet, og mange matvarer med høyt karbohydrater gir gode, helsemessige fordeler.

Det har vært mye negativitet rundt karbohydrater de siste tiårene. Imidlertid er karbohydrater et av de viktigste næringsstoffene som kroppen trenger, sammen med protein og fett. Karbohydrater er viktige ikke bare for å overleve og fungere ordentlig, men også for å trives. Raffinerte karbohydrater som er bearbeidet og generelt gir liten eller ingen næringsverdi, mens uforedlede og hele matkilder til karbohydrat vanligvis er næringsrike, og kan være veldig sunne.

I denne artikkelen får du en oversikt over matvarer med høyt karbohydratinnhold.

Grønnsaker med høyt karbohydratinnhold

Å tilsette disse sunne grønnsakene til et måltid, vil det øke karbohydratinnholdet:

Søtpoteter

Søtpoteter er en deilig favoritt å inkludere i en rekke måltider. En middels, bakt søtpotet med skinn har 23,61 gram karbohydrater. Søtpoteter er en utmerket kilde til kalium og vitamin A og C.

Rødbeter

Rødbeter er en søt, lilla rotgrønnsak som folk kan spise enten rå eller kokte. Én kopp rå rødbeter har 13 gram karbohydrater. Rødbeter er rike på kalium, kalsium, folat og vitamin A. De gir også mennesker naturlig uorganiske nitrater som kan være til nytte for hjertehelsen.

Mais

Uforedlede karbohydrater er generelt sunne. Mais er en populær grønnsak som folk kan glede seg over året rundt som et tillegg til retter og salater. 100 gram mais inneholder 25 gram karbohydrater og 3,36 gram protein. Det gir også en god mengde C-vitamin. I følge en studie fra 2007 er mais gunstig for blodsukkernivået og høyt blodtrykk.

Korn med høyt karbohydratinnhold

Korn er en god kilde til karbohydrater. Fullkornsorter gir proteiner og fiber og gir mange helsemessige fordeler. Korn er allsidig og kan utgjøre hoveddelen av mange måltider. I stedet for å spise hvit ris og hvitt brød, kan folk innlemme følgende sunne karbohydrater i kostholdet:

Quinoa

Quinoa er et næringsrik korn. Det smaker likt andre korntyper, og folk kan tilberede og spise det på samme måte. En kopp quinoa inneholder 39,41 gram karbohydrater, 8,14 gram protein og bare 1,61 gram sukker. Quinoa er også rik på mineraler, inkludert magnesium, kalium og fosfor. Siden quinoa inneholder både fiber og protein, kan det hjelpe folk å gå ned i vekt.

Brun ris

Brun ris er et vanlig tilbehør til en rekke retter, og et sunt alternativ til hvit ris. Én kopp kokt brun ris har 36 gram karbohydrater. Dette kornet er også rikt på antioksidanter.

Havre

Havre er en av de mest sunne og allsidige fullkornene. Ulike varianter er tilgjengelige, inkludert valset og lettkokt havre. En kopp valset havre vil gi 27 gram karbohydrater, i tillegg til 5 gram protein og 4 gram fiber. Forskning har vist at havre kan være til fordel for menneskers hjerte- og karsykdommer.

Frukt med høyt karbohydratinnhold

Frukt er en utmerket kilde til sunne karbohydrater, spesielt de nedenfor:

Bananer

Bananer er allment tilgjengelige, og passer bra som en del av et mellommåltid. En middels stor banan har 26,95 gram karbohydrater. Som søte poteter er de også rike på kalium og vitamin A og C. Som et resultat av kaliuminnholdet er bananer bra for hjertehelsen og senker blodtrykket.

Epler

Epler er knasende frukt som det er mulig å kjøpe året rundt i dagligvarebutikker. De kommer i mange varianter. Ett middels stort eple inneholder 25,13 gram karbohydrater. Det gir også vitamin A og C, kalium og fiber. I følge en studie som involverte eldre kvinner, kan epler redusere risikoen for sykdomsrelatert dødelighet, inkludert kreftdødelighet.

Mango

Mango er en god kilde til sunne karbohydrater og inneholder også vitaminer, kalium og fiber. Mango er en søt tropisk frukt. Én kopp hakket mango har 24,72 gram karbohydrater. Mango er også rik på vitamin A og C, kalium og fiber. Prøv å tilsette mangobiter til frokostblandinger eller smoothies. Mango spises også godt alene som mellommåltid.

Tørket frukt med høyt karbohydratinnhold

En rekke sunne, tørkede frukter kan hjelpe folk med å nå sine daglige karbohydratbehov. Folk kan prøve å spise følgende tørkede frukter alene som snacks eller legge dem til i en turmiks eller måltid:

Dadler

Det er mange varianter av dadler, og de er søte nok til å brukes som en søt snacks eller dessert.

Rosiner

Rosiner er tørkede druer som fungerer som et frittstående mellommåltid eller kan gi smak og tekstur til frokostblandinger, salater, yoghurt eller granola. En kopp rosiner gir i 129,48 gram karbohydrater. De inneholder også mineraler, inkludert kalium, magnesium, fosfor og kalsium. Rosiner er i tillegg regnet som en god kilde til antioksidanter.

Bønner og linser med høye karbohydratinnhold

Bønner og linser inneholder mye karbohydrater, proteiner og fiber. De er et flott tillegg til ethvert kosthold og kan hjelpe folk til å føle seg mette lenger. Prøv følgende med høyt karbohydratinnhold:

Nyrebønner

Nyrebønner tilhører belgfruktsfamilien. De er en av de vanligste bønnene å inkludere i kostholdet. Én kopp nyrebønner har 21 gram karbohydrater. De er også en god kilde til protein og fiber, med henholdsvis 6,99 gram og 8,1 gram per kopp. Disse bønnene inneholder også kalium og jern. Forbruk av hvite eller mørke nyrebønner kan forbedre betennelse i tykktarmen.

Garbanzo bønner (kikerter)

Garbanzo bønner, eller kikerter, er også belgfrukter. De er den viktigste ingrediensen i hummus. En kopp inneholder 19,01 gram karbohydrater, i tillegg til 5 gram protein. Kikerter er rike på fiber og kalsium. Studieresultatene antyder at de kan forbedre hjertehelsen og fordøyelsen.

Linser

Linser er populære, proteinholdige belgfrukter. En kopp kokte linser gir 39,86 gram karbohydrater sammen med 17,86 gram protein og 15,6 gram fiber. Linser inneholder høyt fosfor, kalium, kalsium og folat.

Relaterte artikler:

Hva er langsomme karbohydrater

Hvor kommer karbohydrater fra

Om forfatteren

Legg inn kommentar