Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Gluten i potet

Det enkle svaret er, ja, poteter er glutenfrie, men poteter kan likevel inneholde spor av gluten. Lær mer om hva du må passe på.

Gluten er en type proteiner som finnes i hvete, rug, bygg og andre korn. Poteter er ikke korn, de er en type stivelsesholdig grønnsak. Det er gode nyheter for folk som ikke tåler gluten, fordi de har cøliaki eller glutenintoleranse.

Cøliaki er en tilstand der immunforsvaret ditt feilaktig retter seg mot gluten som en fremmed inntrenger – omtrent som det vil identifisere bakterier og virus som forårsaker infeksjon. Hvis du har cøliaki, starter immunforsvaret ditt et angrep som gir betennelse og skade i tarmen når du spiser mat som inneholder gluten. Dette kan gi ubehagelige symptomer som diaré, oppblåsthet og magesmerter når du spiser gluten.

Hvis du er følsom for gluten, er den gode nyheten at du fremdeles kan ta poteter i kostholdet ditt. Du kan til og med bruke dem som erstatning for noen av de glutenholdige matvarene du ikke kan spise. Du trenger bare å være sikker på at du ikke legger noe til potetene dine som inneholder gluten.

Hva du kan gjøre med poteter

Fordelen med poteter er at det er hundrevis av varianter å velge mellom. Noen av de mest populære inkluderer: søt, hvit, rød, lilla. Og alle av dem er glutenfrie. De er også allsidige nok til at du kan innlemme dem i det glutenfrie kostholdet ditt på mange måter. Du kan også bruke poteter og produkter laget av dem som erstatning for ingredienser du ikke kan spise. Her er noen eksempler:

Potetmel

Når du baker brød, kaker eller kaker, bruk potet- eller søtpotetmel – laget av malt poteter – i stedet for hvetemel.

Potetskorpe

I stedet for å bruke deig til å lage din pizzaskorpe, legg saus, ost og pålegg på toppen av en skorpe laget av potetmos eller tynne skiver med stekte poteter.

Gnocchi

Ikke lag spaghetti eller linguini på pastakveld. Kok gnocchi, som er laget med poteter. Når du lager dem hjemme, bruk et glutenfritt mel som bindemiddel. Forsikre deg om at eventuelle gnocchi du kjøper i butikken også er glutenfri.

Bruk potet ‘brød’ til steking

Rull fisk og kylling i potetflak i stedet for brødsmuler til steking.

Potetlasagne

Lag tynt skiver poteter i stedet for lasagnepastaen i lasagnen din.

Hvordan holde poteter glutenfritt

Vanlige poteter er glutenfrie, men mange vanlige potetoppskrifter og tillegg er det ikke. Her er noen retter med poteter der gluten finnes:

Saus

Ikke topp potetmos med saus. Mel er en hovedingrediens i de fleste typer saus, men du kan finne glutenfrie alternativer i butikken, eller lage din egen.

Stekte og bakte poteter

Bestill bakte poteter uten smør eller olje. Smør i restaurantkjøkken kan lett bli forurenset når redskaper som har blitt brukt i glutenholdig mat blir dyppet i dem. Unngå også pommes frites. De kan tilberedes i samme frityrgryte som glutenholdige matvarer som kylling eller løkringer. Det samme gjelder potetskall.

Potetbrød

Se opp for kjøpt potetbrød. Det kan inneholde hvetemel. Sjekk ernæringsetiketten på butikkkjøpt, eller lag din egen for å være trygg.

Potetgull

Dropp butikkkjøpt potetgull og lag ditt eget, det er enkelt!

Ferdig potetmos

Når du kjøper potetmos, sjekk ingrediensetiketten. Noen merker er ikke glutenfrie.

Gratinerte poteter

Ikke spis gratinerte poteter. Det inneholder vanligvis ingredienser som brødsmuler og mel. Hvis du liker denne oppskriften, kan du se etter en glutenfri versjon på nettet.

Relaterte artikler:

Sesamfrø gluten

Hva gjør gluten med kroppen

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE