Gluten i byggryn

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Gluten er en gruppe proteiner som som finnes i mange fullkorn, inkludert hvete og rug. Men hva med byggryn? Kan de med glutenintoleranse spise byggryn?

Hos noen mennesker forårsaker gluten betennelse i tynntarmen, en tilstand kjent som cøliaki. Personer som har cøliaki, men som fortsatt opplever symptomer etter å ha spist gluten, kan ha ikke-cøliaki glutenfølsomhet.

Hva brukes bygg til?

Bygg er kornblanding og medlem av gressfamilien. Kornet er tilpasningsdyktig til både tørre og våte omgivelser, så bygg blir dyrket over hele verden. Bare en liten prosentandel bygg blir produsert for konsum. Det meste av byggkornet (95 prosent) brukes til dyrefôr og til å lage malt for å produsere øl.

Bygg blir behandlet på flere måter, inkludert:

  • fullkornsbygg har forsiktig fått fjernet det uspiselige, ytre skallet for å unngå næringstap (dette er den minst bearbeidede versjonen av bygg)
  • polert bygg har fått det uspiselige ytre skallet fjernet, og deretter blitt polert (næringstap forekommer oftere med polert bygg enn i fullkornsbygg)
  • byggmel laget av malt, polert bygg eller fullkornsbygg
  • byggflak ligner havregryn laget av polert eller fullkornsbygg
  • byggryn laget av små biter av polert eller fullkornsbygg
  • byggmalt lages ved å bløtlegge og tørke byggkjerner og la dem spire

Hvordan identifisere bygg på matetiketter?

Som hvete og andre korn som inneholder gluten, kan bygg være vanskelig å identifisere. Den har flere aliaser og gjemmer seg ofte i synet. Bygg brukes som fortykningsmiddel og smaksforsterker i mange bearbeidede matvarer.

Bygg kan finnes i:

  • konditorfarge
  • supper
  • stuinger
  • øl
  • bryggergjær
  • frokostblandinger
  • snacks
  • proteinbarer
  • brun rissirup
  • malt milkshakes
  • malt melk
  • malt eddik
  • medisiner

På matetiketter blir bygg ofte referert til:

  • maltet byggmel
  • byggmel
  • byggsmak
  • byggenzymer
  • maltekstrakt
  • maltsmak
  • maltose (maltsukker)
  • malt sirup

Er byggryn glutenfritt?

Bygg inneholder gluten. Den inneholder rundt 5 til 8 prosent gluten, så den bør ikke konsumeres av personer med cøliaki eller glutenallergi.

Relaterte artikler:

Durumhvete gluten

Havremel gluten

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar