Gluten allergi test

Tester for cøliaki som utløser en allergisk reaksjon mot gluten, kan brukes som metode for å teste om du har glutenintoleranse.

Gluten allergi test

For øyeblikket er det ingen metoder for testing for glutenintoleranse. Det er imidlertid tester for cøliaki, en autoimmun lidelse som utløser en betydelig allergisk reaksjon mot gluten. Uten en validert test for ikke-cøliaki glutenfølsomhet, er det mange som undersøker cøliaki-testing. Cøliaki er uvanlig, og berører omtrent 0,7 prosent av befolkningen. En negativ test for cøliaki betyr ikke at du ikke har glutenintoleranse.

Gluten er et protein i hvete, rug og bygg. Det kan også finnes i noen medisiner, leppestifter og tannkrem. Hos mennesker med cøliaki, får spising av gluten immunforsvaret til å produsere antistoffer som angriper slimhinnen i tynntarmen. Ikke bare kan dette forårsake skade på fordøyelsessystemet, men det kan også forhindre at kroppen får i seg viktige næringsstoffer.

Blodprøve

Du kan få en enkel blodprøve for å screene for cøliaki, men du må være på en diett som inkluderer gluten for at den skal være nøyaktig. Blodprøvene avdekker verdier av visse antistoffer som er høyere enn normalt for personer med cøliaki.

Biopsi

En biopsi av vev fra tynntarmen er den mest nøyaktige måten å diagnostisere cøliaki. I diagnoseprosessen vil legen din mest sannsynlig starte med en blodprøve, for eksempel tTG-IgA. Hvis en av disse testene indikerer muligheten for cøliaki, kan legen din utføre en endoskopi for å se tynntarmen og ta en biopsi for analyse før du gjør endringer i kostholdet.

tTG-IgA-test

En av de første skjermbildene for cøliaki er en IgA-antistofftest. Denne testens følsomhet er:

 • positiv hos omtrent 98 prosent for personer som har cøliaki og spiser et glutenholdig kosthold
 • negativ for rundt 95 prosent for personer som ikke har cøliaki

For barn rundt 2 år og yngre vil testen vanligvis inkludere IgA og IgG antistoffer. Det er en mindre sjanse for falske positive resultater for personer som ikke har cøliaki, men har en assosiert immunforstyrrelse, for eksempel revmatoid artritt eller diabetes type 1.

EMA-test

IgA Endomysial antistoff (EMA) -testen er vanligvis forbeholdt personer som er vanskelige å diagnostisere for cøliaki. Den er ikke så følsom som tTG-IgA-testen og er dyrere.

Total serum-IgA-test

Denne testen sjekker for IgA-mangel, noe som kan forårsake et falskt negativt tTG-IgA- eller EMA-resultat. Hvis testen indikerer at du har en IgA-mangel, kan legen din bestille en DGP- eller tTG-IgG-test.

Deamidert gliadinpeptid (DGP) test

Hvis du har en IgA-mangel eller tester negativt for tTG- eller EMA-antistoffer, kan denne testen for cøliaki brukes. Selv om det er uvanlig, hvis testene dine er negative, men symptomene på glutenintoleranse ikke avtar, kan du snakke med legen din om andre testalternativer eller alternative diagnoser.

Genetisk testing

I diagnoseprosessen kan legen din anbefale genetisk testing for humane leukocyttantigener (HLA-DQ2 og HLA-DQ8). Dette kan brukes til å eliminere cøliaki som en årsak til symptomene dine.

Testing hjemme

Mer enn halvparten av personer med cøliaki fortsetter å ha symptomer, selv når de er på strengt glutenfritt kosthold. En ofte sitert årsak til dette er utilsiktet glutenforbruk. Hvis du tror det beskriver situasjonen din, kan du ta en urin- eller avføringsprøve i hjemmet for å finne ut om du har konsumert noe gluten de siste 24 til 48 timene. Det er også blod- og DNA-tester i hjemmet tilgjengelig for testing av cøliaki. Hvis du vurderer en hjemmetest, kan du snakke med legen din om nøyaktighet og potensielle risikoer. Sjekk også for om hjemmetesting er dekket av helseforsikringen din.

Hvem bør testes for cøliaki?

Hvis du opplever ubehag i fordøyelsen eller diaré i mer enn to uker, kan du snakke med legen din om symptomene, dine og vurdere å spørre om cøliaki-screening.

De vanligste symptomene på cøliaki inkluderer:

 • diaré
 • vekttap
 • utmattelse
 • gass

Cøliaki symptomer som ikke er relatert til fordøyelsen kan omfatte:

 • anemi
 • osteoporose (tap av beintetthet)
 • osteomalacia (mykgjøring av bein)
 • hyposplenisme (redusert funksjon av milten)
 • dermatitis herpetiformis (kløende hudutslett med blemmer)

Relaterte artikler:

Peanøtt allergi

Paranøtter allergi

Om forfatteren

Legg inn kommentar