20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Gjør deg selv til en løpsmaskin

Går løpeformen i bølgedaler der du aldri helt når formnivået du ønsker? Lær hvordan du skal trene løping for at du skal bli bedre og bedre, og gjøre deg selv til en løpsmaskin.

Med mål om å bli best mulig til å løpe

Prinsippene for å bli en enda bedre løper er enkle, men det kan være vanskelig å komme og videre når du stagnerer. Alle løpere opplever stagnasjon, og hvordan du trener for å komme videre, vil være avgjørende for hvilken formutvikling du får. Du må hele tiden utfordre kroppen, slik at du raskest mulig skal komme over platået du har nådd. Det kan du gjøre ved å trene regelmessig og variert, med vekslende intensitet. Hva du gjør når du blir syk og når du trener deg opp igjen etter sykdom, kan også være viktig for hvor raskt du tilbake til ønsket formnivå. Alle kan bli løpsmaskiner på sitt nivå, og målet ditt kan være å ha en kontinuerlig formutvikling, der du sakte, men sikkert blir i bedre løpsform.

Trene regelmessig for å bli en løpsmaskin

Regelmessig løpetrening er alfa og omega for at du skal bli en løpsmaskin. Å trene regelmessig betyr at du trener hele tiden, med unntak av når du er syk. Å trene regelmessig vil gjøre deg til en løpsmaskin fordi du kontinuerlig bygger videre på ditt formnivå. Ha som mål å gjennom 5-7 treningsøkter hver uke. Ta den totale treningsmengden du gjennomfører i løpet av en uke og fordele denne treningen på flere økter. Gjennomføre korte, men effektive treningsøkter. Ha en gradvis økning i hvor mye du trener fra uke til uke, ut ifra hvor mye restitusjon du trenger. Når du trener regelmessig, unngår du jo-jo treningen, der formen hele tiden går i bølgedaler. Når du trener løping er det lite motiverende å hele tiden “begynne på nytt”, noe som vil gjøre det svært krevende å nå det formnivået du egentlig ønsker.

Trene mye for å bli en løpsmaskin

Treningsvolum er viktig for at du skal bli en løpsmaskin, og å øke hvor mye du trener er noe alle løpere kan gjøre, uavhengig av formnivå. Når du har som mål å trene mye, og gjør det ved å øke treningsmengden gradvis, øker du din aerobe kapasitet og utholdenhet, og kroppens evne til å tåle stadig høyere belastning. Å øke treningsmengde er noe du gjør over lang tid, og hvor lang tid du trenger for å nå et høyt treningsvolum, avhenger av hvor raskt kroppen din restituerer. Ha som mål å øke treningsmengden på alle treningsøkter, men pass på at forholdet mellom trening med lav og høy intensitet er 80-20, der 80 prosent av løpetreningen skal være med lav intensitet. Ha uker der du halverer treningsmengden, for at kroppen skal få tid til å hente seg inn igjen.

Terskeltrening for å bli en løpsmaskin

Løpetrening rundt terskel er trening rundt det vi kan kalle anaerob terskel. Anaerob terskel er grensen for hva kroppen greier å kvitte seg med av melkesyren når du løper. Går du over til å trene anaerobt vil kroppen produsere mer melkesyre enn den greier å kvitte seg med, og du vil få en opphopning av melkesyre i muskulaturen. Det er vanlig å si at terskelfarten er den høyeste farten du greier å holde i omtrent 1 time. Målet ditt med å trene løping rundt terskel, er at du skal heve din kapasitet, slik at du kan øke din terskelfart.

Å trene i terskelfart kan gjøre deg til en løpsmaskin. Terskeltrening kan effektivt gjøre deg raskere ved en gitt intensitet. Det er viktig å understreke at du ikke bør gjennomføre for mye terskeltrening, fordi denne type trening er belastende for kroppen, og vil kreve lenger restitusjonstid. En smart måte å trene på terskel er å gjøre det i forbindelse med intervalltrening og tempotrening. Dette er trening du bør gjennomføre progressivt, og da kan du avslutte intervallene og tempotreningen, med noen sekunder eller minutter på terskel. Det kan bidra til at du ikke trener for mye på terskel.

Trening når du er syk

Når du blir forkjølet eller av andre årsaker blir syk, så skal du avstå fra å trene løping. Ja, ja, du skal trene regelmessig, og det får du ikke gjort når du er syk, men faktum er at det tar enda lenger tid å komme tilbake dersom du fortsetter å trener når du er forkjølet. Når du først har blitt forkjølet, lar du være å trene løping i 4-5 dager. Hvis du kjenner deg vesentlig bedre etter dette, gjenopptar du treningen, men med kortere treningsøkter i en uke. Ved å bruke denne metoden vil du komme mye raskere tilbake til tidligere formnivå.

Alle kan bli en løpsmaskin

Det som er så fantastisk med løping er at alle kan bli en løpsmaskin innenfor sitt nivå. Du tar utgangspunkt i ditt formnivå og trener regelmessig med variert løping med vekslende intensitet. Du skal hele tiden utfordre kroppen, slik at du raskest mulig kommer deg videre når du opplever stagnasjon. Ha som mål å øke treningsvolumet i takt med at du blir sterkere, og øke din aerobe kapasitet gjennom terskeltrening. La være å trene når du er syk.

Relaterte artikler:

Variert løpetrening

Hvordan øke treningsmengden

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

Av Spurt

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!