Gått opp i vekt på kort tid

Selv om de fleste legger på seg fordi de spiser mer enn de forbrenner, kan vektøkningen i noen tilfeller skyldes en underliggende helsetilstand.

Mulige årsaker til at du har gått opp i vekt på kort tid

De fleste legger på seg fordi de spiser og drikker mer kalorier enn de forbrenner gjennom hverdagens bevegelse og kroppsfunksjoner. Men i noen tilfeller kan vektøkningen din skyldes en underliggende helsetilstand. Denne siden dekker 9 medisinske problemer som kan forårsake vektøkning.

Underaktiv skjoldbruskkjertel

En underaktiv skjoldbruskkjertel (hypotyreose) betyr at skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok skjoldbruskhormoner. Dette bremser kroppens metabolisme og kan føre til vektøkning. Selv om en underaktiv skjoldbruskkjertel kan forekomme i alle aldre og hos begge kjønn, er den vanligst hos eldre kvinner. Tilstanden behandles vanligvis med daglige hormonerstatningstabletter, kalt levothyroxine.

Diabetesbehandling

Vektøkning er en vanlig bivirkning for folk som tar insulin for å håndtere diabetes. Insulin hjelper deg med å kontrollere blodsukkernivået. Noen mennesker med langvarig diabetes kan spise mer enn de trenger for å forhindre lavt blodsukker, også kjent som en «hypo» eller hypoglykemi. Å spisee regelmessig kan innebære at du får i deg flere kalorier enn du trenger. Dette kan føre til generell vektøkning.

Aldring

Folk begynner å miste litt muskler når de blir eldre, i stor grad fordi de blir mindre aktive. Muskler er en effektiv kaloriforbrenner, så tap av muskelmasse kan bety at du forbrenner færre kalorier. Hvis du spiser og drikker samme mengde som du alltid har og er mindre fysisk aktiv, kan dette føre til vektøkning. For å redusere tap av muskler, bør du holde deg aktiv og prøve å gjøre regelmessige muskelforsterkende øvelser.

Steroidbehandling

Steroider, også kjent som kortikosteroider, brukes til å behandle en rekke tilstander, inkludert astma og leddgikt. Langvarig bruk av kortikosteroide tabletter kan øke appetitten hos noen mennesker, noe som kan føre til vektøkning. Å være ekstra forsiktig med hva du spiser mens du bruker steroider, vil bidra til å forhindre at du spiser mer enn vanlig. Hvis du er bekymret for vektøkning, snakk med en fastlege om hjelp til å kontrollere vekten. Du bør ikke redusere eller slutte å ta steroidbehandling uten å snakke med fastlege først.

Cushings syndrom

Cushings syndrom er svært sjelden og er forårsaket av høye nivåer av hormonet kortisol. Det kan utvikle seg som en bivirkning av langvarig steroidbehandling eller som et resultat av en svulst. Vektøkning er et vanlig symptom, spesielt på bryst, ansikt og mage. Avhengig av årsaken, innebærer behandling typisk enten å redusere eller trekke tilbake bruken av steroider, eller kirurgi for å fjerne svulsten.

Stress og humørsvigninger

Folk reagerer forskjellig på stress, angst og depresjon. Noen mennesker kan miste vekt, mens andre kan gå opp i vekt. Noen mennesker bruker mat som en mestringsmekanisme, og det kan føre til en ond sirkel. Vektøkning på grunn av depresjon kan gjøre deg mer deprimert, noe som kan føre til ytterligere vektøkning. Hvis du vet at du er emosjonell, kan det å finne andre former for distraksjon hjelpe, for eksempel:

  • trening
  • en hobby
  • ringe en venn
  • gå en tur
  • å ta et beroligende bad

Tretthet

Noen studier har vist at det er mer sannsynlig at personer som sover mindre, er overvektige enn de som sover mer. Det er ikke klart hvorfor, men en teori er at søvnmangel reduserer nivåer av leptin, kjemikaliet som får deg til å føle deg mett, og høyere nivåer av ghrelin, det sultestimulerende hormonet.

Væskeretensjon

Væskeretensjon kan føre til at du går opp i vekt når deler av kroppen blir hovent med væske. Noen typer væskeansamling er vanlige, for eksempel:

KAMPANJER HOS MILRAB |

  • når du står i lange perioder
  • å være premenstruell

Hevelsen kan forekomme i en bestemt del av kroppen, for eksempel anklene, eller den kan være mer generell.

Relaterte artikler:

Søvnapne overvekt

Sykdommer som kan føre til overvekt

Om forfatteren

Legg inn kommentar