Går opp i vekt uten grunn

Vektøkning, uten at du spiser og drikker mer, og uten at du reduserer aktiviteten, kan komme av flere ulike årsaker.

Går opp i vekt uten grunn

Vektøkningen skyldes ofte væskeansamling, unormal vekst, forstoppelse eller graviditet. Utilsiktet vektøkning kan være periodisk, kontinuerlig eller rask. Periodisk, utilsiktet vektøkning inkluderer regelmessige svingninger i vekt. Et eksempel på vektøkning uten grunn er under en kvinnes menstruasjonssyklus. Periodisk, men langsiktig vektøkning uten grunn er ofte et resultat av graviditet, som varer ni måneder. Rask utilsiktet vektøkning kan skyldes bivirkninger av medisiner. Mange tilfeller av utilsiktet vektøkning er ufarlige. Men noen symptomer som oppleves sammen med rask vektøkning, kan signalisere en medisinsk nødsituasjon.

Hva forårsaker utilsiktet vektøkning?

Svangerskap

En av de vanligste årsakene til utilsiktet vektøkning er graviditet. Mange kvinner spiser mer for å støtte veksten av babyen. Under graviditet legger de fleste kvinner vekt når babyen vokser. Denne ekstra vekten består av babyen, morkaken, fostervann, økt blodtilførsel og et forstørrende livmor.

Hormonelle forandringer

Fra 45 til 55 år går kvinner vanligvis inn i et stadium som kalles overgangsalder. I løpet av en kvinnes reproduktive år begynner østrogen – et av hormonene som er ansvarlig for å regulere menstruasjon og eggløsning – å avta. Når overgangsalderen oppstår, er østrogen for lavt til å indusere menstruasjon. En reduksjon i østrogen kan føre til at kvinner i overgangsalderen opplever vektøkning rundt mageregionen og hoftene. Bortsett fra de hormonelle endringene i overgangsalderen, kan kvinner med diagnosen polycystisk ovariesyndrom (PCOS) også oppleve vektøkning. Hormonelle forandringer i middelårene dine kan også føre til at metabolismen reduseres, noe som fører til vektøkning.

Andre medisinske tilstander som påvirker hormonnivået kan forårsake vektøkning hos begge kjønn. Disse inkluderer:

 • hypotyreose
 • økt produksjon av kortisol (stresshormon), slik som i Cushings syndrom
 • økt aldosteronproduksjon

Menstruasjon

Periodisk vektøkning skyldes ofte menstruasjonssyklusen. Kvinner kan oppleve vannretensjon og oppblåsthet rundt menstruasjon. Endring av nivåer i østrogen og progesteron kan føre til vektøkning. Vanligvis er dette en vektøkning på noen kilo. Denne typen vektøkning avtar når menstruasjonen avsluttes for måneden. Den dukker ofte opp igjen neste måned etter at menstruasjonen starter igjen, og noen ganger under eggløsning.

Væskeretensjon

Uforklarlig rask vektøkning kan være et resultat av væskeansamling. Dette fører til hevelse i væskenivåer, også kjent som ødem, som kan føre til at lemmene, hender, føtter, ansikt eller mage ser hovent ut. Personer med hjertesvikt, nyresykdom, leversykdom eller personer som tar visse medisiner kan oppleve denne typen vektøkning. Du bør alltid rapportere rask eller betydelig vektøkning og væskeansamling til legen din, selv om det ikke er andre symptomer.

Medisiner

Utilsiktet vektøkning kan skyldes visse medisiner, inkludert:

 • kortikosteroider
 • antidepressiva
 • antipsykotiske medisiner
 • P-piller

Hva er symptomene på utilsiktet vektøkning?

Avhengig av årsaken, kan symptomer på utilsiktet vektøkning variere fra person til person. Symptomer forbundet med denne typen vektøkning kan inkludere abdominal ubehag eller smerter og oppblåsthet. Du kan også oppleve synlig hevelse i magen og andre områder av kroppen, inkludert ekstremiteter (armer, bein, føtter eller hender).

Du bør oppsøke lege umiddelbart hvis du opplever følgende symptomer:

 • feber
 • hudfølsomhet
 • kortpustethet
 • pustevansker
 • hjertebank
 • svetting
 • endringer i synet
 • rask vektøkning

Når disse symptomene følger med utilsiktet vektøkning, kan de noen ganger signalisere en alvorlig tilstand.

Relaterte artikler:

Går ikke ned i vekt med kaloriunderskudd

Går ikke ned i vekt etter fødsel

Om forfatteren

Legg inn kommentar