Går opp i vekt når jeg trener

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Det kan være flere grunner til at du går opp i vekt når du trener, blant annet fordi kroppen øker vannvekten når du trener.

Går opp i vekt når jeg trener

Det er flere grunner til vektøkning når du trener. Kroppen din går gjennom en overgangsperiode som i utgangspunktet kan føre til et høyere tall på skalaen på grunn av vannvekt. Dette er bare midlertidig, så du kan fortsette å trene for å bli slankere og bygge mager masse.

Går du opp i vekt til tross for at du trener?

Hvis du trener for et maraton eller tar spinningklasser og finner ut at vekta går i feil retning, må du vite at du ikke er alene. Vektøkning når du trener er ikke uvanlig, og det er flere grunner til at dette skjer. Først av alt, ikke la dette midlertidige tilbakeslaget forhindre at du fortsetter å trene. Når du starter et nytt treningsprogram får musklene dine små avrivninger som resulterer i en viss betennelse. Kroppen din reagerer på disse mikroskopiske avrivningene og betennelsen ved å holde på væske. Denne effekten er midlertidig. La kroppen din hvile til det meste av muskelsårhet avtar, noe som ofte er rundt 24 til 36 timer.

En annen grunn til at du kan ha vektøkning når du trener, er fra prosessen kroppen din bruker for å sende energi til musklene. Kroppen lagrer mer glykogen, eller sukker, for å få drivstoff til musklene når du trener, så når du først begynner å trene, begynner den å lagre ekstra glykogen. Denne forbindelsen binder seg til vann, noe som kan bidra til væskeansamling.

Den gode nyheten er at jo mer du trener, jo mer effektive blir musklene dine og jo mindre glykogen trenger de, noe som betyr mindre vektøkning i vann. Du kan regne med å miste 0,5-1,5 kg vannvekt om noen uker eller en måned etter at du har startet et treningsprogram.

Styrketrening og vektøkning

To personer kan veie det samme, men være annerledes hvis den ene personen har mer mager muskelmasse og den andre personen har mer fettvev. Hvis du driver med vektløfting, må du vite at styrketrening og vektøkning henger sammen. Imidlertid får du mest sannsynlig mager masse, ikke fett, forutsatt at kostholdet ditt er sunt. Under disse forholdene vil det ta deg minst en måned eller to å legge til nok muskelmasse som vil gi utslag på vekten din. På den tiden burde du også ha mistet litt fett gjennom treningen du gjennomfører.

Ikke glem kaloriinntaket

Hvis du fortsetter å gå opp i vekt til tross for at du trener, kan det hende du må se på kaloriinntaket. Bare fordi du trener mer, betyr ikke det at du kan spise alt du ønsker og forvente å gå ned i vekt. Generelt er det nødvendig å forbrenne 3500 kalorier for å miste ett kilo fett. Hvis du kutter 500 kalorier om dagen fra kostholdet ditt og i tillegg trener, kan du trygt gå ned 0,5 kg i uken. Hvis du ikke kutter kalorier, men trener mer, vil du fortsatt gå ned i vekt, bare i en lavere takt. Hvis du trener, men bruker flere kalorier enn du forbrenner, kan du ende opp med å gå opp i vekt.

Måling av kroppsfettprosent

Leger vil ofte se på kroppsmasseindeksen (KMI) og prosentvis kroppsfett for å vurdere din generelle helse. BMI er et tall basert på en formel som kombinerer vekt og høyde, for å bestemme om noen er undervektige, normalvektige eller overvektige. Du kan sjekke BMI-kalkulatoren deres for å bestemme antall og resultater. BMI er ikke alltid en nøyaktig prediksjon av vekt, spesielt hos idrettsutøvere. Mange ganger har de et høyt BMI-tall fordi de veier mer på grunn av å være muskuløse, ikke fete. For å redusere fettprosenten din, må du sørge for å trene styrke og aerobt, for å bygge mager muskelmasse som forbrenner flere kalorier når du er i ro. Det du spiser er like viktig.

Hvis du føler deg frustrert fordi du trener og går opp i vekt, hold deg vekk fra vekten i et par uker og se i stedet på hvordan klærne dine passer. Det kan avsløre om du legger på deg fett eller mager muskelmasse.

Relaterte artikler:

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar