Går ned i vekt uten grunn

Uforklarlig vekttap, eller å gå ned i vekt uten å prøve, kan være en grunn til bekymring. Det kan indikere en underliggende tilstand.

En god tommelfingerregel er å oppsøke legen din dersom du har mistet en betydelig mengde – mer enn 5 prosent av vekten din – innen 6 til 12 måneder. I tillegg må du merke deg andre symptomer du kan snakke med legen din.

Husk at ikke alt vekttap er alvorlig. Det kan skje etter en livsendrende eller stressende hendelse. Imidlertid kan utilsiktet vekttap være et tegn på en av disse medisinske tilstandene.

Muskeltap

Muskeltap, eller muskelsvinn, kan føre til uventet vekttap. Det største symptomet er muskelsvakhet. En av lemmene dine kan til og med se mindre ut enn den andre. Kroppen din er laget av fettmasse og fettfri masse, som inkluderer muskler, bein og vann. Hvis du mister muskler, vil du gå ned i vekt.

Overaktiv skjoldbruskkjertel

Hypertyreose, eller overaktiv skjoldbruskkjertel, utvikler seg når skjoldbruskkjertelen din lager for mye skjoldbruskhormon. Disse hormonene kontrollerer mange funksjoner i kroppen, inkludert metabolisme. Hvis skjoldbruskkjertelen din er overaktiv, vil du raskt forbrenne kalorier selv om du har god appetitt. Resultatet kan være utilsiktet vekttap.

Leddgikt

Revmatoid artritt (RA) er en autoimmun sykdom som får immunforsvaret til å angripe slimhinnen i leddene, noe som fører til betennelse. Kronisk betennelse kan øke metabolismen og redusere totalvekten.

Diabetes

En annen årsak til uønsket vekttap er type 1 diabetes. Hvis du har diabetes type 1, angriper immunforsvaret celler i bukspyttkjertelen som lager insulin. Uten insulin kan kroppen din ikke bruke glukose til energi. Dette forårsaker høyt blodsukker.

Depresjon

Vekttap kan være en bivirkning av depresjon, som er definert som trist, tapt eller tom i minst to uker. Disse følelsene forstyrrer daglige aktiviteter, for eksempel å gå på jobb eller skole.

Inflammatorisk tarmsykdom

Uventet vekttap kan være et symptom på inflammatorisk tarmsykdom (IBD). IBD er et begrep som omfatter flere kroniske inflammatoriske lidelser i fordøyelseskanalen. De to vanligste typene er Crohns sykdom og ulcerøs kolitt.

Kronisk obstruktiv lungesykdom

Kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) er en progressiv lungesykdom. Dette inkluderer emfysem og kronisk bronkitt. Mange mennesker med KOLS har begge deler. Emfysem skader sakte luftsekkene i lungene, noe som gjør det vanskelig å puste. Kronisk bronkitt forårsaker betennelse i luftveiene. Dette gir slim, hoste og pusteproblemer.

Endokarditt

Endokarditt forårsaker betennelse i hjertets indre foring, eller endokard. Den utvikler seg når bakterier kommer inn i blodet og samler seg i hjertet ditt. De fleste med endokarditt har feber. Dette kan komme sammen med dårlig appetitt. Forhøyet kroppstemperatur øker også stoffskiftet og forbrenner fett og forårsaker vekttap.

Kreft

Kreft er den generelle betegnelsen på sykdommer som får unormale celler til å raskt dele seg og spre seg. Et uforklarlig vekttap på 5 kg eller mer kan være vanlig. Dette er vanlig med kreft i bukspyttkjertelen, lungen, magen og spiserøret.

Addisons sykdom

Addisons sykdom utvikler seg når immunforsvaret angriper binyrene. I sin tur kan binyrene ikke lage nok hormoner som kortisol og aldosteron. Kortisol regulerer mange funksjoner, inkludert metabolisme og appetitt. Lavt nivå av kortisol kan føre til dårlig appetitt og vekttap.

Hjertesvikt

Vekttap er en komplikasjon av hjertesvikt (CHF). CHF utvikler seg når hjertet ikke kan fylle opp med nok blod, hjertet ikke kan pumpe blod med nok kraft, eller begge deler. Det kan påvirke en eller begge sider av hjertet.

Når skal jeg oppsøke lege

Det er normalt at kroppsvekten svinger. Men hvis du går ned i vekt uten å endre vanene, kan det hende noe annet skjer. Hvis du opplever et vekttap på 5 prosent på 6 til 12 måneder, eller hvis du oppdager noen av de ovennevnte symptomene, bør du besøke legen din.

Relaterte artikler:

Går opp i vekt uten grunn

Gå ned i vekt uten å trene

Om forfatteren