Gå tur som trening

Gå tur som trening. Lær mer om hvilken effekt du kan ha av å gå som trening, og hvordan variere intensiteten for best mulig effekt.

Gå som trening

Å gå som trening kan være effektiv trening, og et godt alternativ dersom du synes jogging eller løping kan være for krevende. For å få best mulig effekt av gå tur, kan du trene på en måte som bidrar til at du får variert intensiteten.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvilken effekt du kan ha av å gå som trening, og hva du kan gjøre for å få best mulig effekt ut av gåturene dine.

Pulssoner når du går tur som trening

Å trene etter pulssoner når du går tur er vel strengt tatt ikke nødvendig, men dersom du ønsker å ha kontroll på med hvilken intensitet du går turene, kan det å trene etter pulssoner ha noe for seg.

For å ha full kontroll på med hvilken puls du skal gå i motbakker, kan du trene med pulssoner. Pulssoner er inndeling av soner du kan trene innenfor, avhengig av hva slags trening du utfører. En grovinndeling av soner kan være lav og moderat og hard intensitet. Når du går som trening er det sjelden du går med hard intensitet, med mindre du går raskt i bratte bakker.

For å beregne dine pulssoner, må du vite makspulsen, og det kan du gjøre enkelt ved å bruke denne formelen: 211 – (0,64 * alder) (CERG, NTNU). Denne formelen har et avvik på +- 11 slag per minutt, så det er viktig at du prøver deg frem for å finne riktig makspuls for deg. For en mer nøyaktig måling av makspuls, får du gjort det på et treningssenter eller andre steder som utfører denne type testing.

Oversikten nedenfor har tatt utgangspunkt i en makspuls på 190.

  • Hard intensitet: Sone 4: 144-156 (80-87 prosent av makspuls)
  • Moderat intensitet: Sone 3: 126-144 (70-80 prosent av makspuls)
  • Lav intensitet: Sone 2: 108-126 (60-70 prosent av makspuls)
  • Svært lav intensitet: Sone 1: 90-108 (50-60 prosent av makspuls)

Når du går rolige turer, vil antakelig pulsen din vanligvis tilsvare sone 1, med svært lav intensitet. Det kan likevel variere, avhengig av ditt formnivå. For personer som er utrente eller i veldig dårlig form, kan pulsen komme opp i moderat intensitet, og kanskje også høyere. For at du skal få best mulig effekt ut av gåturene dine, bør du veksle mellom å gå turer der du har lav til moderat intensitet.

Hvordan gå tur som trening med best mulig effekt

Å gå tur som trening med best mulig effekt, kan være enkelt. Det du trenger å gjøre er å øke farten i perioder, og variere med hvilke løyper du går i. Du skal fortsette å gå rolige turer i løypene du går, men prøve å legge inn noen nye løyper du kan gå, og noen av dem kan være litt mer krevende med tanke på hvor kuperte de er. I slike løyper vil pulsen naturlig gå opp i motbakkene. Da får du den variasjonen i intensitet du ønsker deg. Ønsker du å variere med hvilken intensitet du går med i flate og lite krevende løyper, kan det være så enkelt som å øke tempoet i perioder, eller hele gåturen om ønskelig.

Gå tur som trening

Å få best mulig effekt ut av å gå som trening trenger ikke være vanskelig. Den største utfordringen ligger kanskje i det å øke intensiteten noe. Det greier du ved å ha gradvis økning i hvor mye du går med noe høyere intensitet. etter hvert som du blir i bedre form, øker du hvor mye du går med høyere intensitet. Da får du en gradvis tilvenning både mentalt og fysisk, slik at overgangen blir mest mulig skånsom.

Relaterte artikler:

Gå og jogge

Gå fort eller jogge

Om forfatteren

Legg inn kommentar