20-50% RABATT!OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

FÅ RABATTKODE OG 10% EKSTRA I RABATT!

Gå tur etter meniskoperasjon

Etter en meniskreparasjon er rehabiliteringen mer omfattende enn hvis menisken fjernes helt. Lær mer om når du kan gå tur etter meniskoperasjon.

Rehabilitering etter meniskoperasjon

Det er ganske mye kontrovers i sportsmedisinen om “den beste” rehabiliteringen fra meniskoperasjon. Tradisjonelt var rehabiliteringen veldig treg, med aktiviteter begrenset i mange måneder etter operasjonen. Nylig har raskere rehabilitering blitt forsøkt. Det er imidlertid fortsatt ingen enighet, og mange kirurger varierer i anbefalingene. Følg alltid legens spesifikke råd for postoperativ rehabilitering.

Umiddelbart etter operasjonen

Ved oppvåkning har pasienten knestøtte. Bøylen som brukes kan enten være en knebeskyttelse eller en hengslet knestøtte. En knebeskyttelse holder kneet helt forlenget, mens et hengslet knestøtte kan tillate kontrollert bevegelse av kneet.

Hvis det brukes en hengslet knestøtte, låses det med kneet helt rett. Pasientene får krykker og instrueres i å gå med krykkene. Oftest vil pasienter få lov til å legge vekt på det opererte benet så lenge kneet holdes helt rett (enten med en knebeskyttelse eller en hengslet knestøtte låst i forlengelse).

De første ukene etter meniskoperasjon

Pasienter kan fjerne knebøylen eller immobilisatoren mens de ikke går og bøye kneet. Kirurgen din vil vanligvis begrense mengden du kan bøye kneet, siden presset på menisken øker når du bøyer kneet. Ofte vil båndet tillate kneet å bare bøye en viss mengde, for eksempel 60 eller 90 grader, avhengig av kirurgens anbefaling. Pasienter bør fortsette å bruke krykker når de går, og bare legge vekt på beinet hvis kneet holdes helt rett.

De første månedene

Etter en måned er det lagt vekt på å gjenvinne mer mobilitet. Pasienter kan vanligvis gå med kneet, og vanligvis bøye kneet i løpet av seks uker mens de går. Anstrengende aktiviteter er fortsatt begrenset ettersom menisken fortsetter å gro.

Tre til fire måneder

Etter tre til fire måneder vil de fleste kirurger tillate tilbakevending til fulle aktivitet, og ikke lenger beskytte kneet. Pasienter må sakte gå tilbake til sport og konkurranse, men de har ikke lenger bevegelsesrestriksjoner og krever ikke bruk av hjelpemidler.

Årsaken til restriksjoner er at biomekaniske studier viser økt stress på menisken med bøyning og vridning (rotasjon) av kneet. Imidlertid har det ikke blitt klart vist at disse kreftene begrenser helbredelsen av en reparert menisk. Når det er sagt antar de fleste kirurger at de kan påvirke helbredelsen, og har derfor de nevnte begrensningene.

Relaterte artikler:

Vondt i kneet etter løping

Kneskade løping

Om forfatteren

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

Av Spurt

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

BESTSELGERE!

HØSTKUPP!

INNSPURT!

20-50% RABATT!